A következő rendszer amit élesben is teszteltem, nem más mint a Chakra Linux.
Egy kisebb ismertetőt már írtam róla az oldalon, amit a következő linkre kattintva el is olvashattok: https://linuxsarok.hu/chakra-linux/

A Chakra Linuxal kapcsolatos emlékeim a régmúltból, körülbelül két dologból tevődött össze:


 • KDE Wallet
 • KDE “bugjai”

Elég “szégyenletes” rám való tekintettel, hogy csak ennyi jutott eszmbe hirtelen róla, de sajnos a valóságtól nem áll messze.

Igazából, anno még nem nagyon ismertem a Chakrát, azt sem tudtam, hogy melyik distribúcióra épül. Annyit tudtam felületesen, hogy a KDE az asztali környezete.
Akkoriban még mobilnetet használtam, és már annak is örültem, hogy felismerte és be tudtam állítani működőképes állapotba.

Eléggé feledésbe merült számomra ez a rendszer az utóbbi időkben, de úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt, már csak azért is mert, most már jobban képben vagyok vele kapcsolatosan.A tesztelésre, az általam már említett Lenovo B590 típusú notebook áll majd rendelkezésemre.

Hogy mi volt a rendszerrel a tapasztalatom, és hogyan miként vélekedtem róla, azt a mostani bejegyzésemben leírom nektek.

Esetleg aki még szeretne böngészni a Chakra Linuxal kapcsolatosan, azoknak a következő linkek segítségül jöhetnek amiket magyarul olvashatunk:

http://dirtywindows.hu/2012/05/10/7-1-0-583/
http://prohardver.hu/tema/chakra_project_kde-s_desktop_linux_disztribucio/hsz_1-50.html
http://linuxhogyanok.blogspot.hu/2011/07/chakra-201109-megszeliditett-oroszlan.html
https://androbit.net/blogs/776/manjaro_chakra.html


Weboldal


A Chakra Linux honlapja a következő linkre kattintva érhető el és olvasható angolul:


https://chakraos.org/

Az oldal olyan menüket tartalmaz mint például:


HOME: általános információk a Chakra Linuxról. Olvashatunk még a KDE fejleményeiről is. Átolvashatjuk a Chakra személetét valamint kisebb információt is kaphatunk arról, hogy ha valakinek kedve lenne csatlakozni a projekthez akkor azt milyen módon és hol teheti meg.


DOWNLOAD: ez a menüpont tartalmazná a tényleges, stabil letölthető verzióját a Chakra Linuxnak,viszont ez az opció valami ok miatt nem működik így a HOME oldalról úgyanúgy elérhető a letöltés a DOWNLOAD ikonra kattintva.
Belépve a DOWNLOAD menübe, láthatjuk, hogy mindig az aktuális és egyben friss verziója tölthető le a Chakra Linuxnak ami most jelenesetben a “FERMI” nevet kapta. Későbbiekben gondolom más neve lesz.
Letölthetjük Torrent segítségével de közvetlen http hozzáféréssel is elérhető a rendszer.
Találhatunk még itt információkat is a letöltendő ISO képfájlról, mint például, hogy:


 • 2,2 GB méretű
 • csak 64 bites platformon futtatható
 • kiadás dátuma


Ha egy kicsit lentebb görgetjük az oldalt, a “Know issues” tehát ismertebb problémák leírását is áttekinthetjük. Itt olyan  “problémák” vannak felsorolva mint például, hogy:


 • a Chakra Linux nem támogatja a UnetBootin alkalmazást és nem szabad 4x gyorsaságnál nagyobbal kiírni
 • bootolás közben fekete képernyő látható, ilyen helyzetben manuálisan kell elindítani a rendszert
 • RAID, LVM, LUKS hibák esetén, látogassunk el a Chakra Linux fórumára
 • VirtualBox hálózati beállítási probléma megoldása


Ugyanezen az oldalon találhatunk még egy segédletet a “Get Started” vagy magyarul ” Kezdjük el ” néven.
Ez a kis segédlet a kezdők számára lehet fontos de a haladóbb Linuxsok is használhatják.
Olyan segédletek találhatók itt mint például:


 • Beginner’s Guide (kezdeti lépések kezdők számára)
 • Creating a bootable USB or DVD ( USB vagy DVD létrehozás)
 • Installing Chakra (Chakra telepítése)
 • Frequently Asked Questions (általános kérdés~felelek)


NEWS: az aktuális hírek megtekintése a Chakra Linuxal kapcsolatosan. Találhatunk itt kategorizált almenüket is a jobb oldalt.


