Nagy Robi már mutatott be kisgépen futtatott Linuxot illetve tesztelte is élesben.
Mivel nem akarok kimaradni a sorból így egy ehhez hasonló leírást én is készítettem nektek.
Amiről írni fogok, az egy Asus X51r típusú laptop találkozása az Architect Linuxal.
A kis lapost csak “Szürkének” hívom, a színe miatt.


Ez a kis masina körülbelül 10 évvel ezelőtt élte “fénykorát”. Mára már sajnos múzeumi darabnak számít. Mivel nem vagyok a gép kidobás híve, így általában a kis gépek nálam mindig kapnak egy esélyt az “életben maradásra.
Nem tudom, hogy akkoriban mi számított átlagos notebooknak de az Asus cég nem csinált soha rossz gépeket, így gondolom ez a laptop sem számított rossz masinának.


A laptop specifikációi a következőek:

 • Processzor: Genuine Intel(R) CPU  T2130  @ 1.86GHz
 • Videókártya: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RC410M [Mobility Radeon Xpress 200M]
 • Wifi kártya: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter
 • Merevlemez: HDD 108,8 GB
 • Hangkártya: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
 • ODD: DVD író/olvasó
 • Memória: 880 MB RAM
 • SD kártya olvasó
 • 6 db USB port

Találhatunk benne elég sok mindent. Mindenesetre, a 6 db USB ~ért plusz pont jár a kis szerencsétlennek, ahhoz képest, hogy a mai modernebb testvérein mindössze 2~3 darab port ha található.
Az is tetszik benne, hogy a DVD író/olvasó bal oldalt jön ki, ha kinyitjuk.
Nálam, például a 2 éves Lenovomnál már jobb oldalt találhatjuk a DVD~t. Néha kicsit zavaró, hiszen szinte minden USB jobb oldalt van bedugva, így néha beleakad a kábelekbe.
Na mindegy, most nem a gépek felépítéséről beszélünk.


Visszatérve “Szürkére”, mindig is szerettem volna egy Arch Linuxot a gépemre. Nem tudom megmondani, hogy miért, de régóta vonz az Arch világa.
Köszönhetően Carl Duff~nak és az Architect csapatának, megalkottak egy olyan szöveges modullal ellátott telepítőt aminek segítségével Arch Linux telepíthető.


A régi időkben az Arch Linuxnak volt szöveges telepítője, de idővel ezt kivették és maradt a konzolos változat.
Az Architect Linux elődje az Evo/Lution Linux volt, amit idővel dobtak. Ma is létezik ez a projekt még, de már más fajta szemlélettel építik.
Akit érdekel a további részletek az Evo/Lutionnal kapcsolatban, azok a következő linkre kattintva elérhetik:

http://www.evolutionlinux.com/


Az Architect Linux viszont ezzel ellentétben más beállítottsággal rendelkezik. A csapat folyamatos frissítéseket végez, illetve ellenőrzés alatt tartja a projektet amit a hivatalos oldalukon közzé is tesznek.
Érdemes ellátogatni az oldalra ahol bevezetőket, tippeket, leírásokat, segédleteket olvashatunk a fórumon.
Igazából Carl Duffról a projekt vezetőjéről túl sokat nem tudok írni, vagyis nem sok mindent találtam az interneten. Annyi bizonyos, hogy az Archbang Linuxot is ők irányítják, mivel az előző fejlesztő idő~és pénzhiányra hivatkozva felmondta a projekt folytatását. Bár nem hivatalos de valahol láttam, hogy az Archbang új neve a Pacbang lett.


Szóval fogtam “szürkét” és tesztnek vetettem alá.
A következőkben írni fogok a telepítésről, alkalmazásokról, valamint a hivatalos Architect oldalról is.


Telepítés


Mint már említettem, az Architect Linux egy szöveges telepítővel rendelkezik. Kezdők számára nem igen ajánlatos, hiszen mint a LEGO~t úgy kell felépíteni a saját Arch rendszerünket. Ez az elmélet mai napig él az Arch Linuxnál.
Saját telepítési képeket nem fogok tudni mutatni nektek. Amit viszont érdemleges, az egy hivatalos Architect telepítő képekkel ellátva. Igaz , hogy a telepítés menete angolul van, de nem olyan bonyolult.
A telepítés menetét képekkel egybekötve a következő linkre kattintva érhetitek el:

http://jadelinux.com/tutorials/installarcheasy.html


 A telepítésnél sok minden közzül választhatunk. Például:

 • kernel beállítás (lts vagy sima)
 • partíciók beállításai (uefi,gtp stb.)
 • alaprendszer és környezeti változók beállításai
 • asztali környezetek kiválasztása (lxde, gnome, kde, openbox és stb.)
 • alkalmazások telepítései
 • hálózat, videókártya, hangkártya beállításai
 • és stb.

Amit kiemelnék, az az, hogy én LTS kernellel telepítettem a rendszert. Sokan nem tudják, de az Arch Linux rendelkezik hosszú támogatottságú kernellel, ami főképp szerver környezetekhez ajánlott de persze ez normál, asztali felhasználásra is alkalmas. Ezeknek a kerneleknek az előnye az, hogy stabilabbak és folyamatosan ellenőrzött tesztelésekkel rendelkeznek, ellentétben a friss és ropogós kernelekkel amik nem mindig vannak letesztelve normálisan.


