Az Andorid rendszer elég népszerű. Alapját a Linux adja, bár én mai napig nem tudom, hogy melyik distribúció-családhoz tartozik.

Rengeteg alkalmazást írtak hozzá köszönhetően a nyílt forráskódnak. Ezek az applikációk lehetnek hasznosak illetve sajnos akadnak közöttük borzalmasak is. A letölthető alkalmazások .apk kiterjesztéssel vannak ellátva. Egyszerűen a Google Play áruházból is letölthetjük valamint internetről is elérhetjük őket.

Létezik a Linux világában egy olyan mód, hogy a .apk fájlokat futtatni lehet különböző distribúciókon. Igen, ez számomra is érdekes helyzetet jelentett.

Jelenleg Arch Linux-on bűvölködöm, és mivel az AUR segítségemre van, így gondoltam egyet és egy alkalmazást letöltve megpróbáltam futtatni a .apk fájlokat.

A program neve nem más mint archon. AUR-ból könnyen telepíthető, így akinek Arch vagy Arch-alapú distribúciója van, azok könnyedén elérhetik.

Nincs más dolgunk mint nyitni egy terminált és oda a következő parancsot beírni:

yaourt -Ss archon

A következő lista fogadhat bennünket:

1 aur/archon 2.1.0-9 Execute Android APKs 2 aur/archon-exec 1.2-1 Wrapper script for launching Android APK files with ARChon ==> Enter n° of packages to be installed (ex: 1 2 3 or 1-3) ==> ——————————————————-

Láthatjuk, hogy két lehetőség van amik közül választhatunk.

Az első az maga a program, a második pedig a program végrehajtásához szükséges parancs.

[/bash]

Sikeres telepítés, ha minden igaz. 🙂

Keressük meg letöltéseink között a futtatni kívánt .apk fájlt, majd jobb klikk a fájlra és társítsuk hozzá az archon-t vagy akár már egyből futtathatjuk is a fájlt.

A leírt alkalmazás distribúcióktól függetlenül eltérőek lehetnek. Nem biztos, hogy ugyanez a program egy Fedora-ban vagy Ubuntu-ban megtalálható de hasonló alternatívák ott is kereshetők.

Megosztás