A következő külföldi cikk fordítása jól jöhet a Linuxszal még most ismerkedők számára. Mint minden fordított bejegyzésemet, ezt is a cikkíró szemszögéből fogom bemutatni.
Az eredeti bejegyzés címe: 7 Differences Between Linux and Windows: User Expectations ( 7 különbség Linux és Windows között: Felhasználói elvárások )

Gyermekként úgy gondoltam, hogy az egyéb nyelvek is úgy működnek mint a kódok,  megvannak a megfelelő alternatívái az angol nyelvre. Ugyanígy van ez a Window felhasználóknál is, akik elvárják, hogy Linuxon is meglegyenek az alkalmazások alternatívái.

A valóság persze nem ezt mutatja. A Windows és a Linux is egy operációs rendszer – a programok más egyéb alkalmazásokat is használnak a működésükhöz – de gyakran alapvető funkcióikban teljesen különböznek. Minden alkalmazásnak saját “kimondatlan” logikája van, és persze ezt meg kell tanulni.

Példaként, nézzünk még hét különbséget a Linuxról:


1. Szabadon engedélyezett szoftver

Kivéve a különleges és csúcskategóriás alkalmazásokat, a legtöbb Linux szoftver “ingyenes” és szabadon letölthető. Habár ez eléggé unalmasnak hangzik, mégis tény, hogy olykor egy egész munkamenetet is megváltoztathat.
Például, ha hirtelen egy másik alkalmazásra lenne szükséged, akkor csak le kell töltened majd kipróbálnod, amik legfeljebb 5-20 percet vesznek igénybe. Még a felhő-szolgáltatások és a letölthető licenszek sem adnak ilyen kényelmet. Nem kell aggódni a kalóz szoftverek és költségek miatt sem, így a kifizetésekkel sem lesz probléma.

2. Decentralizált szoftver telepítése

Windows rendszereken, ha egy új szoftvert akarunk telepíteni akkor letöltjük a fájlt és futtatjuk. Persze ez a futtatható fájl minden szükséges erőforrást tartalmaz a művelet folyamatos lebonyolításához. Amikor pedig a program eltávolítására kerül a sor, akkor csak be kell lépni az műveleti központba ahol megkeressük és eltávolítjuk a kívánt alkalmazást.

Ezzel szemben Linuxon egy parancsot futtatunk ami meghatározza a szoftvert. Ha egy szoftvernek olyan könyvtárra vagy más forrásra van szüksége amit eltávolítottunk, akkor megkérdezi, hogy szeretnénk -e telepíteni megint. Egy másik paranccsal eltávolíthatjuk a szoftvert anélkül, hogy más alkalmazásokra hatással lenne.
Ez a módszer akár helytakarékos is lehet, és ráadásul a felhasználó tisztában van azzal, hogy mi is történik.

Mostanában egyre többet foglalkoznak azzal, hogy egy egységes ” univerzális szoftver menedzser “-t dolgozzanak ki, ami ugyebár nagyban hasonlítana a Windows programok telepítésére. Erre a technikára viszont még várni kell majd.

3. Különböző eszközök, azonos funkcionalítások

Néhány alkalmazás, mint például a LibreOffice és a Firefox, ugyanúgy működik Linux és Windows rendszereken is.
Még mindig megdöbbentő számomra az a tény, hogy sok felhasználó azért nem mer váltani más operációs rendszerre, mert úgy gondolják, hogy akkor nagymértékben az alkalmazások is változni fognak.

Tény, hogy a Linux rendszerekre nincs Photoshop vagy Illustrator. De még Notepad vagy éppen Edge sincs. Viszont vannak nagyon jó alternatívák, mint például Krita ( Photoshop ) és Inkscape ( Illustrator ) amik teljes mértékben használhatóak asztali környezetben is. Próbálj ki párat nyugodtan.

Illetve, ha mondjuk MS Word-ként kezeled a LibreOffice-t és nem találsz valamit, ne kezdj el “síránkozni” inkább gondold át mit szeretnél majd keresgélj a menükben a megoldásra. Lehet, hogy éppen más névvel van ellátva mint például AutoAbstract helyett Autosum.

4. Kevesebb játékok

A Linux soha nem volt játék platformra tervezve, habár a Steam ezt az ideológiát próbálja “felülmúlni”. Használhatod még a WINE nevezetű alkalmazást kedvenc Windows programod -és vagy játékod futtatásához, de sajnos ez olykor nem mindig segít. Néhány nagyobb játékok – amiket a szabad szoftver projektjein belül készítenek – már kijöttek Linuxra, de még erősen fejlesztés alatt állnak. Natív játékokat viszont lehet futtatni mint például pasziánsz, Battle of Wesnoth, és 2D -s stratégiai játékok.

5. Nagyobb biztonsági tudatosság

A Windows felhasználók el vannak látva biztonsági frissítésekkel és egyéb hasznos ellenőrzésekkel. Sok felhasználó számára viszont az a lényeg, hogy a fiókja készen legyen és minél hamarabb dolgozhasson vele. Ne kelljen folyamatosan állítgatni benne a dolgokat.

Ellentétben a Windowsal, a Linuxot már az alapoktól kezdve biztonságra tervezték. Habár figyelmen kívül hagyhatod a biztonságot – ami ugyebár nem tanácsos – , alapértelmezetként a Linux egy adminisztrátori fiókot hoz létre, aki ugyebár korlátozza a felhasználók mindennapi tevékenységét. Ide tartoznak még a csoportok kezelése valamint a sudo parancs használata is.

Ez nem azért van, mert a mai modern Windows rendszerek nem rendelkeznek biztonsági funkciókkal hanem mert sokan nem veszik figyelembe a “biztonság” fogalmát és képesek megfeledkezni róla. Ezzel szemben a Linuxon ez az egyensúly teljes mértékben megvan amit a felhasználóknak tiszteletben kell tartaniuk.

6. Támogatás

Egyes Linux rendszerekhez mint például Red Hat és openSUSE , vásárolhatunk fizetős támogatást. Persze ezeket a támogatásokat nem kötelező igénybe venni. A többi Linux rendszerekre is vannak fizetős megoldások csak nem annyira elterjedtek.

7. A “Csináld magad” mentalitás

Windowst javítani olykor nem egyszerű dolog, mégpedig azért nem mert nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy tudjuk egyáltalán mi is történik a rendszerünk hátterében. Ha valaki mégis erre “vetemedik”, akkor mélyen bele kell magát ásnia a dolgokba.

Ezzel ellentétben, a Linux egy teljes eszközkészletet kínál fel nekünk. A fájlhiearchia leegyszerűsíti az eszközöket és a naplózást, valamint sok helyen egy egyszerű szövegszerkesztővel is végezhetünk módosításokat, ráadásul szinte mindent beállíthatsz kedved szerint. Több asztali környezet is elérhető Linuxra ami ugyebár Windows rendszerre megint csak nem lehetséges.
Minden operációs rendszerben találhatóak úgynevezett “háttérben futó alkalmazások”vagy “szolgáltatások” de nem mindegy, hogy miként és hogyan befolyásolja munkamenetünket.
A Windowsról Linuxra váltás kicsit nyugtalanító lehet számodra. Hirtelen minden új lesz, és szinte mindent neked kell kezelned. Adj egy pár hetet magadnak, és ha nem tetszik egyszerűen válts vissza Windowsra. Viszont, ha mégis megtetszett a Linux világa, akkor használd nyugodt szívvel.

Eredeti bejegyzés a következő linkre kattintva található: 7 Differences Between Linux and Windows: User Expectations

Megosztás