Az ALT Linux egy nyílt forráskódú szabadon terjeszthető GNU/Linux operációs rendszer amelyet szerverek, asztali és mobil eszközök használtára szántak. Számos asztali környezetben letölthető és több architektúrát is támogat. Független distribúciónak mondható, habár alapját régebben a Mandrake Linux adta.
Már említettem, hogy több asztali környezete van mint például: LXDE, LXQt, Razor-Qt, Xfce, MATE, Cinnamon, IceWM, GNUstep, GNOME, Enlightenment, WindowMaker és Trinity.


Már említettem de még hozzátenném, hogy az oktatásban is fontos szerepet kapott az ALT Linux. Bizonyos oroszországi iskolákban szervereként is működtetik.
A distribúció 32-bites illetve 64-bites platformokra lett tervezve. Live DVD ISO képfájlként tölthető le.
Jelenesetemben én az LXDE felülettel próbálkoztam. Egyszerű, gyors, mégis kezelhető. Talán egy köztes állapotnak mondhatnám a “gyenge-grafikai” elemek között. Nem terheli le a gépet és egyben használható is.
A Softpedia szerint, a boot menüben az orosz nyelven kívül más nyelvezet is választható. Ilyennel nem találkoztam az LXDE-változatban, alapból angolul szólt hozzám.


Alkalmazások, illesztőprogramok:


Az alkalmazások “száma” a distribúció asztali környezetétől is függ. Mivel LXDE-asztali környezetet használok az applikációk száma igen kevés, de az szoftverközpontból kiegészíthetjük további programokkal. Természetesen egy Gnome vagy egy KDE asztali környezetben sokkal több összetevőt találhatunk.
Amit biztosan tudok, hogy a következő alkalmazások szerepelnek a rendszerben: Leafpad, ImageMagick, mtPain, Mozilla Firefox, DeaDBeef, MidnightCommander, LXTerminal, Sakura.


Szotferközpont, csomagkezelés:


Csomagkezelés szempontjából a .rpm-alapú csomagokat használja. Ellenben, a parancsok nem egyeznek a Mandriva-val. Az urpmi helyett az apt-get utasítások a dominánsak. Érdekesség még, hogy a Synaptics-csomagkezelő is integrálásra került a rendszerbe. Hasonló “hybrid” csomagkezelő rendszere a PCLinuxOS-nek van még. A tárolók teljesen egyediek. Sajátos fejlesztői infrastruktúrája van amit Sisyphus-nak hívnak. Mindegyik ALT Linux distribúció ezt használja. Találhatunk még a Syshipus mellett egyetemi-szerverek tárolóit is.
A “System managment center” (beállítási központ)-ben megtalálhatjuk a fontosabb dolgokat, mint például: a rendszerrel kapcsolatos perifériák, felhasználó-fiók kezelése, halózati struktúrák, és a grafikus rész.
Itt bizonyára nem fogunk eltévedni, más “beállítási” lehetőségünk nincs. 🙂
Eredeti neve az Alteator.


Weboldal:


Az ALT Linux hivatalos oldala a következő linken érhető el:
http://www.altlinux.com/en/?no_cache=1


Az oldalt alaphelyzetben angolul olvashatjuk, de lehetőségünk van Orosz, Német, Bulgár, Spanyol nyelvek kiválszatására is.

A honlap szerkezete, egyszerű, érthető.
A NEWS (hírek) menüben az aktuális hírekröl olvashattok. Sajnos ahogy látom az idő megállt az oldalon. A legutóbbi “friss” hír 2013-ban volt.
A PRODUCTS (termékek) menüre kattintva megjelenik a már általam említett ALT Linux distribúcióinak változatai. Láthatjuk, hogy mire használják vagy használhatjuk a különböző rendszereket.
A SOLUTIONS (megoldások) menüpontban olvashatunk arról is, hogy a cég 2007-ben kifejlesztett egy ingyenes szoftver készletet amihez az oktatási intézmények is csatlakoztak. 2009-re a cég hivatalosan is kiadta az iskolai-szerver rendszerét.
A DEVELOPMENT (fejlesztés) résznél egy kisebb leírás a cég kialakulásáról.
Az ABOUT (rólunk) menüpontban egy hosszabb, terjedelmesebb leírást kapunk az ALT Linux történetéről.

Letöltés:


A verziók a következő linkre kattintva érhetők el:
ftp://ftp.altlinux.org/pub/distributions/ALTLinux/p7/images/
A listából kikereshetjük a számunkra megfeleő distribúciót.

A letölthető rendszereket röviden ismertetném:

Centaurus – szerver állomások kiépítésére szolgál.
Kdesktop – KDE grafikus környezettel ellátott rendszer.
Simply – egy minimális telepítő, minimális alkalmazásokkal kiegészítve.
Rescue – mentési és helyreállítási feladatok végrehajtására szolgál.
Starterkits – többfajta asztali környeztet foglal magába.

Az említett verziók a p7 elnevezessél vannak ellátva, ami a legfrissebb változatot jelenti.

Segédletek, információk, csoportok:


Az ALT Linux “hivatalos” Wiki oldala a következő linken érhető el:
http://en.altlinux.org/Main_Page


Lehetőségünk van levelezési listákat is megnézni. Sajnos nagyrésze orosz nyelven van.
Levelezési listák linkje:
http://lists.altlinux.org/mailman/listinfo/

Megosztás