Az oktatásról már volt szó az oldalon korábban. Lásd a következő linkeken: Fedora az oktatásban  és  Linux az oktatásban .
Ezekben a bejegyzésekben “vázlatosan” leírtam, hogy a Linux, mint operációs rendszer egyes helyeken miként szolgálja az oktatást valamint, hogy hogyan segíti a gyerekeket az informatikai világ megismerésében.
Viszont, amiről még ezidáig úgymond nem esett szó, azok maguk az oktatási alkalmazások. Jól tudom, hogy írtam én már készségfejlesztő meg kommunikációt elősegítő programokról de a tényleges, valós bemutatásuk az alkalmazásoknak még nem történt meg. Ezért határoztam el magam, hogy kifejezetten olyan oktatást elősegítő rendszerekről, és olyan alkalmazásokról szeretnék írni  “általánosságban” amik a nagy közönség előtt nem igazán ismertek még de tanulás szempontjából igen hasznosak lehetnek. Érdemes még azt tudni az alkalmazásokról, hogy  nyílt forráskódúak és egyben szinte minden Linux disztribúcióra telepíthetőek.
Az alkalmazások között van pár elég mókás, van amelyik kifejezetten jópofa, de találkoztam olyannal is, ami “bonyolult” számomra. Ilyen és ehhez hasonló alkalmazások például a speciális matematikai programok és stb.
Érdemes még megemlíteni, hogy a programok nem terhelik le rendszerünket, memória és processzor kímélőek.

Linux disztribúciók oktatásra, na de melyiket?!

Mivel már tudok arról, hogy vannak olyan Linux-alapú rendszerek, melyekben intergrálva vannak a már fentebb említett alkalmazások, így kutakodni kezdtem, hogy melyik lehetne számomra az ideális, melyik felelhetne meg “tesztelési” célra.
Két disztribúción gondolkoztam. Az egyik, egy Xfce felülettel rendelkező rendszer melynek neve az Uberstudent, amiről már szintén volt szó az oldalon. Lásd  Uberstudent. A másik, szintén ugyancsak oktatást elősegitő Linux-alapú rendszer, ami nem más mint az Edubuntu. Mivel őróla még nem volt szó idáig, így dióhéjban pár szót írnék az érdekében.

Az Edubuntu mint ahogy neve is mutatja, az Ubuntu-családhoz tartozik és ennek köszönhetően a Canonical támogatása alatt áll. Kifejezetten oktatási célra lett “összerakva”. Alapértelmezett asztali környezete a Unity de mellette a régi Gnome 2-es asztali környezet is használható.

Körülnéztem a nagy világhálón, hogy melyiket ajánlják jobban valamint elolvastam a hozzászólásokat is. Összességében 2:1-es arányban az Edubuntu “nyert”. Így hát nekikészültem az Edubuntu-túrának.
Felkerestem az Edubuntu hivatalos oldalát. Az oldalukon kezdésként elolvashattam, hogy a rendszer  az Ubuntu 14.04.2-es verziójára épül, pluszban pedig párosul hozzá az LTS kernel . Letölthető 32 és 64 bites változatokban is. Nálam most kivételesen a 32 bites verzió játszik szerepet, amire magyarázatot nem igazán tudok adni. : ]. Mindegy, folytassuk is kalandozásunkat.


Az Edubuntu telepítése

Szóval kiírtam dvd-re az .iso képet és bootoltam. Első nekifutásra semmi lényeges, ugyanaz a “megszokott” Ubuntu telepítési folyamat amit már megismerhedtünk. Viszont ami meglepett az az, hogy a telepítő felajánlja a Gnome2-es asztali környezet és az LTSP telepítését az alaprendszerre.

