Ez a bejegyzés a BlankOn telepítését fogja bemutatni képek és szöveg formájában.


A boot menü betöltése után a ” Welcome to BlankOn ” képernyő fogad minket. A telepítő megkéri a kedves usert, hogy válassza ki a használni kívánt nyelvezetet -Language-, valamint a helyes időzónát -Timezone-.
A ” Continue using Live Cd ” segítségével telepítés nélkül kipróbálhatjuk a distribúciót, az ” Install BlankOn ” pedig közvetlenül merevlemezünkre engedi telepíteni a rendszert. Jelenesetünkben folytatjuk a telepítés menetét, tehát kattintsunk az ” Install Blankon” gombra.Installation Target ( telepítési cél/hely ). Itt kiválaszthatjuk, hogy melyik partícióra kívánjuk az adott rendszert telepíteni. Amint a képen is látszik, nálam a VMware virtuális géphez rendelt partíció található a listában, de ez éles helyzetben másképp látható. A bal alsó sarokban egy kis “fehér” négyzet található, ahol a haladó beállításokat végezhetjük el, mint például egyedi partícionálás, swap partíció kiosztása és stb. Kattintsunk a kívánt merevlemezre a listánkból majd a “Next” gombot követően folytatódik a telepítés.Personalization ( személyes beállítások ). Itt találhatjuk a ránk vonatkozó adatok beállításait.
Computer name – számítógép név: egyedi nevet adhatunk gépünknek amit a rendszer megjegyez.
Your name – saját név: használni kívánt saját nevünk beállítása.
User name – egyedi felhasználó név beállítása.
Password – jelszó: egyedi jelszó beállítása.
Password ( once again ) – jelszó megadása mégegyszer: ismételjük meg jelszavunk megadását újra.Installation summary ( telepítés összegzése). Itt láthatjuk, hogy milyen beállításokkal fog rendszerünk települni. 

Installation ( telepítés ). A telepítés alatt dőljünk hátra nyugodtan. 🙂 

Done ( telepítés befejezése ). A telepítés hiba mentesen elkészült. Kattintsunk a ” Reboot to newly installed system ” gombra és jelentkezzünk be új rendszerünkbe. 

A BlankOn boot menüje. Kattintsunk az első válaszható részre a Blankon GNU/Linux-ra. 

A Blankon bejelentkező ablakja. Itt találhatjuk az általunk “szerkesztett” felhasználót, illetve mivel jelszót is megadtunk be kell írni. 

A Gnome 3 felület kicsit másképpen. Az eredeti Gnome 3 felület nem így néz ki. A Blankon csapata kicsit változtatott a stíluson. Alapvetően a Gnome 3-ban ha az Applikáció menüre kattintunk akkor egy nagy ablak jelenik meg előttünk méghozzá középen. Ellentétben a “Manokwari” ( így nevezik az indonézek a saját asztali környezetüket ) oldalt jeleníti meg az alkalmazásokat kategorizálva. 

Az “All settings” ( minden beállítás ) menüben számos hasznos dolgot konfigurálhatunk. Sajnos ahogy már említettem, magyar nyelv NINCS sem alapból a rendszerben de még a tárolójukban sem!. Elégedjünk meg annyival, hogy a billentyűzet viszont magyar nyelvre lokalizálható. 

A Blankon szoftverközpontja, ahol kereshetünk további alkalmazásokat. 

Sajátgép és a hozzátartozó mappák. 

A Blankon-hoz található egyébb szoftverforrások.A Gnome 3 rendszerfigyelő alkalmazása. Itt láthatjuk, hogy mennyi erőforrásra van szüksége az adott rendszernek. 

Az alap Gnome 3 felületre nem lehet parancsikonokat elhelyezni csak segédprogrammal. Ellentében a Mankowarinál ez megoldható, ha a kívánt alkalmazást kikeressük a menüből és jobb klikkel egyszerűen az asztalhoz rendeljük. 

A források kategorizálva. A BlankOn cikkemben olvashattál már róla. Találhatunk fő szoftvereket (main) illetve extrákat (extras), de korlátozott és extra-korlátozott szoftverek is használhatók.

Megosztás