FORUM: a Chakra Linux hivatalos fóruma, ahol számos kérdést fel lehet tenni valamint bevezetőket, segédleteket, hibaelhárításokat, tippeket, trükköket olvashatunk a rendszerrel kapcsolatosan.


WIKI: a Chakra Linux hivatalos Wiki oldala, ahol tényleg számtalan és jól használható segédletet találunk a rendszerhez. ( nagyon hasznos )


PACKAGES: a Chakra Linux csomagjait tekinthetjük meg, amit listába szedtek a fejlesztők.


CCR: a Chakra Linux közösségi tárolójának bemutatása. Erről lentebb olvashattok majd egy bővebb leírást.


BUGTRACKER: egy igazán hasznos része a Chakra Linux oldalának, hiszen itt a hibabejelentések valamint az esetleges tényleges problémákat sorolják fel. Az egyes javítási folyamatok prioritásba vannak szedve, és százalék arányosan mutatják az aktuális helyzetet.


REVIEW BOARD: 502 Bad Gateway. Foggalmam sincs itt mi lenne. 🙂


GIT: a Chakra Linux csomagjainak, eszközeinek fejlesztési menetébe való betekintés.


DONATE: lehet támogatni a projektet különböző adományokkal.

 


Telepítés


A következőkben bemutatom a Chakra Linux telepítését élesben. Kezdjük is el.

A rendszerbetöltő képet sajnos nem sikerült lencsevégre kapnom. Két fontos menüpont közzül választhatunk mégpedig, hogy FREE vagy NON~FREE driverek~kel induljun a LIVE rendszer.

Esetemben, én a Non~Free verziót választottam. Megmondom miért. Azért, mert a sima FREE driverek között nem található olyan illesztőprogram ami a kis szerencsétlen wifi kártyámat működésre bírná. Így kénytelen vagyok használni egyébb illesztőket amik nem FREE változatok. De szerintem rajtam kívűl elég sokan választják ezt az opciót.

Tehát, kattintsunk a NON~FREE indításra majd üssünk Enter~t.

A LIVE mód bebootolása után már a lenti kép fogad bennünket.

Egy kis információs ablak jön be elsőnek, ahol átolvashatjuk a Chakra Linuxal kapcsolatos dolgokat. Nem szeretném húzni ezzel az időt, inkább keressük meg a “Install Chakra” gombot, majd kattintsunk rá és kezdjük meg a telepítést.

 Üdvözöl bennünket a Chakra “Fermi” telepítője. A “Language” menüben választhatjuk ki, hogy milyen nyelven szóljon hozzánk a rendszer. Található Magyar nyelv is benne, keressük meg és válasszuk ki.

 Tartózkodási helynek Budapest lett beállítva.Billentyűzet kiosztás. Keressük meg a Magyar~t és válasszuk ki.A jól megszokott partíció segítő, ahol is a következők közzül választhatunk: partíció lecserélése Chakra Linuxra; lemez törlése és Chakra Linux telepítése; manuális partíció.

Én most a “manuális” partícionálást választottam.Láthatjátok a manuális beállításaim végeredményét.

 Felhasználói beállítások. Szokásosan: név, jelszó, számítógép név, adminisztrátori jelszó, valamint jelszavas belépés vagy automatikus belépés kiválasztása.Telepítés előtti összegzés. Itt átnézhetjük és még van esély rá, hogy módosítsunk ha valamit nem állítottunk volna be megfelelően. Majd megkezdődik a telepítés. dőljünk hátra addig is és pihentessük szemünket. 🙂Sikeres telepítés esetén a következő kép fogad bennünket. Nincs más teendőnk, mint “kilépni” a telepítőből majd újraindítani a rendszerünket, és mostmár a tényleges friss Chakra Linux használható.


