A következő bejegyzésem a Calculate Linux telepítési fázisát mutatja be képek formájában. Mivel magyar nyelv nem található a rendszerben, így a telepítés során lépésről-lépésre leírom a fordítást is.


Live-módban dolgozunk, így a BOOT menü elején válasszuk ki a ” Calculate Linux Live-DVD ” menüpontot.
A Live-módnak köszönhetően telepítés nélkül kipróbálhatjuk az adott distribúciót.


Mielőtt még belekezdenénk a telepítésbe használjuk a GPARTED nevű programot amit az asztalon megtalálunk. Erre szükségünk lehet, ha mondjuk nincsenek felosztva partícióink.


A listán látszik, hogy miként állítottam be az egyes lemezeket:
/dev/sda1 > boot
/dev/sda2 > root
/dev/sda3 > swap
(/home partíciót jelenesetben nem használtam!.)

 

Megvagyunk a partícionálással, indítsuk el a telepítést. Kattintsunk a “Calculate Linux Install” parancsikonra.Language and local: nyelv és időbeállítások.
Láthatjuk, hogy a listából a válaszhatunk nyelvet. Mint ahogy már írtam, sajnos a magyar nyelv itt is ki lett hagyva. Ha ha kicsit tudunk angolul akkor válasszuk ki a “United States/English” nyelvezetet.
A “Timezone”-nál az aktuális időeltolódásokat állíthatjuk be.


Distribution: telepítési képfájl. Itt adhatjuk meg, hogy a telepítési “forrásunk”-at honnan olvassa be a rendszer.


 

Allocate drive space: partíció kiosztás beállítása.
Mivel már elvégeztük a “Gparted” programmal a merevlemez felosztást, így nincs más dolgunk mint, hogy a “Use the current partitions” pontra kattintva folytassuk a telepítést.
Láthatjuk, hogy az “Autopartition” alpont is választható. Ezzel óvatosan, mert  találhatunk benne LVM kiosztást is, ami kezdők számára ismeretlen lehet, és ráadásul bonyolultá teheti a telepítés későbbi menetét.

  

Alapesetben kilistázott partíciókat nem találunk. Nekünk kell beállítani méghozzá a “+” zöld gombra kattintva ahol egy kis menüt kapunk.
Értelemszerűen ugyanazt fogja mutatni amit itt is láthattok a képen, csak annyi a különbség, hogy az egyes partíciók kiosztását valamint perfiréiáit ( /dev/sda1; sda2; sda3) nekünk kell beállítani.


Network settings: hálózati beállítások. Alapértelmezett hálózati kezelőnk a “Network Manager” lesz. Láthatjuk még a rendszer által felismert hálózati kártyát/kártyákat is.

  

Users: felhasználók
Itt találhatjuk a ROOT-jelszavának beállítását valamint a “Guest” felhasználót alakíthatjuk kedvünk szerint. Ha módosítani szeretnénk a “Guest” nevét, akkor szintén a “+”zöld gombra kattintva módosíthatjuk. Figyeljünk oda, hogy a jelszót is be kell állítani.

 Video: grafikus kártya és felbontás beállítása
Kikereshetjük grafikus meghajtónkhoz az illesztőprogramokat illetve a monitor felbontását is beállíthatjuk.( screen resolution )


Update: rendszerfrissítés beállítsai
Láthatjuk, hogy lehetőségünk van ütemezni a distribúció frissítési gyakoriságát. Az “Automatically check updates”-et bepipálva folyamatos frissítési keresés alatt lesz rendszerünk. Az “Interval for the updates checking” alatt a frissítési gyakoriságot állíthatjuk.( napi, heti, havi, 24 órás.)

 Start installing: telepítés megkezdése


A telepítés befejeztével kattintsunk a “Yes” gombra, és újraindítás után használjuk frissentelepített rendszerünket. 🙂


A “Settings” menüben találhatjuk a “Calculate Console”-t valamint  a “Calculate Linux Update” menüpontokat ahol frissítési és rendszerbeállításokat végezhetünk.

 

 

 

Megosztás