Az Absolute Linux egy nyílt forráskódú ingyenes operációs rendszer amely a közismert Slackware disztribúcióra épül.
Alacsony erőforrásainak köszönhetően régi gépekre is telepíthető. A telepítés menete -mivel nem grafikus felületü- a “rutinosabb” Linux felhasználók számára könnyű lehet, de a kezdő Linuxosoknak “elsőre” riasztónak tűnhet.
Méretét tekintve kis rendszernek mondható, mégis nagy választékben fordulnak elő benne alkalmazások.
A letöltési mérete körülbelül 700 MB. Támogatja a 32-bites illetve a 64-bites platformokat is. Az ISO képfájl kiírható CD-re vagy Usb-re.
Asztali környezete a mindenki által jólismert és kis erőforrást igénylő IceWM illetve Fluxbox.
A telepítésnél a szokásos Slackware-stílusban találhatjuk magunkat. Kis segítség a most ismerkedőnek, hogy létezik egy úgynevezett AUTOSETUP-mód, ahol pár beállítás után a rendszer mindent automatizálva tesz fel gépünkre. (telepítési hely, billentyűzet kiosztás, telepítési forrás, alapbeállítások- ezek azok a paraméterek amikről beszéltem.)Alkalmazások, illesztőprogramok :


Az Absolute Linux alkalmazásokban nem szenved hiányt. Számos olyan program integrálva lett a distribúcióban amit mindennapos alkalmazásként használhatunk. Csak egy párat sorolnék fel ezek közül: Firefox, qBitorrent, FileZilla, Gimp, Inkscape, Video Editor, Cd Ripper; AbiWord, LibreOffice, Calibre Reader, és stb. Ahhoz, hogy mégjobban feltaláljuk magunkat, csoportokba rendezték az említett programokat. Sajnos a nyelvi támogatottság magyar részről elég hiányos, részben kapunk csak hasznos fordítást a rendszerhez. Viszont ami “meglepetést” okozhat, hogy a szoftervközpontban lehetőség van a nyomtató felismertetésére, bár az is igaz, hogy inkább a HP-típusúakat támogatja leginkább. De ez nem azt jelenti, hogy más nyomtatóval rendelkező felhasználók nem dolgozhatnak a rendszeren.


Szoftverközpont, csomagkezelés:


A szoftverközpont szintén egyszerűen használható ha rendelkezünk egy kis angol tudással. Itt szintén csoportkba találhatjuk a beállításokat. Minden egyes csoportban alcsoportok találhatók ahol kedvünk szerint válogathatunk. Egy fontos megjegyzés!. A telepítés befejeztével érdemes egy vagy több felhasználót létrehozni a rendszerben, hiszen mindvégig ROOT-ként dolgozunk ami bizonyos esetekben nem opcionális. ( csak akkor ha tisztában vagyunk a módosításaink következményeivel.)

 


Weboldal:


Az Absolute Linux honlapja a következő hivatalos linken érhető el:
http://www.absolutelinux.org/index.shtml
A weboldal egyszerű felépítésű mégis tagolt.
A kezdőlapon olvashatunk a disztribúció felépítéséről és annak kialakulásáról. Az oldalsáv rendezettsége érthető. Az alapértelmezett nyelv az oldalon az angol, de aki esetleg német tudását akarja építgetni azoknak lehetőségük van rá, hogy átváltsanak. Találhatunk még itt, képernyőképeket is, ahol a fejlesztő leírja, hogy például miért használ két paneles fájlkezelőt, és stb. Mindezek mellett találhatunk telepítési útmutatót is amit szintén angolul és németül olvashatunk. A ” hol-is-kezdjük” menüpont is megtalálható ami kezdők számára igen ajánlatos. Mindezen menüpontokat a fejlesztő email címje zárja.
Lehetőségünk van még a DETIALS (leírás) menüpontban csomagok keresésére. Ez igen hasznos ha mondjuk telepítés előtt ellenőrizni akarjuk, hogy az adott csomagok milyen alkalmazásokat tartalmaznak.
A ROLL-YOUR-OWN-DISTRO pontban saját disztribúció készíthető, természetesen Absolute Linux alappal amit csomagokkal, egyéb paraméterekkel egészíthetünk ki. (részletes angol nyelvü leírás tartozik hozzá.)


Letöltés:


A disztribúció követi a Slackware jelenlegi verziószámát a 14.1-et. Az Absolute Linux teljesen kompatibilis a Slackware csomagjaival.
A következő linkre kattintva elérhető a rendszer:
http://www.absolutelinux.org/download.shtml
Két fajta verzió közzül választhatunk akár FTP-n akár HTTP-n keresztül akarunk töltögetni, egy 687 MB illetve egy nagyobb és terjedelmesebb változatát ami 900 MB.( tartalmaz extra tárolókat és extra alkalmazásokat.)
Lehetőségünk van más tükörszerverről is beszerezni a disztribúciót:
Absolute linux FTP(ez az alapszerver); Sourceforge; slackware.org.uk.
Az oldalon találhatunk még sima tárolókat illetve extra tárolókat is amit a kész rendszerbe integrálhatunk, valamint úgynevezett “szponzor” tükröket, amik a go-parts.com általi támogatással jöttek létre.


Segédletek, információk, csoportok:


A disztribúció hivatalos fórumja a következő linken érhető el:
http://absolutelinux.org/forum/index.php


Négy nagy csoportban keresgélhetünk ha netán elakadtunk volna:
Update Announcements – frissítési közlemények: itt a jelenlegi frissítésekről és az aktuális verziókról szóló bejegyzések találhatók összeszedve.
General Discussion – általános viták: vitafórum ahol a telepítési, beállítási problémákat írják le a fejlesztőnek.
Development – fejlesztés: javítások, javaslatok, szkriptek beküldése.
Installations – telepítés: a rendszer telepítése valamint a vele járó hibák részeletes leírása.

Megosztás

Lapozás a(z) Linux disztribúciók -és tesztelések kategórián belül