Megjegyzés: elfelejtettem egy képet feltenni, később már nem állt módom rá, hogy lefényképezzem. Az a lényeg, hogy talán most találkozok először olyan GUI telepítővel ami a “hálózati beállítások” résznél felajánlja, hogy WICD vagy NETWORK MANAGER legyen a hálózati kezelőm. Plusz pontot adok érte, hiszen nem mindenki szereti a példában felsorolt hálózati kezelők valamelyikét.Alkalmazások


Szerencsére a DVD változatnak és a KDE ~nek, a Chakra Linux alapból rengeteg alkalmazást tartalmaz. Ennek köszönhetően, nem kell “bajlódni” az esetleges webböngészővel, zene vagy film lejátszóval, grafikai és egyébb alkalmazásokkal.
A következőkben felsorolnám az alapértelmezett alkalmazásokat, majd lentebb képek formájában is megtekinthetitek azokat.
Lesznek olyan progik amik nincsenek alapból a rendszerben, de ezt majd a leírásban fel fogom tüntetni.
Kategorizálva írom az alkalmazásokat így könnyebb eligazodni bennük.


Fejlesztőeszközök: Qt QDbusViewer; Cuttlefish; Qt Designer; Plasme Theme Explorer; Qt Assistant; Qt Linguist

Grafikai programok: Krita; Okular; digiKam; showFoto; Gwenview; Karbon

Internet: Akregator; KGet; KMail; Mirroc~Check; Konverstaion és stb.
Taláható még benne Qupzilla webböngésző csak sajnos egy képben nem fért bele mind. A Messenger, Chromium alkalmazásokat később telepítettem a rendszerbe.

Irodai alkalmazások:Kexi; Calligra Author; Calligra Flow; KOrganizer; Kontact, Braindump és stb.

Játékok:  mint láthatjátok a PlayOnLinux~ot feltelepítettem illetve a Wine progit, majd kipróbáltam a Heros Of Newereth játékot amit kisebb grafikai felbontással futtatni is tudtam. 🙂

Multimédia: FFADO Mixer; K3b; bomi; Tomahawk; Kdenlive.
A VLC lejátszót későbbiekben telepítettem.

Oktatás: Tudmonányok

Rendszer: miniBackup; Dolphin; Yakuake; Octopi; KDE partíciókezelő és stb.

Segédprogramok: Ark; Fictx; KNotes; Spectacle; Kate; KCalc; SUSE Studio Imagewriter; Klipper

Ismeretlen: Bugs; Code; Documentetion; Donetions; Forums; Homepage; Package ChangeLogs; USB Format

Screenshot_20151231_160414 Screenshot_20151231_160716 Screenshot_20151231_160703 Screenshot_20151231_160650 Screenshot_20151231_160522 Screenshot_20151231_160735 Screenshot_20151231_160753 Screenshot_20151231_160804 Screenshot_20151231_160818 Screenshot_20151231_160842


Csomagkezelés/Tárolók


Elérkeztünk a szokásos, csomag és tároló részhez, ahol általában egy kisebb leírást adok az adott rendszer csomagkezelőjéről illetve, hogy milyen csomagokat is tud kezelni. Kezdeném akkor a csomagkezelővel.
A Chakra Linux csomagkezelője a mindenki által jól ismert pacman. A pacman~nak az egyik legnagyobb előnye a többi csomagkezelőhöz képest, hogy iszonyatosan gyors. Találtam a pacman kezeléséhez is egy jó kis összefoglalót amit a következő linkre kattintva érhettek el:
http://archlinux.fsf.hu/pacman

Igen, jól látjátok a hivatalos magyar arch linux oldal tartalmát linkeltem nektek. További segítségekért valamint információkért az oldalon lévő felhasználókhoz is fordulhattok.

A Chakra Linux forrásból telepít, mármint nem szükséges bizonyos kiterjesztésű csomagokat letölteni (lásd: .deb,.rpm). A forrásból telepített csomagok a .tar.gz kiterjesztéssel találhatóak meg. Habár a forrásból eredő csomagok gyorsabban telepíthetők, olykor oda kell figyelni a függőségekre is. Nem elegendő csak egy adott alkalmazást telepíteni, fontos, hogy a hozzátartozó függőségek is települjenek.

