A következő Linux~alapú rendszert nagyon régen teszteltem. Emlékeimben nem sok minden maradt meg róla. A tesztelés során “csetlett~botlott” szerencsétlen. Akárhányszor megpróbáltam telepíteni mindig kiírt valami hibát. Úgy vélekedtem róla, hogy ennek a rendszernek sem lesz jövője. Akkoriban a haza viszonylatát tekintve, Szöllősi László volt aki a rendszert használta, bemutatta illetve a folyamatos fordításokért felelős volt. Nem tudom, hogy Laci azóta foglalkozik e még vele, én akkor teljesen letettem erről a distribúcióról.
Mostanság kezdett megint vissza~vissza térni a “köztudatba”. Annyit érdemes még tudni róla, hogy Arch~alapú és rolling release. Ez a rendszer nem más mint az AntergOS (régebbi nevén CinnArch). Habár a Manjaro Linux még mindig az egyik legnépszerűbb az Arch~alapú distrók között, az AntergOS is azon van, hogy megkedveltesse magát a felhasználókkal.


Az AntergOS~ról általánosságban

Az AnergOS~re jellemző, hogy modern, elegáns és nagy teljesítményű operációs rendszer amely az egyik legnépszerűbb független Linux~alapú rendszerre épül ami nem más mint az Arch Linux. Az AntergOS egy könnyen felépített rendszer lett, ennek köszönhetően megkönnyíti a kezdő Linuxosok életét. Állítja a hivatalos oldaluk bevezető szövege.
Tapasztalataim szerint, egy Arch~alapú rendszer még mindig nem könnyebben kezelhető mint mondjuk egy Linux Mint vagy egy Ubuntu, teljesen függetlenül attól, hogy átalakították. De ez már csak az én véleményem.
Az AntergOS mint ahogy fent is említettem a CinnArch néven kezdte meg pályafutását, utalva arra, hogy csak is egy asztali környezettel tölthető le ami nem más, mint a Cinnamon volt. Azóta több asztali környezetet is beleintegráltak a rendszerbe mint például GNOME 3, LXDE, XFCE, Cinnamon, MATE, KDE, Openbox.
Letölthető CD/DVD ISO képként, amit USB/DVD~re kiírva használhatjuk. Támogatja a 32/64 bites architektúrákat is.
A Live DVD~nek köszönhetően a rendszer kipróbálható telepítés nélkül, így a merevlemezünkön található adatok tartalma nem sérül. Két fő változatban fordul elő, az egyik egy LIVE ISO ahol alapból több alkalmazás található, illetve a másik egy Minimális ISO kép ami főképp a lassú gépekre ajánlatos de azt jó ha figyelembe vesszük, hogy a telepítés során a csomagokat az internetről tölti le.
Alapértelmezett alkalmazások grafikus felülettől függően változnak. Szerencsére több asztali környezet közzül választhatunk, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.


Gyors telepítési útmutató képekben

Mostanság megint visszatértem a virtuális gépek használatához. Amit látni fogtok, az a Minimal ISO kép használata és az AntergOS telepítési menete képek formájában.

 

Az AntergOS boot menüje ahol különböző opciók közzül választhatunk. “Start AntergOS Live” -ot válasszuk.

Image14

 

A Live módban elindul a telepítés varázsló. Válasszunk nyelvnek megfelelőet.

Image13

 

A telepítő összesítő.

Image12

 

Lokalizáció beállítása.

Image11 Image10

 

Billentyűzet kiosztás beállítása.

Image09

 

Válaszható asztali környezetek. Találjunk egy számunkra elfogadhatót. Én maradtam az XFCE-nél.

Image08

 

Egyéb beállítások. Láthatjuk, hogy lehetőségünk van plusz beállításokra is. Számomra érdekes, hogy az AUR is benne van. Miért is?. Mert ha használni akarjuk az AntergOS rendszerünkben akkor kiírja, hogy egyáltalán nem ajánlott. Akkor meg minek ajánlja fel?. Na mindegy. A másik érdekes dolog számomra még és sajnos lemaradt a képről, hogy LTS-kernel is választható a rendszerre. Na ez a megvalósítás megint nem kivitelezhető az AntergOS-ben. ( Bocsánat, azóta megtaláltam, hogyan lehet LTS kernelt használni. A boot menüben az “Advanced Options” résznél választható ki. És valóban, a rendszer betöltése után az LTS kernel-el használható a rendszer.)

Image07

 

Ennél a pontnál a magyar fordítás kicsit lemaradt. Annyit kérdezne a telepítő, hogy ” Miként szeretnénk eljárni ?”. Mármint hova eljárni?.

Image06 Image05

 

Összesítő a végére.

Image04

 

Felhasználói beállítások.

Image03

 

Telepítési folyamat.

Image02 Image01

 

A telepített rendszer pillanatképei.

Image01 Image02 Image03 Image04


Saját vélemény

Nos, ha a múltbeli dolgokat nézem, akkor mondhatnám azt, hogy az AntergOS sokat fejlődött az évek során. Nem omlott össze a telepítés alatt és nem is beszélt vissza. Szerintem mostmár nyugodtan el lehet mondani, hogy a Manjaro Linux mellett az AntergOS is ajánlható kezdők számára.


A következők tetszettek a rendszerben:

  • gyors,
  • saját tárolóval is rendelkezik,
  • sok alkalmazás alapból megtalálható benne,

 

Ami viszont negatívum számomra az az, hogy:

  • egyes helyeken hiányos a magyar nyelvezet,

 

Hivatalos oldal: https://antergos.com/

Megosztás