A következő bejegyzésem tartalma egy “örökös” téma lesz ami nem más mint az Arch Linux telepítése. Két gépen is használom eddig mindent rendben találtam. Sokan azért nem mernek “nekiugrani” a telepítésnek mert : -nehézkes, -időigényes, -kevés hozzá a “normális” leírás. Ezekkel az érvekkel vitatkoznék. Szerintem nem az említett fázisok határozzák meg, hogy egy adott rendszert kipróbálok e vagy sem. Inkább az akarat és a türelem játéka ez.

Az első ANGOL-leírás amit linkelni fogok nektek szépen levezeti az Arch Linux telepítés menetét az elejétől a végéig. A klasszikus pötyögős-effektus.
Honlap cím: http://www.linuxveda.com/2015/04/20/arch-linux-tutorial-manual/7/

A második segédlet anyaga már “könnyebb” valamivel. De még mielőtt bemutatnám egy kis visszatekintés. Az Arch Linux régebbi verzióiban egy karakteres telepítő-varázsló volt található, ezáltal a telepítés menete is sokkal “light”-abb volt. Valami oknál fogva gondoltak egyet és egyszerűen eltávolították ezt a scriptet. Ahogy teltek az évek a lelkes userek úgygondolták, hogy mégis csak igényt tartanának egy újabb telepítő-scriptre. A GitHub tele van hasonló felépítésű scriptekkel, amik használatat vagy sikeres vagy nem. A 2014-es évben megalkották a Fu-rch telepítőt ami egy kedvező GUI kivitele volt az Arch Linuxnak. Ezt az elvet elvetették a későbbiekben és létrehoztak egy CLI telepítő-varázslót ami a Evo/Lution-AIS névre hallgatott. Nagy volt az öröm a közösségi táborban, hiszen itt lépésről-lépésre saját magunk állíthattuk be az egyes funkciókat az fstab-tól kezdve a partícionálásig. Lépcsőzetesen haladhadtunk a telepítés menetével elgépelések és idegeskedések nélkül. Majd a projekt más “érdekek” miatt egyszerűen hanyatlani kezdett. Természetesen jött a “forradalom” és egy kis közösségi csoportnak köszönhetően létrejött az Architect Linux ami az Evo/Lution méltó utódja számos kiegészítővel ötvözve. – az Evo/Lution mai napig “létezik” de a projekt most már az úgynevezett MAKEISO-elméleten alapszik, ami körülbelül annyit tesz, hogy csináld magad.-

Esetleg akit érdekel az Evo/Lution a következő linkre kattintva szétnézhet a házuk táján:
http://www.evolutionlinux.com/

Az Architect Linux viszont elég jól támogatott közösségi téren. Az oldaluk is ezt mutatja, hiszen több pontban olvashatunk tippekről, segédletekről. Bemutatják a felhsználók saját asztali környezeteiket valamint a művészeti-vonal is megjelenik az oldalon.
Találhatunk egy képekkel illusztrált telepítési menetet is amit a következő linken érhettek el:
http://jadelinux.com/tutorials/installarcheasy.html

Érdemes ellátogatni az oldalukra, ahol várnak minden Kedves Arch-rajongót.:)

Az Architect Linux hivatalos oldala:
http://architectlinux.boardhost.com/index.php
Letölthető verziók hivatalos oldala:
http://sourceforge.net/projects/architect-linux/?source=directory

Megosztás