Találkozhattatok már az oldalon olyan cikkekkel amik az “Edukacio” azaz a “Tanulás” világába kalauzol el benneteket. Ezekben a bejegyzésekben arról is olvashattok, hogy a Linux miként épülhetne be az oktatásba, illetve, hogy egyes helyeken , ténylegesen hogyan is épül fel egy-egy ilyen Linux “tanítási” platform.
A következő fordításból is megtudhatjátok, hogy az egyes nonprofit szervezetek, hogyan segítik a gyerekek fejlődését a világban.

Az eredeti cikk írója Don Watkins, aki számos hasonló témákkal “kápráztatta” már el a nyílt forráskód világát. Tudása és tapasztalata szerintem kimagasló, amit jól mutat a különböző szakmai területen illetve az életben szerzett tájékozottsága, mint például, hogy:

  • pedagógus,
  • oktatási technológiai szakértő,
  • vállalkozó,
  • nyílt forráskódú “szószóló”

Valamint jártas még a következőkben is:

  • CCNA,
  • VMware,
  • Vbox,

Valamint:

  • M.A. Oktatási Pszichológus,
  • MSED Oktatási Vezető,

Az eredeti bejegyzés címe: Kids on Computers establishes computer labs in five countries. ( A “Kids On Computers” laboratóriumjai öt országban )

Szerk.V.: A fő címet, mármint a “Kids On Computers”-t direkt nem fordítottam le, hiszen magyarul a “Gyerekek a Számítógépen”-t jelentené, ami valjuk be nem igazán illene ide. Azért hagytam meg angolul a nevet, mert ez egy létező, nonprofit szervezet aminek nem szívesen változtatom meg a nevét.

A Linux és a nyílt forráskódú szoftverek nem csak jótékonysági célra használhatóak, igazából szabadságot adnak ahhoz, hogy az emberek megtanulják miként segíthetnek másokon, mindezt nagyon olcsón, főleg ha technológiáról beszélünk. Így tesz a Linux Foundation (Linux Alapítvány) is. Nagymértékben segíti és támogatja a különböző közösségi szervezeteket akik és amelyek a Linux világában “élnek” valamint nyílt forráskódú szoftvereket használnak.

Részt vettem egy konferencián, mely Toronto-ban volt a LinuxCon NA 2016 kezdeményezésével, és ott láttam és hallottam először a “Kids on Computers” szervezetről.
A “Kids on Computers” olyan helyeken fordul elő, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá a számítógépekhez és az internethez. Ilyen területekre, úgynevezett “Számítógépes Laboratóriumokat” hoznak létre. Ezeken a számítógépeken már elérhető internetes tartalmak talalálhatóak (offline módban), mint például Wikipedia, oktatási videók, és játékok. A Linux Alapítvány, a “Kids on Computers” eseményeire a partnereknek és a gyerekeknek, valamint az önkénteseknek ingyenes belépést biztosít.
Avni Khatri, a “Kids on Computers” elnöke így fogalmazott:

” A Linux egy ingyenes és nyílt forrású platfrom gyerekeink számára, hogy jobban megismerjék a technológiát. A Linux Alapítvánnyal való együttműködés számunkra egy küldetés és lehetőséget biztosít számunkra, hogy még több gyerek életét elősegítsük az informatika világában.”

Avni Khatri a “Kids on Computers”-hez önkéntesként csatlakozott 2010-ben, majd az irányító testület tagja lett 2011-ben, és 2012-óta a testület elnöke.
A “Kids on Computers” hivatalos oldalán láthatjuk, hogy a csapat önkéntesekből áll, akik a szabad és nyílt forráskódú szoftvereket a hátrányos helyzetű gyerekekhez szeretnék eljuttatni.

Don Awtkins (DA)
Avni Khatri (AK)


DW: Hogyan jött az elgondolás, hogy részt vegyél a nyílt forráskód világában?

AK: Valamikor a 2000-es években kezdtem el a nyílt forráskóddal dolgozni az ArsDigital-nál, ahol is egy “keretet” fejlesztettünk annak érdekében, hogy a közösség-alapú weboldalak és a hozzájuk tartozó csomagok elérhetőek legyen az emberek és a csoportunk számára. A termék végül az “OpenACS” nevet kapta és engem mint személyt, beválasztottak a technikai bizottságba. Lassan megtanultam méghatékonyabban használni az OpenACS-t, és mindezek mellett megtanultam értékelni az FOSS-t és, hogy miként lehetne a virtuális és a valós közösségi világot összekapcsolni.
A “Kids on Computers” egy nonprofit szervezet, amely számítógépes laborokat állít fel olyan helyeken ahol a gyerekekhez nem ér a technológia. Mindezt természetesen adományból kapott hardverekből és nyílt forráskódú szoftverek segítségével használjuk.
A szervezet eddig közel 5 országban állított fel ilyen laboratóriumokat köszönhetően az erős önkéntes társulatoknak illetve a helyi közösségeknek.
Napi munkámat a “Laboratory of Computer Science”-ben a ” Massachusetts General Hospital”-nál látom el mint program vezető. Az intézményen belül nyílt forráskódú technológiákat használok megoldásként, ezzel is elősegítve a tudást és a tanulást.


