A 21. században az internet szinte mindenkinek elérhetővé vált. Sőt most már mindenki nyithat saját weboldalt, és a sok ingyenes blog, és szerkesztő segítségével még programozni sem kell tudni. Így amikor valamit keresünk rengeteg találat van. Közben főleg a Google és Facebook jegyzi a keresésünket és olyan dolgokat ajánl amiket mi kerestünk, így megvonva tőlünk a lehetőséget az objektivitásra. A blogok és kis oldalak olykor, olykor megtévesztő dolgokat hirdetnek így sokkal nehezebb elérni egy pontos, nekünk kellő információt mint tíz évvel ezelőtt. Az első dolog, ami nagy baj, hogy a nagy neves hírportálok is többször hamis híreket osztanak meg. Lássunk neki a az információ vadászatnak.

Az első dolog, hogy több helyről keressük meg a nekünk kellő infót legyen az recept, tervrajz, segítség. Manapság mindenki minden szakértője. Több helyről összeszedett infót összehasonlítsuk. A Google továbbra is a barátunk marad. A talált információknál nézzük meg a forrást, ha meg van adva és ha vannak hozzászólások olvassuk el őket, figyelembe véve hogy ki „tud” valamit és ki ír saját tapasztalatáról. Ezeket egybevetve próbáljuk meg a nekünk kellő infókat kiszűrni, esetleg még a Google-ban a szavak játszadozásával.

Online vásárláskor akár csak az életben az eladó csak is dicsérni fogja a saját árjájút. A negatív hozzászólásokat itt már letörlik. Sokszor csak azért tetszik meg nekünk mert jó a reklám. Először próbáljunk meg elgondolkodni tényleg kell az a valami nekünk vagy csak két évente egyszer és olcsóbb kölcsönkérni vagy valakit megkérni csinálja meg nekünk azt a dolgot amire kellene esetleg az a szerszám, vagy más eszköz. Ha mégis kell olvassunk utána hogy ép az a termék jó e, független fórrumokon keresgéljünk, és érdemes utánajárni, ha tényleg az ami nekünk kell, hogy van e másutt olcsóbban, vagy van e jobb alternatíva? Számoljuk bele lesz postaköltség és ha van garancia a visszajuttatás is pénzbe kerül ha netán arra kerülne sor. Esetleg a gyártó vagy elárusító után lehet olvasni, milyen múlttal rendelkezik, vagy van e alkatrész a dolgunkhoz ha technikai dolog. Én személy szerint régimódi vagyok szeretem kipróbálni, megfogni azt a valamit és személyesen beszélni az eladóval, de akkor is először infót szedni az interneten. A túl olcsó dolgok legtöbbször gyanúra kell hogy adjanak okot.

A Facebook infók. Ez a legködösebb dolog amit láttam. Az állandó ajánlgatások és reklámok halmazával vagyunk ellepve. Ami a legjobban nem tetszik, hogy szinte szisztematikusan szétosztja az embereket két, három csoportra, legyen az politika, tudomány, vagy bármi más. Az egy dolog, hogy egy csoport a saját tematikájában jelentet meg dolgokat, de az más hogy direkt kirívó dolgokat szednek ki és állítanak be mindennaposnak, sőt a másként gondolkodókat sárba „tiporják”. Sokszor a témakörhöz kapcsolt képen egy tényleg a témához tartozó dolgot és leírást látunk, de többször belefutottam abba, hogy valaki ismerte a képet vagy ép ott járt és nem is ahhoz a témához tartozik, de a hasonló jelenet miatt úgy tüntették fel mintha igen. Általában egy dologról a csoportnak megfelelő hírt raknak fel nem az egészet, így híján maradunk a teljes igazságnak. Sajnos a média sokszor innen meríti infóit így hamis hírekkel látnak el minket. Az olvasóval azt hitetik el amit látni akar nem a valóságot mutatja be. Erre rátetéz meg az is, hogy hasonló dolgokat ajánl nekünk így, szinte megfosztva az objektivitástól. Minden infót próbáljunk meg több helyről ellenőrizni, rengeteg a városi legenda. Sok ismerősünk el is hiszi ezeket és osztja tovább. Hol vannak a biztos álhírek vagy érdektelen dolgok? Az olyan című cikkekben, hogy nem hiszi el hogy mi történt, ezt látnia kell meg hasonlók. De ha már minket érdekel és ráklikelitünk de meg kell osztani vagy lájkolni esetleg adatainkat kéri akkor biztos hogy álhír, vírus vagy adathalászatról van szó. Engem sokszor megrémít, hogy mit el nem hisznek az emberek. Én szeretem mindig az ellenérvelők. csapatának gondolatait is elolvasni, utánakeresni az interneten dolgoknak, az objektivitást szeretem.

Összességében, mindent ellenőrizünk le többszörösen ha van rá lehetőségünk, ne legyünk elfogultak, olvassuk el a véleményeket, hozzászólásokat, ott is szűrjük ki az elfogultakat. A blogok terén a saját tapasztalat alapján leírt dolgokat szeretem, ahol esetleg van pár kép is. Többször egy amatőr, egyszerű saját szavaival leírt, megtapasztalt dolog pontosabb, többet mondó mint egy profi újságíró mondanivalója. Sokszor csak nézőpont kérdése az igazság. Próbáljunk meg tisztán látni.

Megosztás