Az antiX egy nyílt forráskódú Linux-alapú disztribúció ami a népszerű Debian rendszer alapjait használja. Úgy tervezték, hogy kis erőforrást igényeljen, ennek köszönhetően a régi gépek tulajdonosai sincsenek kizárva a használatából. Támogatja a 32 bites illetve a 64 bites platformokat. A 32 bites verzió LiveCd-ként is letölthető aminek köszönhetően a rendszert telepítés nélkül is kipróbálhatjuk. Asztali környezete a szintén jól ismert és több distribúcióban megtalálható IceWM. Saját tulajdonságainak köszönhetően módosítható, vagy testreszabható. Gyors, könnyen használható. A programokat az egér jobb klikk lenyomásával is előhívhatjuk így nem kell mindig a “start menü”-t használni ha egyéb alkalmazásokat akarunk megnyitni.Alkalmazások, illesztőprogramok:


Méretét tekintve kis disztribúcióról beszélünk, mégis az alkalmazások száma elég nagy. A fejlesztők fontosnak tartották, hogy a népszerű programok mellett, erőforrásnak megfelelő applikációk is megtalálhatók legyenek. Például: Leafpad, Xarchiver, Mirage, mtpaint, Claws Mail, Dillo, Links, Iceweasel, Gftp, Transmission, Geany, LibreOffice.
Esetleg ha ezekkel nem elégednénk meg, akkor az aktuális tárolókból válogathatunk kedvünkre.Szoftverközpont, csomagkezelés:


Hasonlóan a többi distribúcióhoz, az antiX-nek is egyedi beállítás központja van. Itt megtalálhatjuk az asztali beállításokat, a rendszerbeállításokat, a munkamenet beállításait, valamint a merevlemezek és egyéb perifériák- hangkártya,monitor,nyomtató-beállításait. Minden egyes csoporthoz külön csoportok tartoznak, hogy részletesebben megismerjük a rendszer opcióit.
Csomagkezelés szempontjából a .deb kiterjesztésű csomagokat használja.Weboldal:


Az antix hivatalos oldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page

A Fő oldalon olvashatunk az antiX-ről . Egy kis angol tudással megérhetjük az antiX kialakulását és az általam szintén leírt tulajdonságait.
A hírek rovatban olvashatunk az distribúció aktuális helyzetéről, és az esetleges hozzátartozó fejlesztésekről.
Találhatunk a Fő oldalon még videókat illetve gyors tippeket a rendszerhez.Letöltés:


A rendszer hivatalos letöltési oldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page#Downloads

Itt számos verzió közül választhatunk. Jelen esetünkben az antiX 15 jelzéssel ellátott letöltést nézzük. Ezeken belül is találhatunk FULL (teljes), BASE (alap), valamint CORE rendszereket. Mindenki számára szerintem opcionális a FULL verzió amivel “bajlódás” nélkül megkezdhetjük a későbbiekben a telepítést.
A “sima” rendszer mellett egy modernebb változatával is találkozhatunk ami nem más mint az antiX MX. Ez is egy letölthető verzió aminek sajátossága, hogy  felhagytak az IceWM ablakkezelővel, helyette egy Xfce környezetet biztosítottak a fejlesztők a usereknek.
Torrent vagy közvetlen http segítségével letölthetők.Segédletek, információk, csoportok:


Az antiX oldalán található segédletek mindenki számára fontosak lehetnek. Már előző soraimban utaltam rájuk, de most kicsit jobban szétnéznék ezen a részen.
A VIDEO segédlet egy nagy BÓNUSZ lehet számunkra. Főképp a wifi, az asztali környezet, a frissítés valamint a megosztás kategóriák amikhez a kínált segédletet adták. Itt szeretném megjegyezni, hogy anno én is használtam a rendszert, és nálam probléma volt, hogy telefonon keresztül elérjem az internetet.
Közvetlenül elérhetó videók:
http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page#Video


A Quick Tips (gyors tippek) rovatban összeszedve találhatjuk az írásos kiegészítőket. Azt is láthatjuk, hogy ha csak demo változatban akarjuk használni a rendszert akkor mit kell beírni illetve ha root-ként akarunk tevékenyedni akkor az ahhoz található paramétereket hogyan kell beírni. Látható még, hogy a SU helyett a SUX parancsot ajánlják terminálban. Alapból nincs SU beállítva az antiX-hez.
Közvetlenül elérhető tippek:
http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page#Quick_Tips


Az antiX saját fórum oldala is megtalálható. Itt olvashatunk az esetleges fellépő problémákról, a tárolókról, az aktuális verziókról, hírekről. Találhatunk még itt képernyőképeket, olvashatunk más distribúciókról illetve a NEM-angol felhasználóknak is csináltak egy külön csoportot.
Közvetlenül elérhető:
http://antix.freeforums.org/

Megosztás