Már régebben próbálgattam a Glest-et Windows rendszeren, gondoltam felrakom Linuxra elsősorban mert van natívan rá, másik választás az ingyenesség volt.
A játékot a Playdeb oldaláról telepítettem Ubuntu 14.04Lts alapú Zorin Os-ra. A tesztgép a megszokott saját gépem AMD Athlon 2×4200+, 1.5GB DDR2, 1GB 64bit Ati HD 6450 konfiguráció. A játék a Glest-ből lett kifejlesztve, mely 2004-ben indult útjára,a Megaglest 2010-ben indult útjára.
A grafika nekem nagyon megtetszett kicsit valamiért a Heroes 5-re emlékeztet ha nagyon ráközelítünk az épületekre akkor kicsit elmarad egy modern játéktól, de a játékmenete teljesen más. A stratégiai játékok sosem tartoztak az erősségeim közé. Lehet feladatokat csinálni, vannak kész forgatókönyvek és lehet online játszani, online módba tényleg látott online szervereket és voltak is rajtuk, de nem mertem megkockáztatni, hogy belépjek. 7 féle civilizációval lehet játszani indiánok, egyiptomiak, rómaiak, technikai, varázsló. perzsa és norsemen-nel. Itt is mint más játéknál épületeket kell építeni és fejleszteni kell. Mivel technikai irányzatú a középiskolám így a technikai néppel próbáltam játszani. Lényegében íjászaim, vitézeim, később lovagok voltak a hadseregemben, mely fejlesztéséhez kellet arany, élelmiszer, fa és kő. Egy épület lekészültével bírtam mérnököt venni, mely bírt repülő eszközöket építeni, katapultot és valami fából emberirányítású robotot.


A varázslók és a tech-ek harca

A számító gép többszörös megtámadott, jó stratégiával túl tudtam élni és a végén legyőzni. A nappalokat az éjszakák váltják és a hangok is jól meg vannak csinálva, így egyben a játék hangulata nagyon jó és kellemes később rájöttem, hogy a háttérzene a civilizációtól függően változó. Mivel megfogott a játék így kipróbáltam más civilizációval is. Aki megszokta mit hol talál a menüben annak fura lesz, hogy minden civilizációban más a menüje, és más – más dolgok kellenek a haladáshoz. Az élelmiszer mennyiséget vigyázzunk mer ha nincs elég nemcsak veszik a katonák élete, de éhen is halhatnak. A játék nagy pozitívuma ként tudnám mondani, hogy kicsit megismerkedünk az adott civilizációval és annak a legendáival így például az egyiptomiaknál ismert szkarabeusz bogár, vagy az indiánok által imádott sas, a perzsáknál a repülőszőnyeges varázslóval is találkozhatunk. A mérnökeink, papok, varázslók a civilizációtól függ kik tudnak építeni vagy harcosokat idézni. Bírunk csapatokat is létrehoznia kontroll + szám lenyomásával, így minden számhoz csapatot tudunk adni, ami harcban megkönnyíti a csapatmozgatást. Online direkt bírunk módokat letölteni ha akarunk és ahogy rákerestem egyre több civilizáció készül hozzá. Külön tetszett, hogy egy mód segítségével akár a jövőben is játszható robotokkal, természetesen akkor az ellenfelek nem vitézek. Szóval úgy alakítjuk ki ahogy nekünk tetszik.


Sci-fi módban harc

A játékra nem tudok negatívumot mondani, nem véletlenül a vélemények, szavazatok 98%-a pozitív. Egyszerű kezelhetősége, sokszínűsége és könnyen átalakíthatósága, gyakorlatilag 1 klikkel felrakhatunk egy módot a játékban, hangulatos zenével és hangokkal, tűrhető grafikával ingyen és multiplatformként egy jó játék. 1Gb RAM alatt nem érdemes próbálkozni vagyon túl régi számítógépen.

Megosztás