Mi is az a PlayDeb? Egy weboldal, de valójában annál több. Sok ingyen játék vagy program van Linuxra, de néhányuk telepítése elég nehéz, le kell fordítani, de közben ilyen olyan csomag hiányzik hozzá, meg hasonlók. Na és ha sikerült nincs hang, mi egy más szokott lenni. Én jómagam legszívesebben letöltöm a játékot, kicsomagolom és futtatom, vagy csomagkezelőből telepítem, de sok játéknál nincs ez így. Az Ubuntu alapú disztribúcióknál használható a PlayDeb, sokszor akár a legújabb játékokat is 1 klikkel könnyen telepíthetjük. Érdemes meglátogatni, nagyon sok, jó grafikával rendelkező játékot meg lehet találni egy részük, benne van a csomagkezelőben, mások a fejlesztő oldaláról letölthető és kicsomagolás után használható, de van ami nem megy úgy, ebben az esetben jó megoldás.

Telepítés:

1. Keressük meg a source.list-et, ezek a tárolók ahonnan a dolgokat tölti az internetről a rendszerünk, legtöbbször az etc/atp/source.list az vagy sources.list, de a könnyebb út a frissítéskezelőben a beállításoknál ha hozzáadjuk ezt a sort:

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu xenial-getdeb games

Majd lementjük.

source

 Nálam (Zorin Core 9 ami Ubuntu 14.04-nek felel meg) így néz ki a tükörszerver hozzáadás


2. Második lépés megnyissuk a terminálunkat és beírjuk ezt:

wget -q -O http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add

majd Enter lenyomásával elindítjuk az utasítást, közben megadva felhasználójelszónkat.

3. Most beírjuka terminálba hogy:

sudo apt-get update

Enter lenyomása után amikor befejezte a munkát, máris működik a PlayDeb, és innen http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/14.04/ bírunk telepíteni játékokat, programokat az install this now -ra klikkelve. Ilyenkor a szoftverközpont fog megnyílni ahol 1 klikkel bírjuk telepíteni a kiválasztott, programot, vagy játékot.

Amennyiben nem kell többet a PlayDeb :

sudo apt-get remove playdeb

paranccsal törölhetjük terminálban.

Egy igen hasznos dolog, sajnos hogy csak Ubuntu alapú disztribúciókon megy, de rengetegen használnak ilyen alapra épülő disztrót. Megment minket a sok bajlódástól, amikor egy – egy játék ha el is indul esetleg nincs hang, vagy hibákat dob ki. Természetesen én jómagam továbbra is először a tükörszervereken játékokat, vagy a letölteni és kicsomagolni opciót próbálom de ha nem megy ez mindig jó megoldás. Zorin Core 9-es disztribúción tökéletesen megy. Pár játék már ilyen módon került fel. A kérdés az így feltett játék ugyanolyan jól e megy vagy van változás gépigényt nézve. Az biztos minden játék elindult hiba nélkül.

Megosztás