– az LTSP nem más mint egy nyílt forráskódú terminal szerver aminek segítségével több tanuló ugyanazt az egy gépet egyidejűleg is használhatja. Ez a technológia egyre népszerűbb az iskolákban, mivel lehetővé teszi, hogy az iskolai tanulók hozzáférhessenek az asztali gépekhez anélkül, hogy külön-külön mindenkinek más és más drága gépen kellene dolgoznia. Ez a fajta megoldás valamilyen szinten költséghatékony is köszönhetően kis erőforrás igényének, így akár  régebbi gépeken is zökkenőmentesen fut. A szerver és az adott gép között egy kliens program kommunikál egymással ami nem más mint az X terminal. –
Bővebb információ az LTSP-ről angolul, a következő oldalon található: LTSP

Folytatva a telepítést láthatjuk, hogy a telepítő tárolókat ajánl fel nekünk. Ezekben a tárolókban találhatjuk azokat az oktatási alkalmazásokat amiket majd a későbbiekben haszálni fogunk a rendszerünkön. Ezek az alkalmazások négy csoportba vannak szedve, amik között is megtalálhatjuk az óvodai, iskolai, középiskolai, valamint a felsőoktatásban használható alkalmazásokat. Természetesen ez a külföldi oktatási rendszerhez képest van “mérve”. Kis hazánkban hatalmas túlzások vannak oktatás terén szerintem, de erre ne térjünk ki. : ] A telepítési folyamat hibamentesen lezajlott. Mostmár kezdődhet az éles rendszer tesztelése. : ]

Ismerkedés az Edubuntuval

Igazából, ha azt nézem nagyon nagy meglepetés nem ért. Kaptam egy Ubuntu-alapú rendszert, melyet Gnome 2-es asztali környezettel használhatok, illetve számos ismert alkalmazás is megtalálható benne. Az Oktatási alkalmazások elosztása viszont itt kicsit másabb mint az Uberstudentben. Az Uberstudent több kategóriára és azon belül is több csoportra osztja az Oktatási programokat.
Az Edubuntu “fejlesztői” megoldották másképp a dolgot. Egy nagy, úgynevezett “Oktatási” csoportot hoztak létre amiben megtalálhatóak azok az alkalmazások amikről írni fogok .
Tehát az “Oktatás” csoport a következő “applikációkat” tartalmazza: blinken, celestia, gcompris, kanagram, kbruch, kgeography, khangman, kig, klavaro, kletters, kmplot, ktouch, kturtle, kwordquiz, lybniz graph plotter, marble, pairs, parley, step, tux math, tux paint, tux typing.

Lépésenként megnézzük ezeket az alkalmazásokat. Egy dologra szeretném a figyelmeteket felhívni. Láthatjátok majd, hogy sok alkalmazás előtt a “K” betű található. Ennek az az “oka”, hogy ezek az alkalmazások a KDE asztali környethez készültek, de függetlenül is használhatóak. Alapból nem tartalmaznak magyar nyelvet ezért nekünk kell telepíteni hozzá. Nem kell megijedni, nem olyan vészes a helyzet. Nyissunk egy terminált majd adjuk ki a következő parancsot:

apt-get install language-pack-kde-hu

Ha megvagyunk akkor az adott alkalmazásokban beállíthatjuk a kívánt magyar nyelvet.

Az alkalmazások megismerése

Blinken

A blinken egy jópofa szórakoztató készségfejlesztő “játék”. Segítségével emlékezőképességünket javíthatjuk. A játék lényege, hogy egy megadott sorrendben kell a sárga,piros,kék, valamint a zöld gombokat bizonyos időkereteken belül nyomkodni. Ez úgy néz ki, hogy a program “eljátsza” mit kell lenyomnunk, nekünk pedig utánoznunk kell. Elsőre könnyűnek tűnik, hiszen egyes sorrendek mindig ugyanazok, de amikor már 20-30 lépést kell teljesíteni, na az már kicsit bonyolultabb. Természetesen a fokozatok növelhetőek, ezzel is nehezíthetjük  dolgunkat. A program képes a jól teljesített rekordjainkat elmenteni, egy “dicsőség” táblázatba. Elindítása nagyon egyszerű csak kattintsunk a blinken ikonra és máris fut a program. Nincs benne külön menü, tehát nem fogunk elveszni a részletekben.
Esetleg jól jöhet óvodásoknak de általános iskolában is nyugodtan elférne a tananyagban.
Bővebb információ a programról: Blinken
Bemutató videó a Blinkenről: Blinken videó

