A Bodhi Linux egy nyílt forráskódú Linux distribúció mely az egyik legelismertebb operációs rendszerre épül ami nem más mint az Ubuntu.
A tervezés szempontjából fontos volt a minimalizálás, a gyorsaság és nem utolsó sorban a kis erőforrás szemlélete. Ennek köszönhetően, a Bodhi Linux az úgynevezett Enlightenment asztali környezet használja, de ennek bemutatását lentebb olvashatjátok majd.
Letölthető 32-bites illetve 64-bites Live CD ISO képformátumban, amit lemezünkre kiírva máris használhatjuk. A rendszer kipróbálható telepítés nélkül is.


Asztali környezet:  Enlightenment


Az Enlightenment “desktop” -ot nem sok distribúció használja de fejlesztése és nepszerűsítése folyamatos. A Linux világában ha el akarnám helyezni mármint kinézet és felépítés szempontjából akkor azt mondhatnám, hogy egy köztes “állapot”. Nem lehet hasonlítani egyetlen asztali környezthez sem. Hasonlóan a KDE-felülethez itt is számos beállítást végezhetünk. Szerencsére a lelkes közösségnek, számos témákat tölthetünk le az Enlightenment-hez ami még egyedibbé és szebbé alakítja rendszerünk kinézetét anélkül, hogy memóriánkat megterhelné. Régebbi változatain finomítottak, csiszoltak, hiszen még az elején elég puritán módon mutatkozott be .
Hasonlóan egyes asztali környezetekhez, itt is megtaláljuk az alsó panelt, a bal oldali menüsávot, de akár egy egér kattintással is segítségül hívhatjuk a másodlagos menüt.
Aki egy szép de mégis gyors desktop-ot szeretne, annak az Enlightenment kiváló megoldás.


Alkalmazások, illesztőprogramok:


Alapalkalmazásokban elég “szerény”-re sikerült a rendszer. Persze ez később a szoftverközpontból bővíthető.
Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket: Midori,ePad, PCManFM, Ephoto, Epulse, eSudo, Terminology.
A listán szerepel a Terminology ami a Bodhi Linux saját terminálja valamint az Epulse ami a hangbeállításokért felelős.


Szoftverközpont, csomagkezelése:


Köszönhetően az Ubuntu alapnak, a Bodhi Linux képes az említett distró általi csomagokat is kezelni. Sajátossága még, hogy egy úgynevezett eepDater szoftverközpontja van ami szintén a Bodhi Linux saját fejlesztése. Plusz dolog, hogy a hivatalos weboldalon találhatunk egy “AppCenter” nevezetű mellékoldalt, ahonnan alkalmazásokat tölthetünk le. Viszont itt jóval kevesebb applikáció található mint egy átlagos szoftverközpontban.
A már említett eepDater szofterközpontban a teljes rendszerfrissítési menetet végezhetjük el. A csomag források szempontjából ha megnyitjuk az etc/apt/source.list fájlt, akkor láthatjuk, hogy vannak támogatott illetve nem-támogatott források a Canonical által. Ezek közül is a “két” kiemelkedő a PARTNER illetve az EXTRAS tárolók.


Weboldal:


A Bodhi Linux hivatalos honlapja a következő linkre kattintva érhető el:
http://www.bodhilinux.com/


Az oldal egyszerű, gyors, “green” hangulatot idéz a felhasználóban. 🙂
A HOME oldalon egy üdvözlő szöveget olvashatunk illetve az aktuális híreket, a BLOG résznél a megjelenések dátumait valamint az aktuális frissítésekről olvashatunk. A DOWNLOAD oldalon az aktuális, friss rendszerek tölthetők le ftp-ről vagy torrent segítségével. Az oldalon megtalálhatjuk a Bodhi Linux saját WIKIPEDIA-ját. Itt különböző kérdésekre kaphatunk válaszokat. A már említett APPCENTER is megtalálható aminek saját keresője van a gyors alkalmazások eléréséhez. Itt különböző kategóriákba sorolták az applikációkat mint például játékok, ikonok, témák, torrent kliensek és stb. A COMMUNITY résznél a közösségi segédleteket láthatjuk mint például, fórumok és saját IRC csatorna valamint pillanatképek az aktuális rendszerről. A SUPPORT oldalon támogathatjuk a distribúciót anyagi forrásokkal, cserébe egy 8GB méretű, Bodhi Linux felirattal ellátott usb pendrive-t kapunk. 🙂


Letöltés:


A projekt letölthető a hivatalos oldalról:
http://www.bodhilinux.com/download/


vagy a Softpedia oldaláról:
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Bodhi-62941.shtml#download

Segédletek, információk, csoportok:


A rendszer hivatalos fórum oldala a következő linkre kattintva érhető el:
http://forums.bodhilinux.com/


A hivatalos IRC oldal a következő linkek érhető el:
https://kiwiirc.com/client/irc.freenode.net/#bodhilinux


Közösségi oldaluk is megtalálható a következő címen:
https://www.facebook.com/bodhilinux


Számos oldal is bemutatta már a Bodhi Linuxot köztük az IT Café is. A külföldi oldalakon pozitív visszajelzéseket adnak róla.

http://desktoplinuxreviews.com/bodhi-reviews/bodhi-linux-3-0/
http://itcafe.hu/cikk/bodhi_linux_bemutato/pici_vagyok_es_szep.html
http://www.tecmint.com/bodhi-linux-3-0-0-review-and-installation-guide/

Megosztás