Számos előnyeit leírtam már a Linuxnak. Természetesen nem “star”~ként tekintek rá, de úgy gondolom, hogy az élmezőnyben méltóan megállja a helyét. Mindezek mellett van negatív tulajdonsága is, ami mértékben sokkal de sokkal kisebb mint a pozitív tulajdonságai.

A következő fordítás amit el hoztam nektek, egy tíz pontból összetett lista, ami arra “buzdít”~ja kedves felhasználókat, hogy miért is érdemes Linuxra váltani.
A listában található elemzések mindenkire másképpen hatnak. Lesz aki egyetért velük de lesz olyan is aki teljes mértékben csak “fújolni” fog.
Mindenki majd eldönti magának, hogy egyetért~e a listában szereplő leírások mondanivalójával, vagy csak megy a saját feje után vagy mítoszokra és hiedelmekre építkezik.
Mivel nemtudom megállni, hogy az adott témához ne szóljak hozzá, így a “SzerkV”~vel fogom jelölni a hozzászólásomat az egyes fejezetekhez.Amar Shekhar ~ 10 Reasons To Switch Over To Linux OS Right Now ( 10 ok amiért most válts Linuxra )


A Linux már egy jó ideje létezik más operációs rendszerek mellett.
A tech világa tele van “pletykákkal”, habár azt alá lehet támasztani, hogy a Linux még mindig az élen jár nem csak személyi de vállalati szinten is.


Íme 10 ok, amiért váltsunk Linuxra már most:


1. A Linux ingyenes

Ugye ha csak az Apple~t nézzük akkor mindannyian tudjuk, hogy szoftver szinten professzionálisan dolgoznak, ez világos mindenkinek. Van is mit megfizteni.
Windows részről a frissítések még mindig pénzbe kerülnek. Azonban, ha úgy gondoljuk, hogy Linuxra fogunk áttérni akkor nem kell fizteni semmilyen extra költséget. Teljesen ingyesen.
(SzerkV.: Ez valóban így van. Viszont jó ha tudjuk, hogy itt az angol “free” szó, szabadságot és nem igyenességet jelent.)


2. Biztonságosabb

Kérdezd csak meg azokat akik Windowst használnak. Kérdezd meg azt is tőlük, hogy mennyi nem odaillő, felesleges alkalmazás játszik szerepet a számítógépükön. Alapvetően, víruskereső nélkül meglenni sem tudnának.
Másrészt, a Linux ismeretlen a vírusok számára, szóval vírusírtó sem kell. Nem kell a felesleges dolgokra figyelni amik esetleg a háttérben futnak.
(SzerkV.: Ezzel vitatkoznék kicsit, hiszen köztudott, hogy igenis vannak vírusok Linuxra, csak jóval kisebb mértékben fordulnak elő mint Windowson. Egy számítógép amelyen Linux fut, ugyanúgy lehet fertőzött.)

Olvass utána: Ismerkedés a Linuxal


3. Könnyű használni

Nos, ez egy kicsit idiótán hangzik, de eljöhet még a napja annak, amikor szakértője leszel a Linux operációs rendszernek. Az idők során a Linux sokat fejlődött, és nagyszerű felhasználói felületettel rendelkezik hasonlóan más operációs rendszerkhez. Miután megismerkedtél vele, nagyon jól fogod magad érezni a Linuxal.
(SzerkV.: Nem lehet csupán csak azt mondani a Linuxról, hogy “Én értek a Linuxhoz”, inkább úgy kellene írni, hogy “Nekem van sejtésem a Linuxal kapcsolatosan”. A folyamatos fejlődés és tudásvágy fogja a felhasználót úgymond “jó” Linuxossá tenni. Való igaz, hogy ha valaki komolyan veszi a témát, és jobban megismerkedik a Linux világával akkor egy újfajta szemlélet módot is kialakít magának ezáltal. Az is tény, hogy felhasználói felület terén van választásunk bőven.)


4. Nyílt forráskódú alkalmazásokat futtat (FOSS)

Azt nem lehet tagadni, hogy nagyjából elég sok saját, védett szoftvert telepítesz a saját Windows rendszeredre. FOSS~alkalmazásokat futtatni Windowson olyan mintha egy indiai épület lenne összekötve pakisztánnal ami eredetileg kínából származik. Érted, mire gondolok. Mi is olyan különleges a FOSS~ban?. Nos, teljesen ingyenes, könnyen kezelhető, általában stabil és biztonságos és egyben sokoldalú is. ~ ugyanazok a dolgok amik a Linuxban is különlegesek.
(SzerkV.: Ez az “épület” hasonlat kicsit fura számomra, vagy én nem fordítottam le normálisan. Szerintem az író itt a nyílt dolgokra gondol, hogy bárki számára elérhetőek, vagy nem tudom. Az viszont tény, hogy a nyílt forráskódú alkalmazások teljesen ingyenesek, olykor tényleg könnyen kezelhetőek viszont a biztonság és stabilitás részére nem mondanék igent. Gondoljunk csak bele a PPA~tárolókba, hiszen valahol azok is nyílt forráskódú alkalmazásokat tartalmaznak, vagy csak nézzünk meg olyan oldalakat ahonnan Linux rendszerekhez lehet csomagokat letölteni, hát nem mindegyik mondható igazán stabilnak.)


