A 4MLinux egy nyílt forráskódú és egyben független disztribúció amit az úgynevezett “scratch”-ből – az alapoktól – épül, illetve építhetünk fel. A használatát tekintve rendszer-helyreállítási feladatok végrehajtására szolgál majd mindezek mellett LiveCD-ként, illetve multimédiás distróként, valamint szerverként is használhatjuk. Természetesen a játék kedvelői sem lettek kizárva, a 4MLinux a jól ismert Linuxos játékokat is támogatja.
A distró jelentése 4M “filozófiához” kapcsolható ami nem más mint a Maintance-karbantartás-; Multimedia-multimédia-; Miniserver-miniszerver-; illetve a Mystery-titkosítás-.
Letölthető ISO CD képfájlban ami megközelítőleg 300MB méretű. Támogatja a 32-bites illetve a 64-bites architektúrákat.
A letöltött lemezképet Cd-re vagy Usb-re kiírva használhatjuk. Ahhoz, hogy a rendszert saját gépünkre feltegyük, szükségünk lesz a beépített telepítő segítségére.
Asztali környezete a JWM -Joe’s Window Manager- amit régi illetve elavult gépekre terveztek, hogy a munkamenet zökkenőmentes legyen.


Weboldal:


A disztribúcióról bővebb információt a következő hivatalos linkekre kattintva olvashattok:
http://4mlinux.blogspot.hu/2015/01/4mrescuekit.html
http://4mlinux.com/index.php?page=home

Az első link egy kifejezetten blogolásra tervezett oldal. Itt találhatunk még különböző “verziókat” is amit majd a lenti bejegyzésemben olvashattok tovább.
Válogathatunk kedvünkre a tartalomból. Részletes információt kapunk a 4MLinuxról. Alapértelmezett honlap nyelvezet az angol.
A második link a 4MLinux hivatalos weboldala. Itt találhatjuk a letöltés menüpontot amiről lentebb olvashattok majd. Az ABOUT (rólunk) oldalon egy kis összegzés, hogy mit is takar a 4MLinux.(amiről fentebb a bevezetőben olvashattatok.) Egy kis demo-verzióját megtalálhatjuk a szerver-változatának illetve még egyedi telepítőként az Antivirus Live CD; BakAndImgCD; TheSSS (The Smallest Server Suite) képfájlok is letölthetők.
A HELP (segítség) menüpontról majd lentebb olvashattatok.
A DONATE-ra (adomány) kattintva pénzbeli segítséget adhatunk a további fejlesztésekre.
Egyszerű, letisztult, értelmezhető weboldalt kapunk.


Letöltés:


Az oldalról lehetőségünk van válogatni különböző verziók közül.

Az első és egyben STABIL kiadása a 4MLinuxnak a következő linkre kattintva érhető el:
http://sourceforge.net/projects/linux4m/postdownload?source=dlp


A második kiadás általában a következő kiadás béta verziója -tesztelésre ajánlják- amit a következő linkre kattintva érhetitek el:
http://sourceforge.net/projects/linux4m/files/13.0/updates/13.1/livecd/4MLinux-13.1.iso/downloadA harmadik lehetőség az úgynevezett RESCUE KIT kiadás, aminek segítségével kártevőket kereshetünk gépünkön, vagy merevlemezünket klónozhatjuk de használhatjuk (merev)lemezeink partícionálására vagy fájlaink, mappáink helyreállítására is. A verzió az alábbi kegészítőket tartalmazza:


> Antivirus Live CD ( tartalmazza a ClamAV víruskeresőt ami az internetről frissíti magát. Fontos megjegyzés még, hogy a partíciók a vizsgálat megkezdése előtt automatikusan csatolva lesznek!.)
> BakAndImgCD ( két fő tulajdonsága van: az egyik a fájlok visszaállítása, a másik a merevlemezünk “képmásának” készítése.)
> 4MParted (partícionálhatjuk merevlemezeinket.)
> 4MRecover ( helyreállítja elveszett vagy károsodott partícióinkat.)


A RESCUE KIT-verzió a következő linkre kattintva érhető el:
http://sourceforge.net/projects/linux4m/files/13.0/livecd/rescuekit/4MRescueKit-13.0.iso/download


Segédletek, információk, fórumok:


A telepítésnél néha kellemetlen “részekbe” botlunk, ehhez következő hasznos oldal ad némi információt ami nem más mint a http://www.linuxquestions.org/questions/4mlinux-115/
Itt számos kérdés feltehető a rendszerrel kapcsolatban. A HELP(segítség)-ben keresgélhetünk, illetve ha valaki most ismerkedne a rendszerrel azoknak a “New 4MLinux users should start with reading these guides” ( magyarul annyit tesz,hogy: kezdőkém, olvasd el.:) ) menüpontban lévő alpontok “mankót” adhatnak az elinduláshoz. Segítségünkre lesznek még a következő pontok:


“4MLinux login” a bejelentkezésben és a beállításokban képekkel illusztrálva.
“Installing 4MLinux” a disztribúció telepítése képekkel illusztrálva.
“The 4MLinux Desktop ” a JWM asztali környezet beállításai szintén képekkel illusztrálva.

Megosztás

Lapozás a(z) Linux disztribúciók -és tesztelések kategórián belül