Adódott a helyzet, hogy egy rokonomnál a méregdrága gamer gép tönkrement. Mivel a tönkrement alkatrész drága a javítás lehetősége egyelőre ki van zárva. Felajánlottam, hogy a kicsi is több a semminél alapon megpróbálunk valamit csinálni leselejtezett régi Pentium III. as gépükből, ők elvállalták.
Tudtam, hogy volt egy régi PC-jük, ezt próbáltuk feléleszteni. Igaz nagy játékosok voltak de megelégedtek a Facebook, YouTube használatával. A Windows XP -re már nincs támogatás, és induláskor megeszik majd 200MB RAM-ot és ekkor még nem is megy az antivírus így elvállalták azt a tényt, hogy a számukra ismeretlen Linux fog futni amin már valójában nálam játszottak, de nem használák. Ehhez kaptam egy 1GHz Intel Pentium III. PC-t 448MB SD RAM-mal 6GB HDD és úgy ahogy működő 128MB Ati 9250 AGP grafikus kártyát. A Lubuntu 16.04LTS live módba nem indult el, a DVD-re gyanakodtam ez még ATA-s gép, így az Antix 16-os CD került elő. Az IceWm ablakkezelő kezdő linuxosoknak nem hogy nem túl jó de szinte egyáltalán nem ajánlott, mégis ennél maradtunk. Live módban nem ment minden simán, de a telepítés után is volt lefagyás, a memória tesztelés hibát nem mutatott, de a memóriára tippeltem és először a 64MB-os modult vettem ki, mely szerencsénkre megoldotta a problémát. Így maradtunk 370MB-al, ezen kellene Facebook-ozni, YouTube-zni, egy gamer gép után melyben 7GB RAM volt jól át kell gondolnia dolgokat hisz itt a merevlemez kisebb mint a régi PC-ben a RAM, egy felhasználónak nagy változás ez, ők nem tudnak spórolni a erőforrásokkal. A Facebook máris problémákat okozott, beolvasás utána Mozillában egy irgalmatlan nagy lassulásnak lettünk szemtanúi, és ez mellett a háttérbe zene is kellene, hogy mennyen. Végül is egy fapados megoldással a Facebook mobilos oldalával meg lett oldva, ezzel ők is meg voltak elégedve m.facebook.com – on minden funkció megvan csak teljesen másként, fura de gyors, olyan mint egy táblagépen, az online rádiót a nem ép takarékos VLC-media playerben játsszuk le, háttérben a Pidgin nem árt. Ez mind együtt is működik. Teljes frissítéssel is csak az Smtube 16.3 as változata jött, így a VLC-t beépítettem a Firefoxba is, mely csak ha videó ment tudta lejátszani a klipeket, de semmi más ne menyen. A régi videók, filmek meg minden más elindult Smtube + Mplayer kombinációban teljes képernyőn is 360p -ben MP4-ben ami még nézhető minőséget ad, még az apró betűket is látjuk elolvasni. Pár ki be kapcsolás után elindult a főteszt. Később a tükörszerverek hozzáadásával sikerült a legújabb 17.1-es SmTube-t letölteni így mégis csak mentek a legújabb videók. A WiCd-n állítottuk be a Wifit ugyanis nem akartak kábelt húzgálni szobáról szobára az ADSL-nek és ez kezdőnek is könnyen használható. Smtube+Mplayer be videózás, Facebook Mozillán mobilos külsővel, Pidgin, VLC-n online rádió mellett 270MB -os fogyasztást mutatott a Conky. Mellette egyszerű oldalak böngészésére ott Dilo, de gyakorlatban úgysem megy minden egyszerre. Mellé felraktunk pár egyszerű játékot, Armagetron, Neverput, Supertux, Hedgewars stb. A Windowstól nem túl távol eső külső elég kezelhető egy kezdő linuxosnak is.
Pár nap múlva telefonon beszéltünk és örömmel mondtak hogy, filmeztek a YouTube-on, megy a zene, Facebook. Egy kis barátkozás sörözés, szörpözés, kávézás mellett, a Linux segítségével egy PC nem lett kidobva, sőt teljes körűen használható gépek kaptunk igaz kisebb kompromisszumokkal, így pénzt megtakarítva. Nem csak az a lényeg mink van, hanem mit tudunk belőle kihozni.

Megosztás

Lapozás a(z) Egyéb kategórián belül