A Chakra Linux neve sokak számára ismerős lehet. Régóta a “piacon” van már, és az Arch alapú rendszerek között is szépen megállja a helyét. A Magyar Linux oldalak is foglalkoztak már vele, de a külföldi Linux oldalak pozitív jelzései sem maradhatnak el.


Találkozhattunk már olyan distribúciókkal is amik kifejezetten csak egy asztali környezetre építkeznek, lásd AntergOS- GNOME , Chakra- KDE, vagy az igen kezdő fázisban “létező” ApricityOS- GNOME. Mindezek mellett a Manjarot is megemlíteném, habár ők már tovább léptek és több desktop kategóriában építik rendszerüket. ( xfce, gnome,kde,openbox,lxde és stb.)
Ezek a rendszerek “nagy kockázatot” vállaltak azzal, hogy az Arch Linuxot vették alapjaiknak. Főleg azért is mert például az Arch -ban nagyon sok “új” alkalmazás nincs igazán letesztelve vagy instabil. Persze ezen “negatívumok” mellett, az Arch Linux gyors, és tényleg teljesen személyre szabható.


A Chakra Linux egy nyílt forráskódú Linux distribúció amely a már általam is említett Arch Linuxra épül. Asztali környezete az igen népszerű KDE Plasma.
Tervezés szempontjából az egyszerűségre törekedtek, és hogy mindenki számára könnyen használható legyen. A “felhasználó barát” LiveISO képnek köszönhetően telepítés nélkül tesztelhetjük a rendszert.
A distribúció, köszönhetően az Arch Linux -nak “rolling release” verzió azon belül is “half rolling release”.


A Chakra Linux eredete az internetről indult. A Freenode hálózaton, KDEmod fejlesztők egy napon találkoztak és megvitatták, hogy mi lenne ha egy Arch alapú rendszert hoznának létre ráadásul LiveISO kép formájában. Később összeírták “gondolataikat” valamint a tervet is megvitatták a projektel kapcsolatban. Sajnos az elején még a weboldal sem indult be, de hála az erőfeszítéseknek és a számtalan órányi kódolásoknak a Chakra Projekt kezdetét vette.
Céljuk az volt, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, ami könnyen kezelhető, funkciókban gazdag valamint megfeleljen a KISS elméletnek és mindezek mellett tartalmazza az asztali felhasználók számára a könnyű telepítést, és az alkalmazások sokaságát.
A közösséget is bevonták a munkálatokba, hiszen az ötleteket, hibajelentéseket bejelenthetik/ték. Így a problémák hamarabb megoldhatóak.


A projekt letölthető DVD ISO képként ami csak és kizárólag a 64 bites rendszereket támogatja. Valamikor az elején létezett i686 rendszerekre is egy ISO CD de az ötletet később teljesen elvetették.
A letöltött képfájlt kiírhatjuk merevlemezünkre vagy usb meghajtónkra.
A boot menüből válaszhatjuk a rendszer Live mód indítását nonfree illesztőprogramokkal, valamint memória diagnosztizálást is végezhetünk vele.


A Live módban “megtekinthetjük” a KDE Plasma szépségét és előnyeit. A KDE -re jellemző, hogy nagyon sok apró dolog is beállítható ami például egyes asztali környezetekben nem fordul elő. A “widgeteknek” köszönhetően csinosíthatjuk asztalunkat, kiegészítőket tölthetünk le hozzá valamint témáinkat módosíthatjuk ezáltal.
Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket: Rekonq, Kate, Marble, Zenmap, Konversation, Amarok, FFADO, Kdenlive, Dragon lejátszó, Yakuake, miniBackup, K3b.
Az programok kiegészíhetőek még az alap Arch tárolóiból valamint a Chakra saját tárolóiból is.


A Chakra Projekt hivatalos weboldala: https://chakraos.org/index.php
Letölthető verzió: https://chakraos.org/index.php?get

Megosztás