A tanulás és az oktatás témában már írtam az oldalamon. Ezekben a bejegyzésekben, ugyebár legfőképp azt “próbáltam” meg bemutatni, hogy a Linux-alapú rendszerek valamint a nyílt forráskódú alkalmazások igenis hasznosak lehetnek az oktatás terén.

A következő fordítás amit elhoztam nektek is ehhez a témához kapcsolódik. Egy olyan “csoport” kerül bemutatásra akik célukként tűzték ki, hogy megváltják a világot a Linuxszal. De, hogy az egész miről is szól?. Azt megtudhatjuk a következő bejegyzésből.

A cikk eredet címe a következő: Middle School Students Aim to Change the World With Linux ( Középsulis diákok célja, hogy megváltják a világot a Linuxszal )

A 2016-os év Márciusának vége eljött, és már javában folyt a tanár-szülők közösségi konferenciája a School of Excellence-ben  ( Kiválóak Iskolája) Saint Paul-ban, Minnesota államában. A téma a gyerekek viselkedése és a tantermi tevékenységek voltak amit a szülők meg is vitattak az oktatókkal. Viszont, maga a beszélgetés egy kicsit más volt. Amíg a tanárok a szülőkkel beszélgettek, egy igen fura kérdés is elhangozott a tanárok szájából miszerint: Vajon, szükséges -e, hogy egy gyereknek legyen számítógépe otthonra az iskolai feladatok elvégzéséhez?. A szülők, akik “igen” -t mondtak a kérdésre, elkezdtek beszélni egy bizonyos Linux klubról, azon belül is a CSE Ázsiai Pingvin gyerekcsoportról.

A nevem Stu Keroff. Szakmámat tekintve technológiai koordinátor vagyok a ” Community School of Excellence” -ben , ami egy Hmong magániskola Saint Paulban. Diákjaink szinte egytől egyig Hmong és Karenni tanulók, akik menekültként kerültek ide Délkelet-Ázsiából. A gyerekek magas szintű angol nyelvi órákat kapnak, és szinte az összes diákunk jogosult az ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésre.
Az iskolánk otthont ad az ásziai pingvineknek, akik egyben a világ első és egyetlen Linux-felhasználói közössége a Hmong iskolában. A klub középiskolás diákokjai megtanulják, hogyan kell telepíteni, konfigurálni és használni a Linux-alapú rendszereket és a nyílt forráskódú alkalmazásokat, amit később akár kamatoztathatnak is bármerre járjanak a világban. A diákok ezt nagyon élvezik.


Hogyan is indult ez az egész?

Amikor 2011-ben el kezdtem dolgozni mint társadalmi tanulmányokat oktató tanár , akkor az iskolánk elindította az ” 1:1 laptop programot”. Hónapról hónapra láttuk, hogy egyre nagyobb probléma az, hogy a gyerekek vagy eltörik vagy elveszítik a laptopjaikat. Erre megoldást kellett találni. Találtam is egy non-profit szervezetet Mineapolis-ban, akik ” Free Geek TwinCitinek ” hívták magukat. Nos, ő tőlük kaptunk négy újrahasznosított asztali számítógépet az osztályom számára. A Free Geek-ek Linuxot használtak a régi gépekre, amik egyben működőképesek is. Ennek nagyon megörültem, hiszen én már régóta Linux felhasználó voltam. De, hogy a gyerekek hogyan fognak reagálni az új rendszerre, azt még nem tudhattam.

* A Free Geek TwinCities tagjai kidobált, elhasználódott alkatrészeket gyűjtenek össze, hogy abból kész gépeket állítsanak össze amiket maguk a diákok is előszeretettel szerelnek illetve használnak. Majd a későbbiekben odaadományozzák ezeket a számítógépeket szegény családoknak ahol nincs pénz számítógépre.

Meglepően tapasztaltam, hogy a diákjaim azonnal beleszerettek az új Linux számítógépekbe. Tetszett neki, hogy gyors és, hogy teljesen másképp néz ki mint a Windows rendszer és, hogy micsoda új élmények várnak még rájuk. Volt olyan is, hogy néhány gyerek bejött a tanári szobámban iskola után játszani a számítógépekkel.
Úgy gondoltam, hogy elég mókás lenne pár alapvető dolgot megtanítani a diákokkal, így bele is kezdtünk az oktatási órákba. Ezáltal a gyerekek megtanulhatták az operációs rendszer telepítését. Úgy tűnt, egy jó kis csapat is kezd kialakulni. A gyerekek mindannyian ázsiaiak voltak, a Linux kabala figurája a pingvin, így hát ötvözve a két nevet megszületett az “ázsiai pingvinek” csoportja. A gyerekeknek nagyon tetszett a név, és rajtuk ragadt.