Celestia

Az, hogy mi is az a Celestia, elolvashatjátok angolul a következő linkre kattintva: Celestia
Valójában csillagászati alkalmazás, aminek segítségével a Solaris-t az az egész naprendszert beutazhatjuk. Külön plusz pont, hogy szinte mindegyik égitest megtalálható benne amiről földrajz órákon tanulnak a diákok.
Az alkalmazás egyszerűen elindítható , csak kattintsunk a “Celestia” ikonra a menüből és máris kalandozhatunk a nagy univerzumban. A program nyelvezete angol.
A Celestiaban több opciók közül választhatunk, mégpedig:

 • File: Ebben az opcióban képet valamint videót rögzíthetünk addot Celestia tevékenységünkről, valamint URL címeket is megadhatunk neki. Lehetőségünk van Celestia-script megnyitására is.
 • Navigation: Ez az opció szerintem a “lelke” a programnak. Itt már kutakodhatunk égitestek után, sőt! meg is nézhetjük őket kilistázva.
 • Time: Alapesetben a jobb felső sarokban található egy tényleges időmérő ami ugyebár a megadott napszaknak az idejét mérné. Nos, a “Time” funkcióban még az  idővel is lehet játszani. Gyorsíthatjuk, lassíthatjuk de akár meg is állíthatjuk.
 • Options: Ez a menü főképp a pályákat, zónákat valamint rácsozást tartalmazza.
 • Window: Mint ahogy nevéből is adódik, a fő ablakot tehetjük teljes méretűvé, egyben a nézetet is változtathatjuk.
 • Help: Ebben a menüben találkozhatunk egy “DEMO” móddal aminek segítségével egy kisebb videót nézhetünk meg a Celestiáról. A videó megmutatja az egyes égitestek forgását a nap körül illetve, hogy egyes nagyobb égitestekhez milyen kisebb bolygók tartoznak.

Bővebb információ a programról: Celestia
Letölthető kiegészítők a Celestiahoz: Kiegészítők

Összességében elmondható, hogy a Celestia kifejezetten jóljöhet középsulis “föci” órákon vagy nagyobb oktatási intézményekben is.
Bemutató videó: Celestia videó

GCompris oktatóprogram-gyűjtemény

A GCompris gyűjtemény talán az egyik legaranyosabb applikáció csomag amit valaha láttam. Olyan oktatási szoftvercsomag lenne mely a 2-10 éves gyerekeket segítené a tanulásban, játékos, mókás feladatokkal egybekötve.
Letölthető Android, Windows, MacOSX, iPad, Linux és egyéb rendszerekre is.
Mivel elég sok tevékenység található a csomagban, így készítettem egy kis videót bemutatás céljából. A videóban láthatók a menük és az azokhoz tartozó almenük is. A videón NINCS hang!.

GCompris oktatócsomag videója: Bemutató

Nyugodt szívvel írhatom, hogy általános iskolákban tananyagként elég nagy segítség lehetne a gyerekek számára.

Bővebb információ a programról: GCompris

Kanagram

A Kanagram nem más mint egy szókincs fejlesztő alkalmazás. A programban található betűket összekeverték, így nekünk kell kitalálni a szavakat. Kellemes időtöltés lehet mindenki számára. Az alkalmazásnak saját “szótára” van, de akár mi is közreműködhetünk saját szótárunk elkészítésében. Mivel az applikációban angol nyelv is található így fejleszthetjük angol szókincsünket is.

Angol órákon vagy nyelvi órákon tudnán elképzelni igazán.

