Többféle disztribúció van, többféle ablakkezelőkkel. Mindenki szereti ha szép és gyors a rendszere, de jó lenne egyszerre hogy modern is legyen. Kicsit ezzel foglalkozunk. Először a legismertebb ablakkezelőkről pár szó majd a sminkelésről is írunk.

KDE – az egyik legtöbbet erőforrást fogyasztó, eléggé emlékeztet a Windows 7-eshez. Elég elterjedt én is sokáig használtam, nagyon esztétikus.

Gnome 3 – ez egy kicsit más jellegű, linuxosok közt nagy kedvenc volt még meg nem jelent ép ez a 3 as változat mely szintén erőforrástfogyaszó. Nem nagyon tudom mihez hasonlítani.

Unity – alapjában az Ubuntuval jön és eléggé MAC-OS-s stílusban, így fordítva vannak a bezáró ablakfülek, kis ideig használtam nagyon esztétikus. Jelenleg is használom a Zorin OS-on de Gnome 2-es témával. Körülbelül 360MB-ot eszik és szereti a nem túl elavult grafikus kártyát.

Cinnamon – mely a Gnome3 alapjaira épül, egyszer próbáltam live módba futó Linux Minten, nekem akkor szépen ment, lehet többet eszik egy Mate-tól .

Mate – a megszűnt Gnome2-re épül, tapasztalom szerint 200MB körüli RAM-ot eszik, így régebbi gépeken is elfut de nem túl régin. Én középosztályba sorolnám, a már elavult, de még használható gépeken nagyon jól teljesít. Alapban tényleg kicsit emlékeztet a Gnomera, Linux Minten teljesen más arculata van.

Xfce – egy egyszerű kis ablakkezelő, de az évek folytán egész komoly dologgá nőtte ki magát. Akár 128MB RAM-mal is meg tud elégedni. Rengeteg effektus állítható benne, így sokan újabb gépeken is használják.

Lxde – egy nagyon szerény, de nem csúnya külsővel rendelkező ablakkezelő. Nagyon kévés erőforrást igényel, szintén elmegy 128MB RAM-mal. Engem kissé valami Windows XP black és Win 2000 közti átmenetre emlékeztet, de ez is konfigurálható.

Az utolsó kettő jól fut régi számítógépeken is, Pentium 2 vagy 3-ason is. Ezen kívül van még más ablakkezelő mint például a Trinity mely szép és nagyon takarékos. Sokan szeretik ha minél szebb az asztali környezete. Kis sminkeléssel az új Windowsokat megszégyenítő dolgokat kapunk egy elég gyenge gépen. Na nézzük csak. Cairo Dock mely a Mac-Os alján lévő dockot adja meg, rengeteg beállítással. Nagyon jól mutat, túl régi számítógépekre nem ajánlom. A gyengébb gépekkel rendelkezőknek sem kell elcsüggedni nekik ott a Docky hasonló az előbb említett programhoz de kisebb erőforrást igényel természetesen cserébe kevesebb funkcióval. A nemcsak a számítógépünkről információt adó program a Conky. Telepítés után igen puritán, de a leírások vagy kész témák alapján egy nagyon komoly információs pultot tudunk csinálni, mely akár az időjárásról vagy tv műsoról is informál minket. Ha elég erős gépünk van lehetőségünk van telepíteni a Compiz-t, ami hal a tortán. Az összes említett programot a csomagkezelőkben meg lehet találni. Egy 3D-ben forgó munkafelületet kaphatunk. Minden ablakkezelőhöz számtalan témát tudunk találni az interneten.

Gyakorlatilag bármit meg tudunk csinálni, még egy régi számítógépen is, főleg ha kicsit csak újabb gépről van szó. Ha belenézünk pár cikkbe visszamenőleg sok már kész érdekes megoldást latunk a disztribúciótól függően.

1Linux Lite Xfce környezetben, jobb oldalon Conkyval

startmenuQ4OS Trinity ablakkezelővel, kissé Windows külsővel, jobb oldalán a Conky

Megosztás