Linux rendszerünk alatt a terminál munkafolyamatainak rögzítésére számos alkalmazás található amit akár .gif   formátumba  el is tudunk menteni. Ilyen “felvételt segítő” applikációk lehetnek a termrec, a ttyrec és tty2gif. Találtam viszont egy másik alkalmazást is ami hasonlóan működik mint az előzőkben felsoroltak. Igazából nagy szakmai tudást nem igényel, csak fel kell telepíteni majd futtatni a hozzátartozó parancsot és kész is. Az alkalmazás neve nem más mint az ASCIINEMA.

Az asciinema segít rögzíteni minden olyan tevékenységet amit terminálban végzünk. Félreértések elkerülése végett ez az alkalmazás nem készít LOG fájlokat  hanem kisebb “videókat”, amit az ascii.org-ra tölt fel és készít számunkra egy elérhetőségi linket. Az asciinema nagyon egyszerűen működik. Elsőnek is telepíteni kell az alkalmazást a következő képpen:

Debian-alapú rendszerekre

apt-get install asciinema

Fedora-alapú rendszerekre

dnf install asciinema

Arch-alapú rendszerekre ( AUR-t szükséges használni )

yaourt -S asciinema

Sikeresen telepítettük az asciinema-t. A következő lépés, hogy kiadjuk az alábbi utasítást természetesen még mindig terminálban maradva:

asciinema rec


Megkezdődik a felvételi művelet. Bármit írhatunk terminálba az rögzítésre kerül. Ha megvagyunk és már nem akarunk tovább dolgozni, akkor nyomjuk meg a következő billentyűzeteket, ami jelzi a programnak, hogy ki akarunk lépni:

ctrl+d

Majd a következő üzeneteket láthatjuk:

~ Asciicast recording finished. ~ Do you want to upload it? [Y/n]

Az alkalmazás jelzi, hogy a művelet befejeződött, akarjuk -e a rögzített fájt feltölteni. Ha igen akkor egy linket kapunk, amit ha böngészővel megnyitunk, láthatjuk a mentett munkamenetünket.
Elsőre lehet, hogy kicsit “kacifántosan” írtam le. Készítettem én is egy nagyon rövid összefoglaló videót nektek, amit az alábbi linken érhettek el: hephaistos

Az asciinema hivatalos oldala a kovetkező linkre kattintva érhető el: ASCIINEMA

Megosztás