Lassan már minden cikkemet azzal fogom kezdeni, hogy a “Linux világában”, és stb. De most nem fogom. 🙂


Kezdeném inkább azzal, hogy attól függetlenül, hogy a Linux már maga egy “érdekesség”, ezenfelül talán még érdekesebb azok a dolgok amikről nem igazán értesültünk még idáig.
A következő kis bejegyzés, 13 érdekességet fog a Linuxal kapcsolatosan bemutatni.
Nem kell hosszú regényre gondolni, csupán néhány gondolat, amit összeszedtek nekünk a nagyvilágból.


Előre is elnézést, azoktól akik perfekt angolosok, mivel az eredeti cikkben elég sok a szakkifejezés , így nem biztos, hogy a fordításuk pontos lesz.


Szóval, lássuk a fordítást.


Aashish Sharma ~ Did You Know? 13 Amazing Facts About Linux That Will Surprise You ( 13 érdekes dolog amit tudni kell a Linuxról.)


 1. Mielőtt Torvalds megkezdte a projektet, addig a Linux kernel mindössze 65 KB méretű volt. Mára a rendszeres fejlesztésnek köszönhetően, ez az érték több mint 10 millió sornyi forráskódot tartlamaz.

 2. A Linux, mára a New York Stock Exchange ( NYSE, ~ New York~i tőzsde) mozgatójává vált. A Linux teljesen felülmúlta a tradícionális Unixot, köszönhetően a gyors számítástechnikának.

 3. A Linux kernel több mint 18 millió sornyi forráskódot tartalmazott a 3.18~as verzióban 2015~re, és ez az arány a Linux fejlesztésében egyedülálló. Óránként 7.71~el nő a fejlesztések száma, ami összegezve 1,300 sor változást jelent minden héten.

 4. A Department of Defence ( Védelmi Minisztérium ) az USA~ban is a Linuxra támaszkodik. A nukleáris tengeralattjárók rendszerét a RedHat vezérli.

 5. A Linux kedvezett a “Tech” óriásoknak is. A web és felhő szolgáltatások is Linux~alapúak, amiket a Google, Amazon, és Facebook is használ.

 6. A Microsoft Windows és a Linux kernel egymás mellett is futtatható ugyanazon számítógépen, köszönhetően az úgynevezett Cooperative Linuxnak. (coLinux)

 7. A Scientific Linux vezérli a részecskegyorsítót a CERN~ben. Ennek alapját a Red Hat Linux adja, és szintén nyílt forráskódú operációs rendszer.

 8. Japánban a “Bullet Trains” ( nagy sebességgel rendelkező vonatok, amik akár a 320 km/h~t is elérhetik) ~hez is Linuxot használnak ami vezérli a központi egységet. Továbbá, az In-Vehicle-Infotainment technology (IVI)
  ( Autóipari Információs Technológia ) belül más autóipari cég mint a Toyota is Linux platformot használ.

 9. A Linux kernel exponenciálisan bővült, mióta elsőnek nyitotta meg kaput a nyílt forráskód kategóriában. Mára, a Linus Torvalds kódok körülbelül csak 2%~át teszik ki a Linux kernelben.

 10. A világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe közzül, 485~ön Linux vagy valamilyen változatai futnak. Nem csoda, hogy a Linux a szuperszámítógépek királyának is nevezik.
  ( Linux is the King of Supercomputing )

 11. Csodálkozunk, hogy az iskolákban alapvetően C programozási nyelvet tanítanak?. Ez azért van, mert a nagy operációs rendszerek mint például Windows, Linux, Mac egyes részei C nyelvben íródtak. Szóval, ha fejlesztő szeretnél lenni, tanuld meg az alapokat rendesen.

 12. Még a legjobb okostelefonok ( Android, Maemo ) is Linux kernelre vannak építve. Az Ubuntu Phone is futtatható akár ablakos módban is. Itt meg is találod hogyan.

 13. A Linux különleges helyet kap Hollywoodban is. A vizuálus effektek mint a 3D alkalmazások például a Titanic/Avatar esetében nyílt forráskódú szoftverekkel lett megoldva.


Befejezésnek elmondható, hogy csak tud valamit “ez” a Linux. Hiszen az értékek és a tapasztalatok is ezt bizonyítják.


Eredeti angol cikk elérhetősége:

http://fossbytes.com/did-you-know-13-amazing-facts-about-linux-that-will-surprise-you/

Megosztás