Megérkeztünk a legalsóbb kategóriába az ablakkezelők terén, ezek a legtakarékosabb, mondhatnám legpuritánabb ablakkezelők, de lehet, hogy mégsem azok? Ki használ ilyen ablakkezelőket a hipsztereken kívül? Akinek nagyon régi a számítógépe, vagy nagyon a akar spórolni a RAM memóriával és az erőforrásokkal, esetleg akinek nem feltétlen fontos a modern külső. A tesztgép a 900MHz-es Athlon processzor 768MB SD RAM-mal, melyen Debian testing az az Stretch fut.

E17 (Enlightenment) első indításkor pá kérdést tett fel, beolvasás után meglepődtem. Igaz az OpenGL-et bekapcsolva hagytam a kérdéseknél így is 111MB RAM fogyasztás mellett, meglepően szép külső fogad minket és a menük közt klikkelgetve jól kidolgozott animációkkal találkozunk ami nagyon meglepett. Először nem tudtam minden állítgatni rajta, de belejöttem, közben kaptam egy hibát is. A magyarosítása az olyan félig sikerült. Kissé szokatlan start menüje nem igen megszokott. Az OpenGL effektusok kellemes élményt adnak de gondolom régebbi grafikus kártyánál nem tudom mennyire érdemes bekapcsolni és a processzort is terheli, még ha nem is nagyon. Hihetetlen hogy még Gadgets-okat is rakhatunk az asztalra. Az Smtube-val szépen ment a YouTube MP4 360p-ben, még Facebook-ozás közben is. Csak YouTube-t használva a processzor 80-84% között ugrált Smtubeval (ilyen gépen nincs értelme böngészőben YouTube-t nézni kivéve ha VLCplayer bele van integrálva). Az effektek csökkentésével a RAM memória fogyasztása leesett 102MB-ra és még mindig szép felületünk van csak nálam a grafikuskártya kompatibilitási hiba ami Debian alatt van szinte felerősödött, de ez mán az én bajom, de külön érdekesség hogy OpenGL-ben meg teljesen eltűnt. Teljes butítás után 92MB-ra leeset a memóriafogyasztás. A YouTube nem ment jobban és először benne is megvoltak a grafikai hibák. Hiányzott a hálózati funkciók a tálca jobb sarkában és érdemes feltenni külön fájlkezelőt a sajátja mellet, nemcsak az USB pendrive automatikus mountolása miatt, különben a modern munkafelületet agyonüti a terminál használata. A Synaptic Package Manager csak terminálból indult ami szintén kifogásolható hisz egy ilyen külsőt használó felhasználó kerüli a terminál használatát. Mindent összefogva nagyon fejlett, kis fogyasztású ablakkezelő, teljesen új külsővel, és az mellet nagyon szép effektusokkal. Még az új Windowsokat is megszégyeníti itt-ott, mindezt SD RAM-mal 900MHZ-en. De sajnos sok manuális dolog van benne. Itt a Conky sehogy sem akart együttműködni velem, szinte sosem a nekem megfelelő helyen jelent meg.

e17

Enlightenment szép külsővel


 IceWM, a blacboxra épül és a memória fogyasztás fantasztikus 82MB körül mozgott nálam. Kész témák vannak benne olyan mint warp3, warp4 vagy win95, ami a régi idők operációs rendszereinek színsémáit jelenti (OS/2 Warp vagy Windows 95), és egy két gombon látható a különbség témaváltásnal. A valódi különbség akkor jött elő a többi ablakkezelőhöz képest, amikor elindítottam a videót Smtube-ban, 68-73% terhelődött a processzor akár teljes képernyős filmnézésnél is, igaz nem lehetett dupla klikkel nagyobbítani hanem az SMPlayer nagyobbitógombjára klikkelve. Pidgin, Facebook Iceweaselban és az SMPlayer-ben a YouTube videó használhatóan ment, itt is 360p MP4-ben. Régen éreztem ezt a gépet ilyen erősnek. Hol van a hiba? Volt program ami nem indult el, mint például a Synaptic csomagkezelő vagy csak terminálból, de terminálból minden telepíthető, kissé a 90-es években éreztem magam már-már élveztem a gép használatát, egy kis számítógépes retro. Egy külön fájlkezelő itt is jól jön. Össze lehet szedni sok kis programot, mely nekünk segít, lent nem látni a Wifi jelét előzőleg vagy terminálba vagy a hálózatkezelőben állítható be. Kissé nehéz megszokni a menü elrendezését de akinek túl régi gépe van rá lesz kényszerülve ha használni akarja a mindennapokban.

icewm

IceWM – egyszerű de takarékos külső


BlackBox igen egyszerű, az egér jobb klikkjével kapjuk a menüt, ami igen hiányos, szimpla 77MB-ot vett el. Nincs start menü vagy hasonló, a telepített programok nagy részét csak terminálból bírtam elindítani. Igen puritán. Valóján használható de egy kezdőnek nem sokkal több egy termináltól. Annyi hogy meg lett próbálva de, lényegében ugyanaz az IceWm erre épül, csak hozzátették a jobb menürendszert így mivel a takarékosság nem igen észrevehető, bár rajta mind ugyanazt kipróbáltam ki is esett a versenyből.

Szó ami szó, ezek az ablakkezelők a minimalitásról szólnak. Még rengeteg van belőlük, alapjuk az openbox mely a Blackbox-ból ered. Itt minden megabyte számít, minden kis erőforrás. Őszintén még egy csomó rokonukat kipróbáltam, de a menüben rengeteg hiányosság volt. A terminálhoz szinte mindenhol hozzá kell nyúlni, de a két leghasználhatóbb a IceWM és az Enlightenment volt.

Az Enlightenment elképesztő dolgokat tudott nagyon kevés memória igénybe vételével, könnyű a beállításokat kezelni, de a szép ablakkezelő a számítógép erőforrás kárára megy, de nem jobban mint egy Lxde vagy Xfce, sőt annyira nem is terhelődik a számítógép, cserébe nagyon szép és modern külsőt kapunk, melyet könnyen megtanulhatunk beállítani. Főleg olyan számítógépeknél hasznos ahol nincs lehetőség memóriabővítésre de a processzor annyira nem túl gyenge, így kevés RAM-mal szép külsőt kapunk.

Az IceWM a takarékosság takarékosságát nyújtotta. Nem csak kevés memóriafogyasztás, hanem a nagyon kevés erőforrás tette különösen jó ablakkezelőnek. Kissé a 90-es évekre emlékeztet minket, beállítási nagyon nehezek, sokat utána kel olvasni nem jövünk rá magunktól. Főleg olyan helyeken látom hasznosnak ahol mindennel spórolnunk kell. Az IceWM-et 2015 elején egy barátomnál használtuk egy Pentium 2-esen 450mhz-el az Antix-ban, a fapadosságért cserébe bírt rajta Facebook-ozni és YouTubo-zni.

Az ebben a cikkben tesztelt ablakkezelők egyike sem való túl kezdő linuxosoknak. Nem biztos hogy mindent pár klikkel megoldhatunk, de a hétköznapokban használhatók, bár az Enlightenment teljesen kényelmesen használható.

Megosztás