Bővebb információ a programról: Kanagram
Bemutató videó: Kanagram videó

KBruch

A KBruch nem más mint számtani példákat gyakoroltató alkalmazás. Segítségével matematikai műveleteket hajthatunk végre.
A fő menüben két opció közül választhatunk:

 • Exercise (gyakorlás)

Ebben a feladatkörben matematikai műveleteket ismerhetünk meg, magyarázatokkal és gyakorlati példákkal. Törteket alakíthatunk át, szorzásokat végezhetünk el de akár százalékszámítási feladatokat is gyakorolhatunk.

 • Learning (tanulás, tudás)

Ebben a feladatkörben jelmagyarázatok segítségével megsimerhetjük az egyes törtek jellegzetességét, értelmét.

Matematikai órákon kötelező tananyag lehetne.

Bővebb információ a programról: KBruch

KGeography
A KGeography alkalmazás nem más mint olyan földrajzi “segédlet” aminek köszönhetően topográfiai feladatokat adhatunk a tanulóknak.
A KGeography így igen hasznos alkalmazás lehetne “föci” órákra. Nagyon sok minden megtanulható vele kezdve az országok elhelyezkedésétől a fővárosokig.

Bővebb információ a programról: KGeography

KHangMan

A KHangman nem más mint egy “akasztófa” játék. A lényege, hogy eltaláljuk és a végén megfejtsük az adott szót. Lehet találgatni és ha hibás betűket adunk meg, akkor bal felső sarokban elkészül egy kis akasztófa. Ha a végére teljesen “megbuktunk” akkor egy akasztott KDE logót láthatunk.
Választhatunk különböző “témák” közül amiket ha átállítunk akkor kinézetben különbözni fognak. Az adatbázis is változtatható így akár sport de informatikai témákban megadott szavakat is megfejthetünk.
Kellemes időtöltés lehet mindenki számára.

Bővebb információ a programról: KHangman
Bemutató videó: KHangman


Kig

A Kig nem más mint egy nyílt forráskódú geometriai alkalmazás. Akik matematikában jártasak azok “könnyebben” boldogulnak majd vele, viszont számomra teljesen kínai. : ] Ha jól értesültem akkor a Kig képes importálni DrGeo és Cabri Geometriai fájlokat valamint képes ezeket exportálni LaTex és SVG fájlokba, valamint képes Python-nyelvben írt scripteket is kezelni.
A programmal a következők is szerkeszthetőek:

 • körök,
 • görbék,
 • hiperbolák,
 • egyenesek,
 • pontok és stb.

Nagyon hasznos alkalmazás lehet közép vagy felső oktatásban azon belül is a matematikában.

Bővebb információ a programról: Kig
Kiegészítő információ: Kig Wiki


Klavaro

A Klavaro nem más mint egy gyors- és gépírást oktató alkalmazás. Folyamatos használatával, könnyedén megtanulhatjuk a gyors gépelést billentyűzetünkön.
A programban különböző menüpontok közül választhatunk, mégpedig:

 • Bevezetés- Itt megtanulhatjuk, hogy hogyan tartsuk helyesen ujjainkat a billentyűzeten, valamint példák segítségével gyakorolhatunk. A feladatokat időre kell megcsinálni és a végére egy százalékos eredményt kapunk tudásunkról.
 • Kezdő tanfolyam- Alapozó lépéseket sajátíthatunk el. A megjelenítendő szöveget kell helyesen legépelnünk. Természetesen itt is mint az előzőkben, a végén egy eredménytáblázatot kapunk.
 • Készségfejlesztés- Itt már egy kicsit bonyolultabb a feladatunk. Véletlenszerű szövegek jelennek meg amiket szintén le kell majd gépelnünk. Főképp a billentyűzet memorizálását erősíti.
 • Sebesség- Szintén véletlen szavakat kell legépelni de már számít az is, hogy milyen gyorsan ütjük le a karaktereket.
 • Folytonosság- A végére, teljes szöveget/szövegeket gépelhetünk le és gyakorolhatjuk a folytonosságot. Ha a “tanfolyam” végére valaki idáig eljut és pontosan legépeli a szövegeket, nyugodtan elmondhatja magáról, hogy “profi” gyors- és gépíró. : ]

Nyelvezetét tekintve magyar így kényelmesen elboldogulunk majd vele.
Az alkalmazás elindítása nem nehéz, egyszerűen kattintsunk a “Klavaro” ikonra és máris kezdhetjük a tanfolyamot.

