A VLC media player-t sokan ismerik és használják. Még 2001-ben indult útjára, pár barátomnál láttam de én sok dolgot találtam benne ami nem tetszett. Manapság én is azt használom hiszen egy nagyon komoly programmá nőtte ki magát. De mellete sokunknak sok másik programja is van, pedig sokan nem is tudják, hogy mennyi mindent tud a zene és filmlejátszás mellett. Szerintem én sem tudom mi mindent tud, de amit tudok ideírom.

Multimédia – amire használjuk, zene, film, DVD-lemez, online rádió lejátszása, szerintem legtöbbet erre használják

Kamera – képet kaphatunk a web vagy más kameránkról, érdekes lehet ha a kameránk minőségét ellenőrizzük de akkor is ha valamilyen megfigyelő rendszert akarunk felállítani. Indítása CTRL + C gombkombináció, majd kövessük az utasításokat, akár felvenni is tudjuk a videót vagy közvetíteni.

Videokonvertálás – sokszor problémát jelent a konvertálás, nem tudunk programot találni hozza, vagy kodekokat. A VLC ezt is megoldja. CTRL + R, kiválasztjuk a videót, formátumot és máris indulhat a konvertálás.

YouTube – ozás – főleg gyenge gépeken érdekes, megkeressük a nekünk kívánt YouTube videót, másoljuk a hivatkozást es a VLC-ben CTRL + N őszintén próbáltam a letölteni is nem csak lejátszani, de az nem ment. Akár felrakhatunk egy Smtube-t és az is megnyitja a YouTube-t a VLC-n kersztül

Böngészőbe integrálás – flashplayer helyet régi gépen jól lehet használni egy régebbi leírás szerint nem csak filmnézésre hanem letöltésre is. Link:https://linuxsarok.hu/youtubozas-bongeszoben-regi/

Képernyőrögzítés – Sokan bajlódnak az asztal (desktop) rögzítésével, mert valami fel szeretnének venni. Van rá egy csomó program, de ha van VLC-nk az is meg tudja oldani. CTRL + C lenyomásával, a videokamera helyett a Desktop-ra kattintva, majd követve az utasításokat, beállítjuk és fel tudjuk venni a munkafelületünket, nálam ha a hangot is felvettem az audio jelminősége rossz volt.Nem kísérleteztem ennek kajavitásával.

Stream – az az online videó engedése, ami nálam nem akart menni, de itt nálam a hálózattal és tűzfallal volt a gond, a CTRL + S együtteses lenyomásával indíthatnánk meg, közben követjük az utasításokat, Youtube-n van pár segítség.

Tv-kártya – igen az analóg vagy digitális tv-kártyánkat is tudjuk használni a CTRL + C, lenyomása után kiválasztjuk az eszközt, majd beírjuk a frekvenciát, figyelem kilohertzbe kell megadni, ha nem tudjuk vannak az interneten listák hányas csatorna hány MHz. Kipróbáltam és megy, analóg jelet küldtem a tv-kártyára a videomagnóról, arra egy DVB-T berendezést kötöttem így a régi analóg kártyán bírtam tévézni. Felvenni nem próbáltam. Ugyanúgy a DVB-T, szatellit, vagy más kártyánkat is használhatjuk.

Ennyi jutott nekem eszembe, ennyi opciót találtam meg. Szerintem sokkal több dolgot lehet még és a tetejében az utasításokat követve ezeket kombinálhatjuk. Akarattal nem írtam le pont az utasítást hisz ez csak egy ismertető és a 2.XX kiadásokra vonatkozik.

Megosztás