A Chakra Linxuról a másik blogomban írtam egy kis összesítőt. Akik szeretnék ezt megtekinteni, kattintsanak a következő linkre:

https://linuxsarok.hu/2015/11/chakra-linux.html


A Linux világában találkozhatunk olyan distribúciókkal, amelyknek a fő tárolóin kívül más, közösség által támogatott tárolóik is vannak. Ilyen és ehhez hasonló rendszerként lehetne megemlíteni a CentOS~t vagy éppen az Arch Linuxot.


Az Arch Linux nem csak híres, de igen jól “alakítható” is. Saját személyre szabhatjuk, mindenféle felesleges alkalmazások nélkül.
Az Arch Linuxhoz már már szinte “hozzátartozik” az AUR (Arch User Repository) amit általában minden Arch felhasználó igényebe vesz. Ennek a tárolónak az az előnye, hogy mindig a legfrissebb alkalmazásokat tartalmazza amik esetleg nem találhatóak meg a fő tárolókban. Ezeket az applikációkat a közzösség tartja “rendben”. Az AUR~nak külön weboldala is van amit a következő linkre kattintva meg is nézhettek:

https://aur.archlinux.org/


Itt megkereshetjük a telepíteni kívánt alkalmazásokat, illetve informálódhatunk róluk, hogy milyen stádiumban vannak. Esetleg, ha egy alkalmazás hibás, törött, vagy netán elavult, akkor ezt jelezni lehet az oldalon és az adott alkalmazás karbantartója elbírálás után foglalkozik vele.


Ahhoz, hogy az AUR használható legyen, a Yaourt~ot fel kell venni az Arch tárolói közzé.
A Yaourt “telepítéséhez” a következő linkre kattintva kaphattok segítséget:

http://linuxdolgok.lightblog.hu/yaourt-integralasa-arch-linuxra/


A kis bevezető után, visszatérnék a Chakra Linuxra. Igazából ez a rendszer is elég “furcsa”. A Distrowatch.com szerint független rendszer lenne, mégis alapját az Arch Linux adja.
Ilyenkor joggal mondhatnánk, hogy ha Arch~alapú, akkor csak vegyük fel egyszerűen a yaourt~ot és máris telepíthetőek az AUR~ban lévő alkalmazások.


Na most itt kezdődnek a “problémák”. Ugyanis a Chakra hivatalos oldalán, NEM AJÁNLJÁK az AUR felvételét. Inkább a CCR~t  javasolják. De mi is lehet ez a CCR vajon?. Egy rövid leírást máris adok róla.


A CCR (Chakra Community Repository), nem más mint a Chakra közösség által karbantartott tároló. Hasonlóan működik mint az AUR. Letölthetjük a kívánt alkalmazást és forrásból is telepíthetjük. Használhatjuk terminálból is, csak itt nem a YAOURT lesz a kezdőparancs hanem a CCR, aminek segítségével automatikusan települnek a függőségek is. Mivel jelenleg Chakra Linuxot használok, így nálam a CCR alapból integrálva van.

Példák a CCR használhatóságára:

ccr -Ss pkg ~ alkalmazás keresése ccr -S pkg ~ alkalmazás telepítése ccr -R pkg ~ alkalmazás törlése

Láthatjuk, hogy nem egy bonyolult feladat a CCR használata, habár az alkalmazásokat érdemes nyomon követni a weboldalukon.


Össszefoglalva, az AUR/CCR tárolók hasznosak mert:

  • az alkalmazások mindig friss változatai található belőlük,
  • folyamatosan karbantartottak,
  • nyomonkövethetőek,
  • ha egy csomag hibás vagy sérült akkor visszajelezhető,


Olykor viszont negatívumot válthat ki belőlünk mert:

  • egyes csomagok időnként eltűnnek,
  • függőségi hibák alakulhatnak ki,
  • van, hogy egyes alkalmazások egyáltalán nem telepíthetőek,


Hivatalos CCR weboldal:

https://chakraos.org/

Egyébb információk:

https://chakraos.org/wiki/index.php?title=Chakra_Community_Repository

Megosztás