A blackPanther OS egy nyílt forráskódú és egyben szabad, Linux-alapú distribúció. Örömmel  lehet mondani róla, hogy magyar származású hiszen a fejlesztője Barcza Károly. A blackPanther a “magyar” élvonalban régi motoros már. A fejlesztőnek rengeteg munkája van a distróban, ami meghálálja magát. Eddig három “tényleges” magyar-distróról tudunk ami az nemzetközileg is elismert, a blackPanther, az UHU, és a frugalware. A rendszer/ek megtalálhatók a distrowatch.com ranglistáján illetve a Softpedia adatbázisában is.
A blackPanther egyedi stílusú. Különös viszont az, hogy a Softpedia oldalán arról lehet olvasni, hogy három distribúció “ötvözete”. Arra hivatkoznak, hogy a grafikai beállítások a Mandrivából, a grafikus felület az openSUSE-ból, illetve az alkalmazás kezelő rendszere az Ubuntu-ból származik. Én nem tapasztaltam ilyet, de lehet, hogy tévedek akkor pedig mindenképpen javítsatok ki. 🙂


A rendszert mindennapi használatra tervezték. Ezek mellett iskolák és irodák munkaterülete is lehet.
Letölthető ISO képként, ami 32-bites. A letöltött képfájl mérete körülbelül 1 GB. A Live-módnak köszönhetően telepítés nélkül is kipróbálhatjuk a rendszert.
Alapértelmezett asztali környezete a KDE amely tartalmaz egyedi beállításokat is.

 

Alkalmazások, illesztőprogramok:

A rendszer, a “profil varázsló”-nak köszönhetően mégjobban testreszabható. Itt számos menüpont fogad minket, mint például: alkalmazások, billentyűzet, egér, háttérkép,témák menü és stb. Köszönhetően a csoportosított alkalmazás kategóriának, számos jól ismert program is telepíthető mindenféle nehézségek nélkül. Külön plusz pont, hogy a virtualbox, wine és a play on linux is alapból telepíthető, de találhatunk még itt adóbevallásra kifejlesztett applikációt is.


Szoftverközpont, csomagkezelés:

A blackPanther szoftverközpontja az “Apper” valamint az alkalmazások eléréséről, használhatóságáról az egyedi fejlesztésű “AppHelper” gondoskodik. Több csoportba rendezett alkalmazásokat találhatunk amit könnyen telepíthetünk. Továbbá a szoftverforrások elérhetőségét illetve frissítési fázisait is beállíthatjuk.


Weboldal:

A blackPanther közösségi oldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://blackpantheroshogyan.blogspot.hu/


Letöltés:

Hivatalos letöltési oldal: http://www.blackpantheros.eu/download-mirrors/, vagy a Softpedia oldala által is letölthető:
http://linux.softpedia.com/dyn-postdownload.php/c8a52c8824365861cfbce2fe448d51a4/55dd5c72/12528/0/1?tsf=0


Mind a két linken a legfrissebb blackPanther érhető el.

 

Segédletek, információk, csoportok:

A blackPanther hivatalos csoportja a következő linkre kattintva érhető el:
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
Érdemes csatlakozni, hiszen minden kérdésre segítőkészen válaszolnak. Itt írhattok észrevételeket, esetleges felmerülő problémákat.
Láthatjuk, hogy vannak remek fejlesztők Magyarországon. Több ehhez hasonló distribúció kellene és mégjobban az élvonalban lennénk. Egy nagyobb, összefogottabb társaság sokmindenre képes lenne/lehetne. Addig is , hajrá blackPanther, UHU Linux, frugalware. 😉

Megosztás