5. Sokoldalú

A legtöbb operációs rendszeren a benchmark~ok ( számítógép teljesítmény tesztelés) “egy kaptafa”~ként futtathatóak.
Amikor Linuxról beszélünk akkor különbüző változatok, különböző módon testreszabhatóak. Példaként, ha játékos vagy, csak egyszerűen telepítened/eltávolítanod kell bizonyos csomagokat a jobb játékélmény érdekében. Ezt a fajta rugalmasságot más rendszer nem ajánlja fel. Ezért sokoldalú a Linux.
(SzerkV.: Itt nem tudom megint az a benchmark hasonlat mi lenne. Ha a tényleges benchmarkot nézzük, akkor egy Windowshoz képest csak közepes kategóriában tudja a Linux felvenni a versenyt, magasabb szinten sajnos még most labdába sem rúghat. Ha viszont azt nézzük, hogy könnyen “átalakítható” akkor való igaz, hogy úgy formázom a rendszerem ahogy nekem tetszik, kezdve az alapoktól egészen a befejezésig. Ezt az úgymond “sokoldalúságot” valóban, egyetlen egy rendszer sem tudja nyújtani a felhasználók számára, csak is a Linux.)


6. Kompatibilitás

Ah! ha frissítettél már régi verziót újra, akkor tudnod kell, hogy a szoftvereket mindig tovább kell frissíteni. Ennek fejében, olykor kompatibilitási hibák is létrejöhetnek a hardver és az illesztőprogramok között. Nos, ez a Linuxra nem vonatkozik. Ha igen, akkor valószínűleg leragadtál a ’90~es években.
(SzerkV.: Az új verziókra frissítés olykor nem mindig eredményesek. Azoknál a rendszereknél ahol jobban odafigyelnek az alkalmazások frissítésére ott nincs ilyen probléma, de vannak egyes rendszerek ahol hiába a legújabb programot használjuk, ha folyton összeomlik az alkalmazás vagy egyáltalán nem kompatibilis a kernelünkel.
Illesztőprogramok szempontjából is vannak olykor hiányosságok. Nálam többször előfordul, hogy egy~egy driver nem található az adott hardveremhez. Ilyenkor keresek más alternatívát vagy segítségül hívom a non~free tárolókat, mármint amelyik rendszernél ez alkalmazható egyáltalán.


7. Szoftver tárolók

Nem kell bizonyos ” App Store”~ban lépkedve folyton professzionális alkalmazásokat vásárolnod. A Linux világában saját “Store” van és mindegyik ingyenes. A Linux felajánlja automatikusan a kompatibilis alkalmazásokat valamint a hozzájuk tartozó automatikus frissítéseket is méghozzá ingyen.
(SzerkV.: Ez viszont tényleg így van. Nem kell drága alkalmazásokat vásárolgatnunk bizonyos “boltokból”. Egyszerűen egy terminal vagy egy grafikus csomagkezelővel elintézhetjük a dolgot.)


8. Rendszeres Linux frissítések

Nem kell mindig várni folyton a frissítésekre, a biztonsági javításokra. Igen, a Linux szinte rendszeres frissítést kapt rövid időn belül. Sőt, még a számítógéped sem kell újraindítani a folyamat befejeztével. Ez csak véletlenül történhet meg.
(SzerkV.: Talán az egyik legerősebb tulajdonsága a Linuxnak, hogy a frissítések folyamatosak, ellenőrzöttek és mindig naprakészek. Az “upgrade” mindig rendesen lefut, nincs “visszaugatás”, “vakarózás”. Teszi a dolgát.


9. Illesztőprogramok alaból szerepelnek a Linuxban

Voltak azok az időszakok is, amikor az adott operációs rendszer telepítése után, az illesztőprogramokat kellett feltelepíteni. Mint például, wifi, bluetooth, touchpad, videókártya, hangkártya és még sok más. Nos, a Linuxnál nem ez a helyzet. A legtöbb illlesztőprogram már támogatott a Linux Kernel által. Ez azt jelenti, hogy nem kell “vadászgatni” az egyes illesztők után. Egyszerűen “Plug n Play”.
(SzerkV.: Valóban régebben sokkal kevesebb “driver” volt Linuxhoz mint mostanság. Habár még mindig vannak “hiányosságok” mint ahogy fentebb is említettem, azért az alapbeállítások szinte mindig sikerülnek. A “vadászgatás” itt is előjöhet főleg videókártyák, wifi~k, bluetooth~ok esetében.)


10. Nagy közösségi támogatás

A Linux közösség talán az egyik legjobb dolog amit valaha a Linux látott. Soha nem vagy egyedül. Rengeteg fórum van, ahol választ találsz a kérdésedre. Ha úgy gondolod, hogy te magad tudod a megoldást, azzal segíthetsz másoknak.
Az ilyen támogatások, még mindig hiányoznak más operációs rendszerekből.
(SzerkV.: Tényleg szerencsés a Linux világa, hiszen rengeteg közösségi támogatás található a rendszerekhez, és nem utolsó sorban bizonyos rétegek normálisan is állnak azokhoz akik segítséget szeretnének kérni.)


Remélem megtalálod a 10 lehetőség közzül aminek köszönhetően átváltasz majd Linuxra.


Eredeti cikk forrása:
http://fossbytes.com/10-reasons-switch-linux-os-right-now/

Megosztás