A Linux Deepin (régebbi nevén Hiweed GNU/Linux) egy nyílt forráskódú és egyben ingyenes operációs rendszer. Alapját a híres Ubuntu adja. Szakítva az Ubuntu asztali környezetével, saját “desktop”-ot hoztak létre a fejlesztők, plusz ikonokkal és témákkal ötvözve. A bejelentkező menü is sajátos stílusban lett felépítve.
A rendszer letölthető DVD ISO képként. Támogatja a 32 bites illetve 64 bites platformokat is.
A rendszer követelménye közepesnek mondható, hiszen egy Pentium 4 2ghz processor-al illetve 1 Gb RAM-al elfut. Habár az 1 Gb RAM egy minimális érték, ajánlatos a 2 Gb RAM a rendszer zökkenőmentes futtatásához.


Kína nagy hangsúlyt fektet a saját fejlesztésű operációs rendszerekre , lásd Deepin, Kylin. Ha jól tudom például Kínában saját kereső rendszer van aminek a neve Bing. Innen is látszik, hogy teljesen függetlenek akarnak lenni bizonyos csoportoktól. Az, hogy a közeljövőben sikerül e ezt a “piacot” folyamatosan fenntartaniuk nem lehet tudni. A fejlődésnek nem lehet határokat szabni.


DDE (Deepin Desktop Environment)


A rövidítés miatt direkt nem írtam ki a DDE jelentését de most megteszem. DDE = deepin asztali környezet. Elsőre kicsit “MAC” érzésnek tűnhet a kinézete. Láthatunk egy alsó panelt, ahol az alkalmazások találhatók, valamint ha a jobb felső sarokba irányítjuk egér kurzorunkat akkor a beállítások “menü” fogad minket. Ennek az asztali környezetnek a tulajdonsága még, hogy HTML5 re és WebKit re épül, valamint a QML és Go t is használja mint különböző komponensek.Alkalmazások, illesztőprogramok:


Attól függetlenül, hogy DVD képként tölthető le, számomra kevés alkalmazás található alapból. Persze, nem azt várom, hogy az egész Linux applikációk sora integrálva legyen a rendszerbe.
Alapalkalmazások között találhatjuk: Google Chrome, LibreOffice, Deepin zene és film lejátszó, Deepin USB készítő, PDF olvasó, Gparted, Adobe Flash lejtászó és stb.
Már említettem, hogy alapját az Ubuntu adja, így a már jól ismert apt get parancsal könnyedén frissíthetjük a rendszert valamint telepíthetünk további alkalmazásokat is.
Az illesztőprogramok könnyed telepítését “Jockey” val végezhetjük. Ő egy úgymond asszisztens aki detektálja a hardvereinket és megkeresi a hozzájuk leginkább alkalmas illesztőprogramokat legyen az szó Nvidia vagy Ati kártyákról illetve nyomtatókról.
A programok között említettem a Deepin zene és film lejátszót. Ezek az applikációk sajátosak és egyediek.Szoftverközpont, csomagkezelés:


A csomagokat tekintve a .deb kiterjesztésűeket használja.
A szoftverközpontja viszont igen egyedi. (Deepin Store.)
Hasonlóan az Ubuntu központjához, itt is megtalálhatjuk kedvenc alkalmazásinkat grafikus felülettel. A “kezdőlap” résznél, a bal oldali sávon csoportokba vannak szedve az applikációk, felettük pedig a keresési mező helyezkedik el ahová a kívánt program nevét írhatjuk be, majd a rendszer automatikusan megkeresi számunkra.
A “frissítés”-nél találhatjuk azokat a programokat amik az adott rendszeren frissítésre várnak.
Az “eltávolítás”-nál törölhetjük alkalmazásinkat.
A “telepítés”-nél pedig követhetjük az aktuális applikációk folyamatának menetét.
Találkozhatunk itt még a rendszer által “ajánlott” programokkal, illetve top helyezésekkel is.Letöltés:


A rendszer letölthető a következő oldalról:
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Linux-Deepin-96267.shtml#download


Weboldal:


A Deepin hivatalos angol nyelvű honlapja a következő linken érhető el:
http://www.deepin.org/?language=en


Szerk.megjegyzés: a Deepin-t én is használtam mint elsődleges operácios rendszert. Voltak “kisebb” hibák anno, de azóta úgylátom, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a javításra.
Számomra kellemes meglepetés volt.
A telepítés menete nem volt bonyolult.

Megosztás