A Cisco Packet Tracer alkalmazás nem más mint egy amolyan “szimulációs” program aminek segítségével a Cisco órákon megtanultakat – az alkalmazásban megtalálható hálózati kapcsolatokat, interfészeket, valamint az ezekkel kapcsolatos műveleteket – gyakorolhatjuk. De, hogy teljesen képben legyünk a PT-vel – és akkor innentől kezdve a cikkben a Packet Tracer helyett PT-t fogok használni – kapcsolatosan, itt a hivatalos Wikipedia magyar fordítása:

“A Packet Tracer a Cisco Systems által tervezett többszintű vizuális szimulációs eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a hálózati topológiák létrehozását és a modern számítógépes hálózatok utánzását. A szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szimulált parancssori felület segítségével virtualizálják a Cisco routerek és kapcsolók konfigurációit. A Packet Tracer a “fogd és vidd” felhasználói felületet használja, lehetővé téve a felhasználók számára a szimulált hálózati eszközök hozzáadását és eltávolítását. A szoftver elsősorban a Certified Cisco Network Associate Academy hallgatókat célozta meg, mint oktatási eszközként, amely segítségül szolgál az alapvető CCNA koncepciók megtanulásában. Korábban, csak a CCNA Academy programba felvett diákok tölthették le és használhatták fel az eszközt ingyenesen oktatási célokra. 2017. augusztusa óta a 7.1-es verzió mindenki számára ingyenes.”

A letölthető PT verziókat a következő linken találhatjátok:  PT verziók

Eddigi tudomásom szerint – a jelenlegi álláspont szerint – a legfrissebb verziója a PT-nek a 7.1.1. Azt viszont érdemes megjegyezni/tudni az alkalmazásról, hogy sajnos a verziók visszafele NEM kompatibilisek egymással! Igen, jól látjátok. Tehát, tételezzük fel, hogy egy 7.1-es verzióval készült .ptk nem biztos , hogy kompatibilis lesz egy előző 6.3-as vagy egy 7.0-ás verzióval. Mindegy, már megszokhattuk az ilyen dolgokat az évek során.

Az alkalmazás futtatható MacOS, Windows és Linux rendszereken egyaránt. A Windowshoz és a Linuxhoz megtalálható futtatható fájlokat a már fentebb említett linken érhetitek el. Habár, megjegyezésként leírnám, hogy a Linux rendszerekhez kiadott verziókat ki lehetett volna  adni AppImage formátumban is. De ez már megint csak mellékes dolog szerintem.

A következőkben megnézzük, hogy a PT 7.1.1-es verzióját, hogyan lehet Debian 9.3 “Stretch” alá úgy felvarázsolni, hogy egyben még működő képes is legyen. Itt szeretném megjegyezni, hogy nálam a PT 7.1-es verzióját a cikkben leírtak alapján sikerült feltelepíteni és elindítani, így gondolom a 7.1.1.-es verzió telepítése és szintúgy futtatása sem lenne akadály. Másrészről még megjegyezném, hogy nálam a Devuan “Ascii” verziója fut ami megfelel a Debian 9 “Stretch” ágazatának.

Először is, töltsük le a “Cisco Packet Tracer 7.1.1 for Linux 64 Bit” programot INNEN. Ezután helyezzük át a Packet Tracer.tar fájlt a Debian 9.3 asztalra, majd haladjunk az alábbi lépésekkel.

 

 

 

Nyissunk terminált az asztalon és hajtsuk végre a következő parancsokat:

su

mkdir PacketTracer711

ls

tar -xvzf Packet-Tracer-7.1.1-for-Linux-64-bit.tar -C PacketTracer711

 

Ellenőrizzük, hogy a kicsomagolt Packet Tracer 7.1.1 telepítőfájl a Packet Tracer 711 mappába került -e.

 

A Cisco Packet Tracer 7.1.1 telepítésének a Debian 9.3 rendszerre történő installációjához hajtsuk végre a következő parancsokat. A Cisco Packet Tracer 7.1.1 licencszerződés elfogadásához nyomjuk meg az Enter billentyűt.

cd PacketTracer711

ls

./install

 

A Packet Tracer licencszerződésének folytatásához nyomjunk egy Space-t a billentyűzeten.

 

Nyomjunk egy Y gombot az EULA licencszerződés elfogadásához és folytassuk a Packet Tracer 7.1.1 telepítését.

 

Nyomjunk egy Enter-t a Packet Tracer alapértelmezett helyre való beállításához.

 

A Packet Tracer 7.1.1 sikeresen  telepítve lett a Debianon!

 

 

A Packet Tracer indításához írjuk be a ./PacketTracer7 parancsot a terminálba, és nyomjunk egy Enter-t.

 

Sajnos, a Packet Tracer nem indítható el Debian alatt mivel telepíteni kell a libcrypto.so.1.0.0 csomagot.

 

A libcrypto.so.1.0.0 letöltéséhez látogassunk el a következő címre: libcrypto.so.1.0.0

 

Miután sikeresen letöltöttük a libssl1.0.0 csomagot a számítógépünkre, kattintsunk duplán a csomagra, majd utána katt a “Csomag Telepítése” gombra a megnyíló ablakban.

 

A libcrypto.so.1.0.0 csomag telepítése után kattintsunk a Bezárás gombra.

 

Mindezek után futtassuk újra a Packet Tracer programot. Ha egy másik csomaghibát üzenetét kapnánk akkor telepítenie kellene még a Packet Tracer 7.1.1-hez tartozó függőséget is.
Amint azt at ábra is mutatja, ezúttal a libQt5WebKitWidgets.so.5 hibával találkozunk.

 

A Debian 9 rendszeren, a Cisco Packet Tracer 7.1.1-hez szükséges függőségek telepítéséhez kövessük az alábbi utasításokat.

apt-get install qtmultimedia5-dev

apt-get install libqt5webkit5-dbg

apt-get install libqt5script5

apt-get install libqt5scripttools5

 

Miután telepítettük a Packet Tracer 7.1.1-hez tartozó szükséges függőségeket, futtassuk újra a ./PacketTracer7 parancsot a terminálban a Packet Tracer indításához.

Amint az az alábbi képen látható, a a Debian 9.3-ban a Packet Tracer 7.1.1 problémamentesen elindul! Kattintsunk az OK gombra a Packet Tracer info ablakon.

 

Ha van Netacad fiókod akkor jelentkezz be vele, ha nincs akkor “Guest” azaz “Vendégként” kell bejelentkezned a Packet Tracerbe.

 

 

 

A “Vendég Bejelentkezés” gombra megnyomása után még 15 másodpercet várni kell. 15 másodperc letelte után a Packet Tracer futtatásához kattintsunk a “Megerősítés” gombra.

 

 

Frankón telepítettük a PT 7.1.1-es verzióját a Debian 9.3-as Linux rendszerre.

 

Az eredeti bejegyzést a következő linkre kattintva érhetitek el: PT7.1.1 Debian 9.3 “Stretch”

Megosztás