Közösségi Szolidarítás

A következő évben már új módon használhattuk a Linuxot, mint operációs rendszert. Hittük, hogy jó úton járunk a Linuxszal kapcsolatosan, bár egy problémával sajnos nem számoltunk, mégpedig azzal, hogy sok családnak nincs otthoni számítógépe. Így hát, a Free Geek csoportnak köszönhetően megint kaptunk használt számítógépeket, amikre a gyerekek feltelepítették az operációs rendszereket, valamint elmentünk a családokhoz ahol is beállítottuk a számítógépeket, valamint megmutattuk hogyan is kell használni azokat.
Az első évben sikerült 7 számítógépet adományozni a családoknak. Ezt az eredményt minden évben megpróbáljuk felülmúlni.
Ezért van az, hogy a mai napig az ázsiai pingvinek 74 számítógépet , az idén pedig már több mint 40 számítógépet adományoztak a családoknak.


Műveleti bővítés

2015 nyarán az ázsiai pingvinek új kihívást állítottak maguk elé. A középiskolánkban a már meglévő laptopjaink közel 7 évesek voltak, és sajnos cserére szorultak. Tennünk kellett valamit az ügy érdekében, ezért elindítottunk egy úgynevezett ” Operation Upgrade ” programot, amit weboldal és videó formájában tettünk közzé. A küldetés sikeres volt, közel 4500 dollárnyi támogatást sikerült összegyűjtenünk, amit a későbbiekben sikerült 4800 dollárra emelni.


Díjazottak

2016. Április 20-án az ázsiai pingvinek Saint Paul-ba mentek a városháza meghívására. A város elismerését fejezte ki a pingvineknek, valamint ,hogy korlátozták az e-hulladékok újrahasznosítását illetve, hogy segítették a családokat. A gyerekek, a 2016-os évi Saint Paul városháza díját vehették át a 18 év alattiak kategóriájában. A csoport mintegy fele tette meg az utat a díj átvételére, valamint két nyolcadikos tanulónk beszélt a csoport nevében: ” Mi nem csapatként dolgozunk, mi olyanok vagyunk mint egy nagy család.” Mondta Cindy Thao, majd Lori Vang beszéde követte: ” A család szeretetben és gondoskodásban él. “

És, még mielőtt a nap véget ért volna, egy kis beszélgetésbe kezdtem a gyerekekkel:

“Mit akarunk mi tenni?” – kérdeztem.
” Megváltani a világot” – felelték a gyerekek.
“És, hogyan változtathatjuk meg a világot?” – kérdeztem aztán.
” Légy elég őrült ahogy csak lehet “. – kántálták kórusban.

Ahogy haladunk előre, úgy nő a lelkesedés a gyerekekben. És az ázsiai pingvinek, továbbra is megpróbálják megváltoztatni a világot.


Szerk.V.: Ahogy ezeket a mondatokat lefordítottam, és a cikket befejeztem, körülbelül 5-10 percig ültem némán és néztem magam elé. Nem vagyok egy nagyon érzelgős ember, de ez az egész történet meghatott teljesen. Ezek a gyerekek, akik maguk is szegény családból származnak – ahol lehet, hogy még a szülők sem ismertek- képesek ilyen önzetlenségre csak azért, hogy a másik embernek jó legyen. És, ráadásul ezt mindet szívből teszik. Nem törődnek azzal ki mit mondd vagy, hogy egyesek szerint ez hülyeség.

Sajnos, mi felnőttek sok mindent elfelejtünk. Köztük azt is, hogy másnak örömet is okozhatunk, akár egy kedves szóval, gesztussal vagy egy jó szóval. Könnyebb mindig a másik alá “ásni” és mindig azt nézni, hogy  ” a többinek miért jobb mint nekem”. Ez egy nagyon csúnya emberi természet. És, ez a természet nagyon de nagyon sok magyar emberre is érvényes. Mint ahogy egyes Linux csoportban megtalálható emberkékre is.

Én, szívből gratulálok a pingvineknek az elhatározásukhoz és remélem sok emberhez eljut amit ők képviselnek, és talán kicsivel jobb lesz a világ.

Az eredeti cikk a következő linkre kattintva érhető el: Ázsiai Pingvinek

Megosztás