A CAELinux egy nyílt forráskódú Linux distribúció amely az egyik legnépszerűbb operációs rendszer alapjaira épül ami nem más mint az Ubuntu.
Két feladat típus elvégzésre alkalmas, CAE ( számítógépes tervezés ), FEA ( analízis ).
A distribúció csak és kizárólag 64 bites rendszereken működik. A letölthető DVD ISO képfájlt kiírhatjuk merevlemezünkre vagy USB flash meghajtónkra. Akik esetleg  a virtuális gépet részesítik előnyben azoknak az Amazon EC2 oldalon elérhető az adott virtual image képfájl.
A projekt LTS kiadás kiadású így a szükséges háttér frissítéseket még jó sokáig élvezhetjük.
A boot menüből azonnal elérhető a rendszer telepítése, de mindezek mellett memória tesztelés vagy biztonságos grafikai mód is indítható.


A DVD egy teljes korszerű megoldást nyújt 3D CAE és FEA elemzésekre.
CAE/FEA alkalmazások közzül megemlíthetjük a következőket: GNU Octave, Scilab, Rkward, Salome 3D, GMSH 3D, enGrid és Netgen 3D , Code_Aster, wxMaxima.
Ezeken kívűl még a következőket is megtalálhatjuk a rendszerben: LibreCad, SagCad, GCAM, PyCAM, OpenSCAM, Calculix, MBDyn, Freecad, OpenSCAD, dxf2gcode, CURA, Code-Saturne, Impact FEM, Paraview, EnGrid, Helyx-OS, Discretizer, Elmer GUI, Tetgen, Netgen, Meshlab, CGX, KiCad, Arduino, Fritzing, Qt Creator, Texmaker, GIMP, Lyx, Jabref, és Inkscape.


A projekt hivatalos weboldala: http://www.caelinux.com/


Hivatalos angol bemutató oldal: http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/CAELinux-17803.shtml

Megosztás