Elsőszámú alkalmazás számomra, amit ajánlok informatikai órákra.
Bővebb információ a programról: Klavaro ; Klavaro program


KLettres

A KLettres nem más lenne mint egy “hangos ábécé”. A lényege, hogy a táblán megjelenített betűket, hallás után be kell tudni gépelni. Persze ez felnőtteknek “pofon egyszerű” de mondjuk olyan kis lurkóknak akik most tanulnak olvasni már másabb a helyzet.
Nagyon jó készségfejlesztő alkalmazás, hiszen a kicsik így játékosan tanulhatják meg az ábécé-t. A magyar nyelv támogatott benne de a felolvasás sajnos angolul történik.
Az alkalmazásban két fő mód közül válaszhatunk, mégpedig:
Gyerek- és Felnőtt-módok. Mindkét módban négy nehézségi szint van.

 • Első szinteken a feltüntetett betűket kell beírni amit a program fel is olvas.
 • A második szinteken már nem látjuk a betűket amit a program felolvas, de nekünk be kell tudni írni.
 • A harmadik szinteken már szótagokat láthatunk, amit a program fel is olvas majd szintén be kell írni.
 • A negyedik szinteken a szótagokat hallás után kell tudni beírni.

Nos, nem egyszerű a helyzet, de nem is lehetetlen.
Szerintem nyelvi órákon simán elférne a tananyagban. Otthon pedig nyugodtan gyakorolhatunk gyerekeinkkel iskola kezdésre.

Bővebb információ a programról: KLettres


KmPlot

A KmPlot megint csak az az alkalmazás lesz számomra, amihez nem ártott volna anno a matematikára elég keményen ráfeküdni. Komolyra fordítva a szót. A KmPlot nem mást mint szintén egy másik függvény szerkesztő alkalmazás. Segítségével koordináta rendszerket hozhatunk létre valamint formálhatjuk, alakíthatjuk azokat.
A hivatalos oldal szerint, a KmPlot a következőket tudja:

 • matematikai elemzés,
 • pontos metrikus nyomtatás,
 • többfajta parcella típus ( poláris, parametrikus, funkcionális)
 • jól konfigurálható vizuális beállítások (tengely, rács)
 • exportálás bitmap formátumba (bmp és png) és vektorgrafikus formátumba (svg),
 • mentés/betöltés olvasható .xml formátumból,
 • rajz-mód: célkereszttel követhető cselekmény, látható koordináták az állapotsorban,
 • nagyítás támogatása,
 • első és másodszintű derivációk lekövetése,
 • definiálst állandók és paramétereik támogatása,
 • különböző eszköz funkciók: minimum/maximum pont meghatározása,

Szóval, a KmPlot egy elég komplett matematikai segédeszköz lehet a matematika szakosoknak.
Középiskolában, de legfőképp a felsőoktatásban tudnám elképzelni.

Bővebb információ a programról: KmPlot


KTurtle

A KTurtle nem egy szokványos kis “programocska”. A nevében található “turtle”(teknős) kifejezés nem egy játékra utal. Ennél kicsit bonyolultabb a dolog. Kutakodtam az interneten és találtam egykét hasznos információ hozzát. Tehát a KTurtle nem más mint egy Logo programozási nyelv ami nyílt forráskódú és GPL licensz alatt áll. Állítólagosan, a programnyelv igen könnyen és hamar tanulható, így az iskolákban ahol “erősen” oktatják a programozást nagy segítség lehet a diákok számára.
Az alkalmazásban mint már említettem található egy kis teknős béka. Az ő funkciója az, hogy ha egy kódot beírunk és lefuttatunk akkor “teki” barátunk kirajzolja a végeredményt. Jópofa és egyben hasznos is.

