Sokszor előfordult már velünk, hogy egy egy distribúció telepítésének menete inkább volt szenvedés, mint sem öröm. Az újabb rendszerek már barátságosabb telepítővel rendelkeznek, lásd Ubuntu, Linux Mint és társaik. A szöveges vagy netán konzolos telepítési fázis nem egy kezdőnek való, de későbbiekben nem is elhanyagolható. Értem itt “szöveges” rész alatt például a terminálból való rendszerfrissítést, vagy alkalmazás keresést, telepítést. Tehát szükséges lehet a konzolos rész megismerése. Na de ez megint egy másik téma lesz.
A Deepin Linux is a barátságosabb telepítő kategóriába tartozik. A telepítés menete nem igényel nagyobb tudást. Érdekesség volt számomra, hogy maga a telepítés három lépésből megvolt hibátlanul.
A következő képek az általam feltelepített Deepin Linux rendszert fogják bemutatni, magyarázattal egybekötve.


Említetettem már, hogy a letöltött ISO képet DVD re vagy USB re kiírhatjuk, későbbiekben eről fogjuk futtatni a Deepin t.
A boot menü után már automatikusan a telepítő fogad bennünket.
A >Select the language you want to install menüpont alatt kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelven szóljon hozzánk a Deepin. Szerencsére a magyar nyelv megtalálható benne és ha emlékeim nem csalnak akkor a nyelvi hiányosságok itt most nem szerepelnek. Válasszuk ki a “Magyar” nyelvet és mehetünk is tovább.

 

 

Mivel a tesztelésekhez virtuális környezetet használok, vannak olyan distribúciók amelyek felismerek ezeket az eszközöket és figyelmeztetnek bennünket arra, hogy az “éles” helyzethez képest a virtuális környezet teljesen eltérő lehet. Beállítási és sebessességi “ellentmondások” is akadnak néha.
Amint láthatjuk, kaptam egy “Tippet” amit tudomásul vettem és a “Folytatás” gombra kattintva tovább is léptem.1. Felhasználó beállítása, billentyűzet kiosztása, partíciók beállítása

A felhasználó beállításával kezdjük. Itt nincs más dolgunk mint a kívánt usert és jelszavát felvenni az adatbázisba. Ide tartozik még az idő beállítása is a jobb felső sarokban.

A billentyűzet kiosztásnál találhatunk magyar bevitelt is.

Mint ahogy a képen is láthatjuk, megjelenik a használható partíció. Ha a teljes merevlemezt fel akarjuk használni, akkor ne változtassunk semmit hagyjuk mindent úgy ahogy van. Aki egy kicsit jobban bele szeretne merülni a partíciók felosztásába azoknak a “Szakértő Mód” a jobb felső sarokban fog segítséget nyújtani.

 

 

 

 

2.Telepítés

Itt tényleg nincs más dolgunk, mint hátradőlni és elolvasni az egyéb bemutatókat. Itt a Deepin felsorolja a fő tulajdonságait.3.Telepítés befejezése

Ahogy már említettem, nem egy hosszú folyamat a telepítés, persze ez géptől függő.
A telepítés befejeztével nincs más dolgunk, mint az “Újraindítás Most” gombra kattintani.

 

A teljes telepítés befejeződött. Későbbiekben érdemes a rendszerfrissítést végrehajtani, illetve ha szükséges, egyéb alkalmazásokat telepíteni. 

 

 

 

Megosztás