Az Astrumi (Austrum Latvijas Linukss) egy nyílt forráskódú ingyenes, bootolható élő Linux rendszer, amelynek alapját az elismert Slackware Linux adja. A fő támogatási cél a 32 bites architektúra volt. A régebbi verziók az úgynevezett FVWM ablakkezelőt használták, addig az új verzió már az Enlightenment ablakkezelővel lett kiegészítve.
Letölthető CD ISO kép formátumban ami megközelítőleg 300 MB méretű. Alapértelmezettként a rendszer teljese mértékben a számítógépünk RAM-jából indul el, így lehetővé teszi számunkra, hogy adathordozó nélkül is használni tudjuk a distribúciót. Természetesen a boot menüben mindent megtalálunk ha egyéb paraméterekkel szeretnénk indítani munkamenetünket.
Mint már említettem az Englightenment asztali környezetet használja, ami egy kisebb erőforrást igénylő stílusos, modern környezet.


Alkalmazások, illesztőprogramok :


Alapértelmezett programok között találhatjuk a következőket: Mozilla Firefox-webböngésző, emelFM2-filemanager, gitmail-levelező kliens, GIMP-képszerkesztő, GQview-képnézegető, Inskscape-vektor grafikus képszerkesztő, AbiWord-szövegszerkesztő, Gnumeric-táblázat kezelő, Bluefish-html szerkesztő, gv PostScript.
Számos hálózati alkalmazás is integrálásra került. A Slackware-nak köszönhetően a firmware támogatás is elég nagy a rendszerben.
A következő hálózati alkalmazások találhatók meg a distribúcióban: Nmap-hálózat kereső, Ettercap LAN, AirSnort-LAN és Wifi kiegészítő, Gspoof TCP/IP beállító, Hydra-login segítő, LinNeighborhood Samba kliens, tsclient-terminal szerver kliens, és a vncviewer.


Weboldal:


A distribúció a következő linkre kattintva érhető el:
http://cyti.latgola.lv/ruuni/


A honlap maga egyszerű, ám néhány helyen hiányos. Magyar nyelven is olvasható leírás róla de nagyrésze inkább angol vagy lett nyelvezetre lett optimalizálva.
Az ABOUT(rólunk) menüpontban betekintést kapunk az Astrumi eredetéről és kialakulásáról.
A PROGRAMS(programok) menüpontban megtalálhatjuk a rendszerbe beépített alkalmazásokat. Ezt viszont nagyon jó dolognak tartom, hiszen a listából kikereshetjük, hogy kedvenc programunk megtalálható e.
A HISTORY(történet) menüpontban a verziók kialakulásáról valamint fejlesztéseikről olvashatunk. Láthatjuk, hogy milyen programok kerültek bele a rendszerbe és, hogy mikor.
A FORUM(fórum) menüpontban az Astrumi hivatalos fóruma érhető el, már ha lenne!. Sajnos itt kérdéseket nem igazán fogunk feltenni.
A SCREENSHOT(képernyőkép) menüpontban lehetőségünk van pillanatképeket nézegetni.Láthatjuk, hogy például 2004-ben vagy akár 2011-el bezáróan hogyan fejlődött asztali környezet.
A LICENSE(licensz) menüpontban az általános jogi dolgokról olvashatunk magyarul.


Letöltés:


Sajnos a hivatalos oldalról letölteni nem tudunk. Semmi gond, a következő linkre kattintva megkapjuk az Astrumi új verzióját:
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/AUSTRUMI-1993.shtml#download
Elég érdekes, hogy a Softpedián megtaláljuk a “friss” verziót, a hivatalos oldalon pedig nem.


Segédletek, információk, csoportok:


Elég érdekes ez a rendszer. Bizonyos angol fórumokon dícsérik, én meg még virtuális gép-ben sem tudtam elindítani. ( a hiba mindig az ÖN készülékében van.)
Találtam viszont egy oldalt -igaz angol- ahol DarkDuck -aki egy programozó- egy szép és tömör leírást ad az Astrumi-ról.
Lépésről-lépésre leírja tapasztalatait, nézeteit. Szerintem igen hasznos cikk. Talán tekinthetném az Ő oldalát egy “fórumnak”. 🙂
DarkDuck bejegyzése és hivatalos oldala: http://linuxblog.darkduck.com/2011/12/austrumi-245-small-and-mighty.html


Megjegyzés: Említettem, hogy pillanatképeket nem tudtam Nektek készíteni, hiszen a rendszert nem tudtam elindítani. Így maradt a világháló részben.

Megosztás

Lapozás a(z) Linux disztribúciók -és tesztelések kategórián belül