A Disks (régebbi nevén GNOME Disk Utility) egy nyílt forráskódú alkalmazás, melynek segítségével kilistázhatóak a csatolt partícióink illetve a virtuális meghajtóink valamint a felhasználó módosíthatja ezeknek a beállításait.
Az alkalmazás kinézetileg nagyon hasonlít a MAC OS X “Partíciókezelő” applikációjára. A Disks segítségével információkat kaphatunk az egyes meghajtókról, modellekről, méretekről, széria számokról, értékelésekről, valamint az elérési útról.
Kiegészítésként, a Disks alkalmas még a kötetek információinak lekérdezésére amit grafikus vagy textúrás módban meg is nézhetünk mint például a partíciók típusa, méreteik, kiterjesztések, és a csatolandó pontok.

Az alkalmazással lehetőségünk van még a következőkre:

  • minden egyes partíció aktiválása vagy deaktiválása,
  • partíciók csatolása -és lecsatolása,
  • partíciók formázása -és törlése,
  • partíciók teljesítményének tesztelése,
  • több partíció használata egyidejűleg,

Egy különleges opció is található a Disks-ben, ami nem más mint a “SMART” funkció, aminek segítségével a program megmutatja nekünk, hogy a partícióink tartalmaznak vagy nem tartalmaznak -e esetleges hibákat. Illetve úgynevezett “energiagazdálkodó” és gyorsítótár írási funkció is beállítható az egyes partíciókra.

Az SSD, HDD, és USB partíciók mellett a program képes csatolni -és listázni az ISO és IMG képfájlokat is amiket “rendszermentő” képként hoztunk létre valamelyik a már fentebb említett meghajtóról.
Szintén listázhatóak még a programmal a CD/DVD meghajtók valamint a Blu-Ray meghajtók.
Habár az alkalmazás a GNOME-hoz lett írva, megoldható, hogy más asztali környezetekre is ugyanúgy telepíthető legyen. Csak meg kell keresenünk a fő tárolókból és feltelepíteni.

Eredeti bejegyzás megtekinthető a következő linkre kattintva: Softpedia Disks
Hivatalos oldal: RedHat

Pillanatkép a Disks-ről:

gnome-disk-utility_1

Megosztás