Használhatunk friss kernelt ha nem akarunk LTS kernellel dolgozni, viszont akkor annak az a következménye, hogy mondjuk egy 4.3~as kernelnél nem biztos, hogy működni fog például a hálózati kártyánk és stb. Persze ez beállítás kérdése is.
De ha már van egy jól megszokott rendszerünk, jól beállítva akkor nem érdemes “háborgatni”.

A telepítés során nem találkoztam hibával, az Architect Linuxot rendesen fel tudtam telepíteni.


Weboldal


A hivatalos Architect Linux oldal a következő linkre kattintve érhető el:

http://architectlinux.boardhost.com/

Letölthető a következő linkre kattintva:

http://architectlinux.boardhost.com/

A rendszer 32/64 bites változatban megtalálható!.


Ez inkább fórumszerűség. Kérdéseket tehetünk fel, problémák megoldására kereshetünk válaszokat, vagy akár magának a projekt vezetőnek is írhatunk.
Saját meglátásom szerint, az oldalon lévő közösség normális. Nekem is volt egy két problémám amire elég gyorsan reagáltak.


Alkalmazások


Szerencsére vagy nem szerencsére, alkalmazásokban nem igen tévedünk el, hiszen az általunk feltelepített asztali környezethez tartozó applikációkat kapjuk csak meg. Nálam, mivel LXDE környezettel települet a rendszer, az alapalkalmazásokon kívül más egyébb program nem igazán volt jelen. További alkalmazásokat a hivatalos tárolókból vagy az AUR~ból szedtem le.


A következő alkalmazásokat telepítettem és használom:

 • brasero
 • ff multi converter
 • moc
 • mpv
 • vlc
 • palemoon
 • megasync
 • transmission
 • messenger
 • zalc
 • leafpad
 • libre office
 • htop
 • lshw

Csomagkezelés/Tárolók


Mivel Arch Linux, így a jól megszokott hivatalos tárolókból vagy az ARU~ból telepíthetünk alkalmazásokat.
Alapjáratban, az AUR nem használható csak ha a YAOURT~ot feltesszük.
Ennek segítségével a nem hivatalos tárolók és applikációk is elérhetőek.
A Yaourt integrálását már bemutattam, így ha valakit esetleg érdekelne a következő linkre kattintva elérhető:

http://linuxdolgok.lightblog.hu/yaourt-integralasa-arch-linuxra/


Összegzés/Tapasztalatok


Az Architect Linux telepítésével és beállításaivel meg voltam elégedve. A telepítés nem volt különösebben problémás. Igazából, amire ode kellett figyelnem, az az volt, hogy a partíciókhoz megfelelő kiosztást adjak. Féltem egy kicsit attól, hogy esetleg a GRUB rakoncátlankodik majd egyet, de még ő is szépen, katonásan tette a dolgát.
Az alkalmazások is szépen telepíthetőek, habár az AUR~ban lévő néhány applikácó olykor eltűnik, majd később megint elérhető lesz. Ez annak a “következménye”, hogy folyamatosan karban tartják, így ha egy program nincs használatban huzamosabb ideig, akkor kiveszik a tárolókból, leellenőrzik majd később újra visszarakják működőképes állapotban.


Ez volt maga a rendszer összegzés és tapasztalat egyben.


Térjünk vissza szürkére. Szürke és az Architect Linux eddig úgy néz ki, hogy “komázzák” egymást. A memória használat általában nem szokott felmenni 500 MB felé holott van egy internetböngésző, egy messenger, egy szövegszerkesztő, pár terminál és olykor hang valamint videólejátszó is egyszerre elindítva. A processzor teljesítménye átlagosnak mondható, olyan 10~20% közötti értéket mutat általában.


Viszont a youtube videók nézegetésnél szépen felpörög, de ez sem vészes. A HD minőségű youtube filmek azok már kicsivel “neccesebbek” számára. A zene nem szokott akadozni, a filmek szépen lejátszódnak.
Ami viszont sajnos “betegsége” ennek notebook szériának, az a melegedés. Gondolom az ATI kártya miatt lehet ez. Kíváncsi voltam ezzel a szériával kapcsolatban, hogy csak nekem melegszik~e. Mivel otthon a páromnak is ugyanilyen típusú gépe van, csak nála Debian Jessie LXDE fut, megnéztem, hogy azzal mi a helyzet. Sok minden nem változott, ugyanúgy “fűtött” mint szürke. A melegedés nem vészes jelenség, de érezhető.
A gép gyorsan betölt, nem nagyon gondolkodik. Alapjáratban kevés alkalmazás tölt be, szerencsére. Ehhez hasonló gyors rendszer még a VOID Linux.


A következő dolgok tetszenek a rendszerrel és a géppel kapcsolatosan:

 • jól megértik egymást
 • nincs “agyonhajszolva”
 • a rendszer jól felépíthető
 • felesleges alkalmazások nem találhatók benne

Ami kicsit aggaszt, hogy:

 • a projekt meddig lesz életképes

Végszó


Az Architect jó alternatíva lehet az Arch Linuxra. Kisebb gépekre ajánlom, ha megközelítőleg a géped rendelkezik olyan konfigurációval mint amilyen Szürkének van.
Kezdő Linuxosok számára nem ajánlom, nekik ott az Ubuntu, Linux Mint, Manjaro.

Megosztás