A Chakra Linux rendelkezik GUI csomagkezelővel, ami nem más mint az OCTOPI. Ez a grafikus csomagkezelő a hivatalos Arch tárolókból is elérhető, és használható. Nem mondanám szépen, de csúnyának sem. Kinézetben nem tér el például egy Synaptic~hoz vagy egy Yumex~hez képest.  Elég puritán, de sok minden beállítható benne. Tárolóinkat innen is tudjuk kezelni, valamint a rendszert frissíthetjük, telepíthetünk alkalmazásokat is amikhez információkat is találunk.
Folyamatosan olvashatunk friss hírekről, érdekességekről a csomagkezelőben.

Az Octopi hivatalos oldala a következő:

Hasonlóan az Arch Linuxhoz a Chakra Linux is rendelkezik saját tárolókkal. Azt elfelejtettem mondani, hogy anno a Chakra Linux Arch Linuxra épült de a Distrowatch.com szerint mára már független distribúció, csak a csomagkezelés maradt meg változatlan idáig. A főbb tárolókat karbantartják a Chakra fejlesztői valamint az AUR~t helyettesítették a saját CCR tárolóikkal.
Fontos megjegyzés: a Chakra hivatalos oldalán olvasható, hogy az AUR használatát NEM ajánlják bizonyos okok miatt.

A következőkben egy összefoglaló leírást szeretnék adni a Chakra tárolóiról, illetve, hogy mik találhatóak benne és stb.

A Chakra Linuxnak három fő tárolója van, azon belül is még találhatóak altárolók. Ezek a tárolók a következőek:

 • Main (core; desktop; lib32; gtk)
 • Testing (testing)
 • Unstable (unstable; kde~unstable)

A zárójelben lévő tárolók és a hozzájuk tartozó információk a következőek:


 • Core: alaprendszer illetve a KDE és Plazma csoportok
 • Desktop: KDE alkalmazások és a Chakra teljes eszközei valamint a játékok
 • lib32: 64 bites alkalmazások lefordítva i686 platformra
 • gtk: a legjobb gtk alkalmazások
 • testing: általános csomagok amik később kerülnek be a fő tárolókba
 • unstable: fejlesztői változata az egyes csomagoknak
 • kde~unstable: fejlesztői változata a KDE csomagoknak amik csak az RC változatban vannak jelen


Ezek voltak azok a tárolók amik a Chakra Linuxban hivatalosak. Nos, a CCR~ről már volt említés. A következő linkre kattintva olvashattok egy általam már írt bejegyzést amiben kicsit jobban “taglalom” a CCR és tulajdonságait.

http://linuxdolgok.lightblog.hu/a-chakra-linux-es-a-ccr/

 
A rendszeremmel kapcsolatosan ha hiteles szeretnék maradni akkor a következő képet nézzétek meg.
Láthatjátok, hogy manuálisan GUI felülettel is szerkeszthetőek a tárolók.
Screenshot_20151231_173900

Ez a kép szerepel a hivatalos Chakra Wiki oldalán, de direkt lementettem ide is a képet. Jól mutatja, hogy az egyes csomagok csak és kizárólag ellenőrzés után kapnak helyet bizonyos tárolókban

Repo_layout

Összegzés


A Chakra hivatalos oldaláról elég könnyedén le lehetett tölteni a legfrissebb verziót. Én általában “penyóra” azaz pendrive~ra szoktam a dd parancs segítségével az ISO képfájlt felmásolni.
Külön örülök annak amit már a bevezetőben is említettem, hogy a wifi kártyámmal nem kellett “bajlódnom” működött rendesen, köszönhetően a NON~FREE illesztőknek.