Csak is ajánlani tudom intenzív informatikai órákra.

Bővebb információ a programról: KTurtle


KTouch

Már volt szó fentebb egy gépírást oktató alkalmazásról, nah most itt a következő a KTouch. Hasonló a Kalavarohoz, itt is megadott ütemben kell gépelni a megadott billentyűket. A program számolja a leütött karakter sebességet, a gépelés gyorsaságát valamint az eltelt időt. Minél gyorsabban kell munkálkodnunk, mert ha nem felelünk meg a “követelményeknek” akkor sajnos újra kell kezdeni a feladatot. A folyamat befejeztével kapunk egy összesítő táblázatot, valamint, hogy mehetünk e tovább a következő leckére vagy sem.
A program felülete nem bonyolult. Kapunk egy színes billentyűzetet ami megegyezik a mi billentyűzetünkel.

Hasonlóan a Klavarohoz, a KTouch-t is csak ajánlani tudom oktatás szempontjából.

Bővebb információ a programról: KTouch


KWordQuiz

Ez a kis alkalmazás szinte egyedi. Segítségével kvíz-táblázat készíthető amit később le is tesztelhetünk. Mi döntjük el, hogy milyen kategóriákat akarunk létrehozni illetve, hogy az egyes kategóriákban milyen- és mennyi kérdést és választ szerkesztünk meg. A “probléma” csak annyi lehet vele, hogy szinte minden kérdést és választ nekünk kell megszerkeszteni. Igazából aki ráér és van türelme hozzá annak kellemes időtöltés lehet. Na meg nem utolsó sorban iskolákban is használható. Ha több ember összedolgozik akkor létre lehet hozni egy nagy “adatbázist” amiben rengeteg kérdés-felelek található majd. A tanulók “nagy” örömére. : ].

Az alkalmazást megnyitva a “bal oldali” sávban a következőket találhatjuk:

Szerkesztő: itt szerkeszthetjük a kérdéseket és válaszokat,
Tanulókártya: nem más mint egy “kártya” aminek segítségével a tanulók láthatják a kérdéseket és a válaszokat,
Feleletválasztás: dupla választási lehetőség aminek segítségével egy kérdésre több válasz is adható,
Kérdés és válasz: kérdés és válasz ahol a megszerkesztett kérdésekre válaszolhatunk amit a program a végén összegez,

Hivatalos oldal: KWordQuiz
Bővebb információ a programról: KWordQuiz


Lybniz

A Lybniz nem más mint egy egyszerű matematikai függyvényt ábrázoló, grafikus plotter. De, hogy mi is lenne az a plotter azt a következő linkre kattintva elolvashatjátok: Plotter
Egyszerűen csak meg kell adni a függvény értékét és a Lybniz máris értelmezi nekünk.
Nagyon hasznos alkalmazás függvény ábrázoláshoz, csak is ajánlani tudom “matek” órákra.

Hivatalos oldal: Lybniz
Bemutató videó: Lybniz videó


Marble

A Marble nem más mint egy virtuális földgömb alkalmazás. Hasonló a Celestiahoz, habár a Marbleben csak két égitest található meg alapból, a Föld és a Hold, de számos más égitest is hozzárendelhető a programhoz mint például a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz, és a Jupiter.
Bebarangolhatjuk az egész “világot” szinte. Megnézhetjük az egyes helyeket mondjuk Afrikában de elutazhatunk Amerikába is felfedező útra. Külön nagy előnye a programnak, hogy van benne “kereső mód” így ha például egy várost akarunk megkeresni akkor csak be kell gépelni a nevét a keresőbe, majd enter-t ütni, és máris oda navigál bennünket a program. Teszem fel a keresőbe beírom, hogy “Debrecen” majd enter-t ütök, és Voila! máris láthatom hol is helyezkedik el Debrecen városa.
Mindezek mellett, találhatunk egy “Térképnézet” menüpontot is ahol a következő letöltött térképek közül válogathatunk kedvünkre:

