Az Arch és a Gentoo Linux telepitése nem “egyszerű” feladat. – Már akinek.- Alapesetben, ha meglátjuk, hogy terminálból kell dolgoznunk elmehet a kedvünk. Szerencsére a Gentoo világában is találhatunk előre “elkészitett” distribúciókat. Ilyen a Calculate Linux is.
A Calculate Linux egy nyilt forráskódú Linux distribúció amelyet egy orosz fejlesztő Alexander Tratsevskiy alkotott meg. Alapját a stabil és erős Gentoo Linux adja.
Számos distribúcióhoz hasonlóan, a Calculate is letölthető 32-bites illetve 64-bites ISO képfájlban. A boot menüből válaszhatunk különböző opciók közül mint például: Live-mód inditása, Live-mód másolása a gépünk memóriájába (itt szükséges körülbelül 3GB RAM).
Nyelvezetét tekintve elég “kevéske”, hiszen a két fő támogatott és használható nyelv az angol és az orosz.
Asztali környezetet a következőkből választhatunk: Gnome, Kde, Xfce.
A hivatalos weboldal szerint kiválóan alkalmas szerverek üzemeltetésére is, illetve azt is megtudhatjuk, hogy új verziók egy évben 2-3x jelenhetnek meg.


Alkalmazások, illesztőprogramok:


Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket: LibreOffice-család, Chromium webböngésző, Audacious zenelejátszó, SMPlayer videólejátszó, GIMP képszerkesztő, Shotwell képnézegető, Thunar fájlkezelő.
Egyéb kiegészitő alkalmazások is találhatók a rendszerben mint például: Deluge, FileZilla, Pidgin, Reminna, Skype, Claws Mail, Xfburn, Clementin, FBReader, qpdfview.
A rendszer beállitás kezelőben bluetooth, képernyő, egér-és touchpad perifériáinkat ellenőrizhetjük, valamint az energia beállitás és a hordozható meghajtók is beállithatók. Külön hozzáadhatjuk még a nyomtatónkat illetve egy teljes “benchmark”- ot (teljes gépkonfiguráció leirás) is végezhetünk rajta. Egyéb konfigurációra használhatjuk még a Calculate Console-t ahol az alapbeállitások mellett konfigurálhatjuk az adott distribúció csomagjait, frissitéseket kereshetünk, boot és teljes rendszerfrissités végezhetünk segitségével.


Szoftverközpont, csomagkezelés:


A Calculate Linuxnak olyan szoftverközpontja mint például az Ubuntunak, nincsen. A rendszerfrissitőben megtalálhatjuk az adott frissitési ciklusokat és azok beállitásait. Csomagok szempontjából 100%-ban kompatibilis a Gentoo-val, valamint a csomagkezelőként a PORTAGE-t használja.(ez a Gentoo Linux hivatalos csomagkezelője.)
Rolling-release kiadásának köszönhetően mindig a legfrissebb alkalmazásokat használhatjuk. Hozzájárul még, hogy ha egy új verziója érkezik meg a rendszernek, akkor automatikusan frissül az aktuális verzióra igy újratelepités nélkül használhatjuk a későbbiekben is a distribúciót.


Weboldal:


A Calculate Linux hivatalos honlapja a következő linkre kattintva érhető el:
http://www.calculate-linux.ru/en


Alapesetben, az orosz nyelvel találjuk szembe magunkat, de ha a fenti kis fülecskét – language english – megkeressük akkor már olvashatjuk is angolul az oldal tartalmát.
Az oldalon öt menüpont közül választhatunk:


About us (rólunk)
Products (termékek)
Services (szolgáltatások)
Community (közösség)
Development (fejlesztés)

Az adott menüpontok több alpontra bontva is láthatók az oldalon, ahol mégtöbb információt kapunk a distribúcióról.
Az oldal rendezett, könnyen el lehet rajta igazodni.


Letöltés:


A hivatalos letöltési oldal a következő linkre kattintva érhető el:
http://www.calculate-linux.ru/main/en/download


Itt az aktuális verzió a 14.16.2 több változata közül válaszhattok.
Akinek az emlitett oldalról nem sikerülne a letöltés, azoknak segitségként jöhet a Softpedia oldala amit a következő linkre kattintva érhettek el:
http://linux.softpedia.com/dyn-search.php?search_term=calculate+linux


Itt is számos, aktuális verziók közül választhattok.

Segédletek, információk, csoportok:


A rendszer elég nagy “támogatottsági” háttérrel rendelkezik. A hivatalos weboldalon lévő Community (közösség) rész is ezt mutatja. Nézzük is meg mik találhatók itt.:

Planet calculate – számos, a Calculate Linux kapcsolatos aktuális hirek, hibajavitások, aktuális verziók megjelenése.
Mailing lists – ide irhatunk ha esetleg problémákba ütköznénk. Angolul, franciául de még oroszul is leirhatjuk problémáinkat.
Forums – a hivatalos fórumon számos megbeszélni valóval találkozhatunk. Dokumentációk, hálózati beállitások, asztali környezetek, segédprogramok hasznos információit tartalmazza.
IRC Chat – a rendszer hivatalos, online chat szobája ahol élőben tehetjük fel kérdéseinket illetve tapasztalatainkat oszthatjuk meg másokkal.
Report issues – itt azokat a bejelentéseket találhatjuk, ami éppen az aktuális verzióval kapcsolatos illetve a felhasználók által tapasztalt hibákat olvashatjuk át.
Calculate User Map – ez a kis segédlet megmutatja, hogy a világon milyen mértékben használják az adott distribúciót, országokra lebontva.
Linux Question – ez az oldal kifejezetten a Linux-dolgokkal foglalkozik. Itt kapott helyet a Calculate Linux is ahol hasonlóan a fórumhoz sok érdekességet és kiegészitést olvashatunk.
Facebook, Google+, Twitter – a Calculate Linux hivatalos közösségi oldalai.

Megosztás