Az interneten számos “egzotikus” distribúciót találhatunk. A projektek mozgató “rugói” különböző közösségek vagy kormányzati szervezetek. Nagy hangsúlyt fordítanak a “saját” rendszer kialakításában és ehhez akár anyagi támogatást is nyújtanak.
A Canaima Linux is egy ilyen csoportba tartozik. A Venezuelai Köztársaság fejleszti mint saját, állami rendszerét. Elsősorban a kormányzati szervek használják de ezek mellett asztali operációs rendszerként is felhasználható.
Egy nyílt, társadalmi technológiára épülő projekt, amely elsősorban az információs eszközök valamint a produktív modellekre alapoz. A rendszerhez hozzá tartoznak az ingyenes szoftverek, amelyeknek célja, hogy a technológia fejlődés keretein belül a fő célcsoportot “támogassa”, ami nem más mint a venezuelai nép.
Jelenleg nemzeti és magán kézben van a projekt és nagyban hozzájárul a Canaima Education Projekt fejlődésében is.
A distribúció fejlesztésében mindenki részt vehet. Levelezési listákra fel lehet iratkozni, de mindezek mellett akár hibákat vagy tesztelési “tapasztalatainkat” is beküldhetjük ezáltal segítjük a többi felhasználót. Csomagok javítására és beküldésére is van lehetőség.


Nem kell programozónak lennünk, ha segíteni akarunk a munkálatokban. Egyszerűen írjuk le véleményünket, vagy adjunk tippeket, tanácsokat amit később dokumentáció formájában elküldhetünk a csapatnak.
Minden olyan segítség, ami a projekt érdekeit szolgálja, csak örömmel tölti el a fejlesztőket.
A csapat kiosztás kissebb szerepekre osztódik. Felelősséggel tartoznak egymásért, mint csapatjátékosok.
Jelenleg hét alapvető “szerepet” lehet betölteni a projektben:


 1. fejlesztő
 2. pr
 3. dokumentáló
 4. segítő
 5. tervező
 6. fordító
 7. adminisztrátor

A projekt alapját, a stabilitásáról és megbízhatóságáról ismert Debian GNU/Linux adja.
Asztali környezetként a GNOME desktop az alapértelmezett.


Miért a Debianra alapoznak?. Mert:

 • saját igénynek megfelelően alakítható és variálható,
 • több mint 25.000 csomagot tartalmaz és 10 féle architectúrát támogat,
 • önkéntesek figyelek minden mozdultatát,
 • 100% ban ingyenes,
 • teljesen megbízható,
 • nagyobb distribúciók is ezt az alapot használják, (lásd: Ubuntu, Knoppix)

A distribúció letölthető 32 bites és 64 bites ISO kép formátumban, amit DVD -re illetve USB -re kiírva máris használhatjuk.
A boot menü alapértelmezett nyelvezete a Spanyol, de igény szerint állítható. Nagy örömmel tölt el, hogy bár “nem igazán ismert” distribúció, a magyar nyelv mégis megtalálható benne és használható is.
A rendszer Live módjának köszönhetően kipróbálható telepítés nélkül.


A distribúció betöltése után egyből a  telepítő varázsló fogad minket. Eldönthetjük, hogy teszteljük  a rendszert vagy egyből telepítünk.
A telepítési folyamat körülbelül 15 – 20 percet vesz igénybe gépünk teljesítményétől függően.


Alkalmazások, illesztőprogramok


Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket: Facebook -Twitter – Youtube kliensek, Empathy, LibreOffice,Brasero, Totem, Orca, Rhythmbox, Evince.
Találhatunk benne, saját programot is ami nem más mint a Firefox “light” változata a Cunaguaro böngésző, valamint a Thunderbird szintén “light” változata a Guacharo email kliens.


Szoftverközpont, csomagkezelés


Csomagok tekintetében a .deb kiterjesztésűeket kezeli. Találhatunk benne GUI felületű szoftverközpontot is. A frissítés figyelő folyamatosan tájékoztatot bennünket az aktuális rendszerhez érkező újításokról.
A tárolók a Canaima saját forrásaiból építkezik.


Saját vélemény


Érdekes egy distribúcióra sikerült a Canaima. Sok alkalmazás már alapból megtalálható benne, és igen jól működik. Tetszik a már általam is említett két kis alkalmazás is (Cunaguaro,Guacharo). Igazából, amit nagyon pozitívnak tartok az a háttér támogatás. Láthatjuk, hogy vannak mégy olyan kis országok, ahol van igény a szabad és nyílt forráskódú rendszerekre, és ezt az állam is figyelemmel kíséri. Tetszik az szabad elv, miszerint mindenki aki érez magában annyit, hogy tud valamit is tenni a közösség érdekében, azok mind csatlakozhatnak és segíthetnek a projekt fejlesztésében.


A distribúció hivatalos honlapja: http://canaima.softwarelibre.gob.ve/


Letölthető verziók: http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Canaima-GNU-Linux-99335.shtml#download

Megosztás