DW: Miként kerültél be a “Kids on Computers”-be?

AK: A Yahoo-nál dolgoztam 2010-ben, amikor is az akkori menedzser arra kért, hogy dolgozzak ki 1-,5-, és 10 éves célokat. Az 5 éves célomhoz azt írtam, hogy: “Laboratóriumok felállítás hátrányos helyzetű gyerekeknek nemzetközi szinten”. Röviddel ezután részt vettem a “Grace Hopper Konferencián” (GHC), amely az egyik legnagyob szakmai konferencia nők számára. Az ott tapasztalt dolgok nagyon pozitívan hatottak rám és inspiráltak. Később azon gondolkoztam: “Minek várjak öt évet , ha már most elkezdhetném a laborok felállítását?”. Kerestem szervezeteket akik számítógépes laborokat hoztak létre, és így kerültem vagyis bukkantam rá a “Kids on Computers”-re. Láttam , hogy Stormy Peters (IT elemző, FOSS követ) a vezető és felvettem vele a kapcsolatot valamint küldtem neki e-mailt, hogy a szervezetnek nagyobb szüksége van önkéntesekre. A többi meg már történelem. Stormy egy igazi mentor, aki iránymutatást és tanácsokat adott annak érdekében, hogy miként vezethetném a szervezetet hatékonyan.
A szervezet átalakult saját gondolataim által valamint, hogy mennyit tanultam a világról. Szerintem jó úton haladok, habár még van mit csinálni úgytalálom, hogy mindig tudok valami újat adni. Hiszem azt, hogy a “Kids on Computers” részeként sokkal többet kaptam mint amennyit én adtam, és ezért nagyon hálás vagyok , hogy egy ilyen csodálatos szervezet és önkéntesek közzé tartozhatok.
Az álmom az, főleg a gyerekek számára, hogy korlátlan hozzáférést kapjanak az oktatáshoz, így a későbbiekben el tudják dönteni, hogy milyen életük legyen és mindezek mellett saját életüket is javítani tudják akár a közösségben is. Úgy vélem, hogy az FOSS megvalosítja ezt az elképzelést. A FOSS közösség mindenki számára nyitott és elérhető. Ezekben a közösségekben az emberek barátságokat is köthetnek és képességeiket fejleszthetik. A FOSS nyílt tartalmai és tudásmegosztásai könnyebbé teszi az adatok “áramlását” valamint megtöri a hagyományos kultúrális, oktatási és gazdasági határokat.


DW: Hány számítógép labort hoztatok eddig létre a világon? Körülbelül hány számítógép van a laborokban? Honnan szereztétek ezeket a számítógépeket?

AK: Hét év növekedés után, most már 20 számítógép laborunk van 5 országban. Köztük 12 labor Mexikóban, Oaxaca államban. Jelenleg mintegy 15 számítógép és egy szerver van minden laborban, amihez projektek és fejhallgatók is tartoznak. Ezeket a számítógépeket és tartozékaikat partnerek révén, adományok és támogatások által szereztük be.


DW: Milyen FOSS szoftver disztribúciók és telepített alkalmazások valók leginkább a gyerekek számára? Milyen típikus szoftvereket tartalmaz egy ilyen számítógépes labor?

AK: Eleinte Edubuntu-t és Lubuntu-t használtunk mint szoftver disztribúciót majd áttértünk Ubermix-re ami egy “derivációja” az Ubuntunak, valamint Raspbian-t is használunk a Raspberry Pi laborban. A gyerkek nagyon szeretik a GCompris programcsomagot, amely megtanítja őket, hogy miként kell használni a billentyűzetet és az egeret. Mindezek mellett szeretik még a Tux Matekot és a Tux Type-ot, amely a matematikai készségeket illetve a gépelést fejlesztik. A szerverünkön offline tartalom fut köszönhetően a Rachel- World Possible-nek és Internet Box XSCE-nek. A tartalmak között találhatjuk a következőket: lokalizált Wikipedia, cikkek és képek,Khan Academy videók, Open Street Map, könyvek és más oktatási tartalmak. Mindezen kiegészítők internet hozzáférés nélkül érhetőek el.
Reméljük, hogy a gyerekek eltöltenek majd pár órát a Wikipedia előtt vagy netán majd nézegetnek kémiai videókat, saját nyelvükön.


DW: Mi az amire leginkább szükségetek van még?

AK: Mindig keressük azokat a lelkes önkénteseket, akik szeretnének csatlakozni hozzánk. Illetve keressük még azokat is akik hardveres-adományakkal is tudnának bennünket segíteni- Raspberry Pi3 és egyéb régebbi laptopok legalább 1GB RAM-al.


DW: Hogyan vehet valaki részt ebben az egészben?

AK: Bárki, aki szívesen segítene, fel veheti velünk a kapcsolatot.
Legyen szó kikapcsolódásról, műszaki megoldásokról vagy egyéb távoli feladatok ellátásáról.


Eredeti bejegyzés a következő linkre kattintva érhető el: KOC

Megosztás