 • OpenStreetMap: Globális úttérkép.
 • 1689-es történelmi térkép: Egy 1689-es Történlemi Világtérképet tekinthetünk meg a régmúltból.
 • A föld éjszaka: Ez a mód megmutatja a Föld éjféli fényeit.
 • Atlasz: Partvonalakat és országhatárokat mutat meg.
 • Csapadék térkép: Az átlagos, júliusi csapadékelosztást mutatja meg.
 • Egyszerű térkép: Országhatárok és földrészek bemutatása.
 • Hőmérséklet: A Föld decemberi átlaghőmérsékletének megmutatása.
 • Műhold nézet: A Föld ahogyan az űrből látszódik. (eszméletlen szép).

És, hogy jobb kedvünk legyen, a térképnézethez számos más térképfajta is letölthető. Van itt térkép 1492-ből  de 1786-ból való térkép is letölthető.

Valamint találhatunk egy “Jelmagyarázat” menüpontot is, ahol az egyes földrajzi jelöléseket magyarázza el a program.

Mit is mondhatnék a Marbleről?. Egyszerűen kötelező alkalmazás lehetne földrajz órákon.

Hivatalos oldal: Marble


Pairs

A Paris már inkább mondható “játéknak”, hiszen képeket, ábrákat kell párosítanunk. A programban több funkció is található, mégpedig:

 • Párok,
 • Kapcsolatok,
 • Logika,
 • Hang,
 • Hanglogika,
 • Szavak,

Mindegyik kategóriában meglévő alakzatokat kell párosítanunk, természetesen időre. Itt is különböző témák közül választhatunk, mégpedig:

 • Zöldségek,
 • Természet,
 • Irodaszer,
 • Levelek,
 • Gyümölcsök,
 • Állatok,

Sajnos csak “félig” magyar az alkalmazás. Vannak egyes alpontok amik angolul vannak.
Gyerekeknek hasznos alkalmazás lehet időtöltés szempontjából.

Bővebb információ a programról: Pairs


Parley

A Parley egy szókincs memorizáló alkalmazás. Segítségével memorizálhatjuk az egyes szavakat. Több szótár is található benne, habár magyar szótárat eddig még nem találtam. Hasonló a KWordQuizhez, itt is meg el kell adni a helyes válaszokat.

Talán nyelvi órákon tudnám elképzelni.

Hasznos információs oldal a programhoz: Parley


Step

A Step alkalmazás egy kicsit kilóg a sorból. Ha meg akarnám fogalmazni, hogy mire is használható a program, akkor annyit lehetne róla leírni, hogy a Step nem más mint egy interaktív fizikai szimulátor.
Segítségével részecskék mozgását szimulálhatjuk le, illetve hozzárendelhetünk Súlyerőt, Gravitációs-erőt, Coulomb-erőt  és stb.
Számos más funkció is található az alkalmazásban.
Fizika órákon tudnám leginkább elképzelni.

Bővebb információ a programról: Step
Bemutató videó a Stepről: Step videó


Összegzésképpen leírhatom, hogy igen hasznos alkalmazásokat ismerhettem meg az Edubuntuban. Lehet, hogy kicsit “erős”volt az a gondolat tőlem, hogy egyes alkalmazások végére odaírtam, hogy milyen órákra ajánlom, hiszen egyáltalán nem vagyok tanár. Úgy gondoltam, hogy teszek egy próbát, amolyan “javaslat” képpen.
Remélem hasznos volt az információ amit megosztottam veletek.

Köszönöm a figyelmet. : ]

Megosztás