A BOSS Linux (Bharat Operating System Solutions), egy nyílt forráskódú, egyben ingyenes Linux distribúció amely a nevéhez méltóan híres és stabil Debian/GNU Linux-ra épül.
Asztali környezete a mindenki által jól ismert GNOME.
A projektet a CDAC fejleszti (Centre for Development of Advanced Computing), az indiai közösség számára. Különösen az indiai nyelvezetre és az azokhoz tartozó alkalmazásokra fektetik a hangsúlyt. Támogatott nyelvcsaládok:
Assamese, Bengali, Bodo, Gujarati, Hindi, Kannada, Konkani, Kashmiri, Malayalam, Maithili, Marathi, Manipuri, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Tamil, Telugu, és Urdu.
Az indiai kormány nagy mértékben hozzájárul a rendszer fejlesztéséhez és terjedéséhez. A “háttér támogatás” ezzel nem ér még véget, hiszen az NRCFOSS is jelentős szerepet kap a projekt fejlesztésében.
Mit is jelenthet a CDAC és az NRCFOSS?, máris adok egy kissebb leírást a kifejezésekről.


C-DAC: Az indiai kormány közreműködésével alapították 1988-ban. Elsősorban tervezési, fejlesztési, telepítési és elektronikai technológiák fejlesztésében segít.


NRCFOSS: Az indiai kormány egy másik fejlesztési ágazata amely segíti az elektronikai tanszék valamint az információs technológia épülését.
Szerepét tekintve igen kimagasló, hiszen hozzájárul az indiai szoftver iparágak terjedéséhez is.


Köszönhetően a széles “ipari” ágazatnak, különböző BOSS verziók tölthetőek le. Ezeknek a rendszereknek a különlegességeik, hogy bizonyos “csoportokat” céloznak meg. Ezáltal még kimagaslóbb, még hatékonyabb a munkavégézés menete.
Innen is látszik, hogy a nyílt forráskódot nem lehet megállítani.Több országban is bevezetésre kerültek az ingyenes, nyílt forrású rendszerek, alkalmazások.
Hazánkban kevesebb ezeknek a használata, bár lehet, hogy a jövőben többen is átváltanak majd.


BOSS verziók:


BOSS desktop: Hétköznapi felhasználásra tervezett rendszer amely a már általam is említett GNOME asztali környezettel lett ellátva.
Alapértelmezett alkalmazások közül csak párat sorolnék fel: VLC, LibreOffice, Evolution, Firefox, GIMP és stb.


EduBOSS: Különleges, direkt a tanulók számára kifejlesztett rendszer, amely tartalmazza azokat a “tanuláshoz” szükséges programokat, amelyeket a diákok könnyedén használhatnak az oktatási intézményekben.
Alapértelmezett alkalmazásai a következők: Fotowall,GCompris, TuxPaint, Kalzium, Geogebra, Gbrainy.


BOSS Server: Speciális, direkt Server platformra alkotott rendszer amely támogatja az Intel és AMD x86-64 architektúrákat.
Segítségével fájl,SMS,LDAP servereket “készíthetünk”. Ezekhez hozzájárulnak az alapvető adminisztratív alkalmazások, mint például: webmin,Gadmin, PHPH myadmin, PHP LDAP admin, PG admin.


BOSS MOOL: Az utolsó projekt a MOOL. Elég érdekes egy “rendszer” hiszen legfőképp a Kernelhez van köze, de számomra elég bonyolult. Annyit ki tudtam következtetni, hogy a betöltéssel kapcsolatos folyamatokat rövidíti le, de a többi sajnos kérdőjel marad számomra.


Az aktuális, letölthető verziókat itt találhatjátok: https://www.bosslinux.in/downloads


A támogatottságát tekintve is kimagasló, hiszen az indai országban 12 úgynevezett “támogató” központot hoztak létre ennek érdekében. Ezek a “bázisok” összeköttetésben vannak egymással, és segítséget illetve információkat adnak a felhasználóknak. A következő linkre kattintva nézhetitek meg ezeket a központokat: https://www.bosslinux.in/support-centre.


A BOSS központban, a gyártók által kiadott hardverek is tesztelésre kerülnek. Ezeket a BOSS tanúsítvánnyal látják el. Ilyenek eszközök lehetnek például a laptopok és vagy nyomtatók, scannerek.


További információk itt találhatók: https://www.bosslinux.in/vendors

A BOSS Linux hivatalos oldala: https://www.bosslinux.in/


 Alapértelmezett alkalmazások, illesztőprogramok:


Köszönhetően a DVD változatnak, programok terén nem szenved hiányban a rendszer. Megtalálhatók a mindennapi használathoz szükséges applikációk mint például: Mozilla Firefox, Chromium, Remmina, Transmission, Empathy, Evolution, Simple Scan, K3B, VLC, guvcview, LibreOffice és hasonló kiegészítők .
Találhatunk benne még két egyedi alkalmazást is , ami nem más mint a BOSS Prezentáló készítő és dokumentum átalakító.


A programok listáját bővíthetjük még a tárolókban található alkalmazásokkal is.
A hangkártyám felismerése hibátlanul megtörtént. Kissebb “probléma” a B43 Broadcom Wifi driveremmel volt, de hasonló eset más rendszereknél is előfordult már nekem, így természetesen a hiba az én készülékemben van.
A monitor felbontás is tökéletesen beállítódott, nem találkoztam elmosódással vagy felbontás zavarral.
A billentyűzet kiosztásnál megtaláltam a magyar nyelvet is, így a többi “felesleges” indiai nyelvet eltávolítottam.
Sajnos, magyarul nem tud megszólalni a rendszer, nem találtam hozzá megfelelő nyelvi támogatást, így marad az angol nyelvezet.


Szoftverközpont, csomegkezelés:


A már említett Debian alapnak köszönhetően a .deb csomagokat kezeli. Az alkalmazások telepítésben a jólismert Synaptic segít bennünket, de terminálból is elvégezhetjük ugyanezt a folyamatot.
A tárolók saját, egyedi felépítésűek. A BOSS serverről történnek a frissítések. Három típusra bontható a BOSS tárolói: main, contrib, nonfree.
A Beállítás központban kedvünkre variálhatjuk a következőket: háttér, bluetooth, billentyűzet, színsémák, energiakezelés, hang, képernyő, nyelvi terület, egér és touchpad, hálózat, walcom tábla, online fiók.


Asztali környezet: GNOME


Fentebb már említettem, hogy asztali környezete a GNOME és ráadásként a Classic kiegészítőt is hozzáadták. Nem a kedvencem ez desktop környezet, de sok minden beállítható, pluszban a GNOME TWEAK TOOL segítségével. Bal felső sarokban találhatjuk az applikációkat amit egy kis menü lenyitásával nézhetünk át. Felső panel az időt, az aktuális naptári hónapot és napot is mutatja. A jobb felső sarokban találhatjuk a hálózati csatlakozásunkat, hangbeállításunkat, valamint szintén itt is egy lenyitható menüvel plusz kategóriákat hozhatunk elő.


Összegzés:


A rendszer stabil, ez nem kétséges. A programok rendben vannak, nem is bonyolítottam túl a további telepítéseket. A GNOME környezettel sincs bajom már. A beállítások érhetőek, nem igényel nagy szakmai tudást.
Egy kellemes rendszert ismerhettem meg a BOSS által.

Megosztás