Napjainkban a legtöbb felhőalapú megoldás nagyon megbízható és szinte “teljes” védelmet nyújt, de ha régi és bölcs mondást követjük, akkor valóban “soha nem lehet túl óvatos” az ember, különösen akkor, ha a magánéletéről van szó.

A Cryptomator egy hasznos és hatékony szoftver, amelyet arra terveztek, hogy egy “kicsit” nagyobb biztonságot nyújtson a felhőben tárolt adatainkhoz.

Tároljuk adatainkat védve a felhőben

Néhány szóben összefoglalva, a Cryptomator segítségével létrehozhatunk úgynevezett “iso-képet/ket” amit/ket tárolhatunk akár a Dropboxban, vagy Google Drive-ban vagy bármely más felhőalapú tároló rendszerben. Ennek köszönhetően a Crytopmator-ral készített adataink teljesen titkosítva lesznek a “külvilág” számára.

Csak hozzunk létre egy már említett “képet”, rendeljünk hozzá jelszót és az így generált adatunk titkosított lesz. Az adatok megtekintése is igen egyszerű, a létrehozott “adat-képet” csak fel kell csatolni és máris látható/módosítható.

A Cryptomator a klasszikus AES algoritmussal titkosítja a fájlokat, valamint megvédi a kulcsokat, jelszavakat bruteforcing kísérletek ellen.

Ráadásul nem szabad elfelejteni azt, hogy a szinkronizálási folyamatot során, az alkalmazás minden egyes fájlt külön-külön titkosít, vagyis csak a módosított fájlokat tölti fel a felhőbe.

Legkevésbé, de nem utolsónak érdemes tudni, hogy a Cryptomantor más népszerű operációs rendszereken is használható, mint pl: OS X, Windows és  Linux, valamint rendelkezik úgynevezett “partneralkalmazásokkal” is iOS és Android rendszerekhez.

Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy az alkalmazás teljesen platformfüggetlen valamint kezdő felhasználók számára is könnyed kezelést nyújt.

Eredeti cikk a következő linkre kattintva olvasható: Softpedia – Cryptomator

Cryptomator hivatalos oldala: Cryptomator

Megosztás