Az Antix mindenkinek a régi számítógépeket juttatja eszébe. De vannak akik nem tudjak az Antixnak van egy MX változata is, mely párhuzamosan fejlesztődik és Xfce grafikus környezettel rendelkezik és az egész korszerűbb. Hát most azt teszteltük.

Az Antix MX15, 2015. december. 24.-én jött ki mint egy karácsonyi ajándék. A 14-est már használtam korábban egy CD-n volt és 120MB körüli RAM-ot evett. A 15-ös már egy kicsit meghízott hiszen 1 DVD az-az pontosabban 1.1GB. A 32 bites verziót töltöttem le. Újdonság a PAE és non PAE ugyanazon telepítőn van induláskor választjuk ki melyiket akarjuk. A tesztgép a laptopunk ami egy Siemens Amilo 1.3GHz Celeron processzorral van ellátva, 40GB merevlemezzel 768MB RAM-mal melyből 64-et a nem túl szerencsés S3 as grafikuskártya használ. A telepítés könnyen kezelhető volt nem egész 20 percet vett igénybe. 1 perc és 15 másodperc alatt tud betöltődni ezen a gépen, ami elfogadhatónak tűnik, ha megnézzük hogy ez a a merevlemez kisebb adatátvitelsebeségűek köze tartozik. Induláskor kissé a régi számítógépes filmekben érrezük magunkat. Külseje hasonló a 14MX-hez bár most egy szebb háttérkép fogad minek, a bal oldali menü szépen beleolvad a tájképbe mely jobbféle haladva világosabb. Az első dolgom volt leellenőrizni a RAM fogyasztást mely most már 165 és 175MB között mozgott üresjáratban. Én azért sokkalom a régi 120MB-hoz képest 40-50%-kal több. Azt is figyelembe vesszünk, hogy egy majd 2016-os disztribúcióról van szó elfogadható. A beállítások nagy változáson mentek keresztül, van itt minden amit el tudunk képzelni. A tálca most már könnyeden leereszthető az aljára akit idegesít, hogy a bal oldalon van. Az egész disztribúció a Debian Jessie-re alapul 3.16-os kernellel. A Synaptic mellet ott van az MX Package installer, mely a Google Chrome vagy Palemoon mellet sok más programot magába foglal, jóval többet a MX14-nél. Érdekesség hogy alapból benne van az Smtube, mely figyelmeztet, hogy frissítsük a YouTube code-t mely után lehet a YouTubon keresgélni és gyengébb gépen YouTubozni, a videóra klikkelve viszont az Smplayer helyet a VLC lejátszó indul mely lassabb az SMplayernél de utólag feltelepíthető. Szinte korlátlan mennyiségű beállítás áll rendelkezésünkre, és az 1.1GB-os telepítőért cserébe rengeteg programot kapunk, közte a LibreOffice-t is. A rendszer szépen használható, relatíve gyors, kezdők is könnyen használhatják, minden benne van meg CD grabbelő program is. A legújabb Mozilla kicsit soknak tűnik egy régi gépekre szánt rendszeren de jól elvégzi a dolgát, én azért megpróbáltam a Palemoont és észre vettem, hogy az Antixban a legújabb Flashplayer van. Magyarosítani nem is próbáltam.

Összefoglalva, az új Antix MX 15-ön gyorsan indulnak programok, amit csak tudtak mindent beleintegráltak, az Xfce környezettel Linux Mint Xfce minőségű külsőt kapunk, szóval indulás után egy modern gépünk lesz, rengeteg program áll segítségünkre, köztük sok rendszerprogram. Nagy hátrányának tartom, hogy többet nem fér rá 1 CD-re és azt hogy ”sok” RAM-ot fogyaszt, az Antix a régi számítógépek Disztribúciója nem lett volna rossz 120Mb körül tartani ezt a határt ami lassan 160-170MB-tal közelíti a nagyobb társait. A leírás szerint mennie kellene Pentium 3-ason 256MB RAM-mal és én ezt nem is kétlem, de a normális használathoz 512MB elengedhetetlen, de a több sem árt neki. Minden esetre a régi gépünk élete meghosszabbítható vele és a Debian alap a stabilitásról biztosít bennünket és az 1.1GB-os képfájlba tényleg mindent beleintegráltak és gondoltak a nem PAE-s gépekre is.


beallitasA beállítási lehetőségek száma elérte a nagyobb gépre szánt Disztribúciókét


htopSokkalom a RAM-fogyasztást


mxpackageMX package installerben rengeteg plusz program áll rendelkezésünkre


A fejlesztő oldala ahonnan letölthető: http://www.mepiscommunity.org/mx

Megosztás