A telepítés rendben lezajlott, hibaüzenettel nem találkoztam a folyamat során. Külön tetszett az is, amit a “Telepítés” fejezetben olvashattatok már, hogy a hálózat kezelő alkalmazásokat én választhattam ki és engedélyeztethettem. A telepítés számomra nem volt bonyolult.
Tetszett még az is, hogy egy kész rendszert kaptam, amiben csak kisebb változtatásokat kellett elvégeznem. Értem én itt, hogy egyes alkalmazásokat töröltem, mivel számomra felesleges volt.
Egy kis kikapcsolódást is meg engedhettem magamnak játék formájában amivel szintén nem volt problémám.

Ami viszont kiakaszotott az maga a KDE környezet. Hát nem tudom, hogy ez az új KDE meg a Plazma miként fejlődik, de szerintem van még lemaradása rendesen.
Olykor gondolot egyet a rendszer és ha megnyitottam a menüt akkor csak késletetett folyamat után jelentek meg az alkalmazások.
A rendszer használata elején még volt pár KDE “bug” azaz jött a kis piros katica bogárka, de utána a folyamatos frissítésekkel ezt valahogy javítva lett, vagy csak fel sem tűnt már nekem. 🙂
A másik dolog amit megemlítenék még az a memória “zabálása”. Értem én, hogy szép meg “csili~vili”, de ennyire?. Körülbelül alapjáratban megeszi az 500 MB RAM~ot, ehhez még ha hozzáteszünk mondjuk egy Chromium/Firefox böngészőt meg egy két kis alkalmazást akkor máris 1 GB~on túl vagyunk memória használata terén. Remélem a jövőben redukálják majd valahogyan ezt az értéket.
Ami viszont tetszik a KDE~ben és mai napig ezt az előnyét tartom a legnagyobbnak, az az, hogy a beállítás vezérlőben szine minden testre szabható. Kezdve a képernyőkímélőtől egészen a felhasználó beállításáig, a tárolók szerkesztésétől az indításig vagy a multimédia beállításoktól egészen a nyomtatókig szinte minden egyénileg konfigurálható.Felsorolnám azokat a beállításokat opciókat amik elérhetőek a “Rendszerbeállítások” menüben:

 • Megjelenés(asztali téma; szín; betűtípus; ikonok; alkalmazások megjelenítése)
 • Munkaterületek (asztali működés; ablakkezelés; billentyűparancsok; indítás és leállítás; keresés)
 • Testre szabás (felhasználói fiókadatok; területi beállítások; értesítések; alkalmazások; rendszer visszaállítás; chakra tárolók beállítása)
 • Hálózat (beállítások; kapcsolatok; bluetooth)
 • Hardver (beviteli eszközök; kijelző és monitor; multimédia; energiakezelő; eszközműveletek; nyomtatók; hordozható eszközök)

Láthatjuk, hogy elég sok mindenbe “belepiszkálhatunk”.


Amit viszont még meg szeretnék említeni, az a tárolókból telepíthető alkalmazások. Érdekes volt számomra, hogy egyes alkalmazások CCR segítségével, egyszerűen bemondták az unalmast. Nem tudom, hogy mi lehet a gond de jó lenne ha a fejlesztők ha már engedélyeztetik a CCR használatát akkor odafigyelnek kicsit jobban rá.


Tehát, a rendszerrel kapcsolatosan számomra tetszett, hogy:


 • gyors
 • könnyen telepíthető
 • van benne magyar nyelv
 • használhatóak a NON~FREE driverek
 • sok minden beállítható
 • nagyon jó wiki oldala van

Nem igazán voltam elragadtatva a következők miatt:


 • KDE és kisebb bugjai
 • egyes alkalmazások nem telepíthetőek
 • fájlok másolása fájlkezelővel nagyon lassú

Végszó

 
Akik esetleg egy Arch~alapú és egyben KDE felületű distribúciót szeretnének kipróbálni, azok tegyenek meg egy lépést a Chakra felé. Attól függetlenül, hogy mi az én véleményem az csak egy dolog. Lehet, hogy másnak éppen ez a rendszer az ideális asztali felhasználás szempontjából.  Nem szeretném azt éreztetni veletek, hogy ez egy rakás “shit” rendszer. Ez nem igaz. Valószínűleg, ÉN nem kezeltem megfelelően. A negatívum főképp a KDE miatt van.

 

Megosztás