A nyílt forráskódú rendszerek egyre elterjedtebbek. Talán, úgy is lehetne írni, hogy kezdi “megfertőzni” Európát. Habár még vannak egyébb “hiányosságok”, lehet mondani, hogy a jövő már a nyílt forráskódra épül. Régóta tart a fejlesztés, és úgy látszik, hogy a sok munka meghozza gyümölcsét. Volt példa rá, hogy bizonyos országok, mint Németország is próbálkozott “migrálással”. Saját fejlesztésű projektet indítottak el, habár az áttörés elmaradt. Szerintem akik mindennapi kapcsolatban vannak a Linuxos cikkekkel azok tudják, hogy miről beszélek. Akik esetleg nem hallottak még róla, röviden vázolnám az esetet. Németország, azon belül is ha jól tudom és emlékszem München városa, úgy döntött, hogy saját Linux distribúciót ad ki. A neve most hirtelen nem jut eszembe. A lényeg annyi volt, hogy ezen a rendszeren kellett dolgoznia a kormányhivatali embereknek, de sajnos a várva várt eredmény nem jött el. Amit az esetből röviden le lehetett szűrni, hogy a “dolgozó nép” nem igazán volt képzett a Linux világában és nehezteltek a rendszerre. Így a várva várt eredmény elmaradt, maradt a Micro$oft és egyébb termékei.
A többi ország viszont nem hagyta ennyiben a dolgot. Anglia, Franciaország, Spanyolország, és Dánia és a nyílt forráskód után “kacsingat” már évek óta.


Amiről egy rövid leírást adnék, az a mostani helyzetben Aarhus városát említi, ami Dánia második legnagyobb városa. Az itt élő és tevékenykedő kormány is úgy döntött, hogy a Micro$fotot le kellene váltani nyílt forráskódú rendszerre. A cikkben legalább is úgy fejezik ki magukat, hogy “megszabadulni” a mostani, költséges rendszerüktől.:)
Szóval és tettel, Aarhus város közigazgatása nyílt informatikai fejlesztésre szánta el magát. A hatóságok is kezdik észrevenni, hogy a nyílt forráskódú szoftverek “igazi” lehetőségeket biztosítanának számukra a jövőre nézve, hiszen lényegesen alacsonyabb költségekkel járnak mint M$ és társaik.
A cikkben is megemlítik, amit már én is megtettem fentebb, hogy az európai “mozgalom” elindult. Franciaország, Olaszország, Németország, ezek mind áttértek már nyílt forráskódú megoldásokra, és az Egyesült Királyság is fontolgatja a dolgot.

Eredeti angol cikk a következő linkre kattintva olvasható:
http://news.softpedia.com/news/denmark-s-second-largest-city-aarhus-is-dropping-microsoft-s-products-for-open-source-496752.shtml

SzV:

A kérdés csak az, a fent említett mondtatokra reagálva: át fog e térni a Dán város teljes mértékben a nyílt forráskódra, vagy München város sorsára jut?. Tényleg ki fog e tudni bontakozni a nyílt forráskód teljesen a jövőben vagy csak egy dédelgetett álom marad míg a koronát a pénzes cégek uralják?. Ezek jó kérdések.
Hazánk, vajon mikor jut el odaáig, hogy a nyílt forráskódot előveszi és “dédelgeti” majd?. Mert, ha jól tudom, nem kevés , nagyszerű tudású és képességű fejlesztő él Magyarországon. Persze, ez attól is függ, hogy képesek leszünk e ezeket a szakembereket megtartani, vagy más “hazában” kamatoztatják később tudásukat.

Megosztás