A PackageKit alkalmazás sok felhasználó számára ismerős lehet, főleg azoknak akik RHEL vagy RHEL-forráskódra épülő Linux rendszereket használnak mint például Fedora, CentOS, Scientific Linux és stb. A PackageKit arra szolgál, hogy figyelje az adott rendszer frissítési mechanizmusát valamint különböző feladatokat hajtson végre mint például csomag/ok telepítése, frissítése, eltávolítása.
Viszont, amikor a PackageKit a háttérben fut akkor sajnos olykor blokkolja az alkalmazásokat, mint például a terminálból kiadott parancsot ami leggyakrabban a yum parancs. Ilyenkor semmi mást nem látunk a terminálunkban csak a következő üzenetet, hogy:
“Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit… The other application is: PackageKit” ( tehát egy másik alkalmazás “zárva” tartja a yum-ot; várakozzunk a kilépésére…ez az alkalmazás: a PackageKit )
Ez nagyon bosszantó tud lenni bizonyos helyzetekben. De semmi gond, van megoldás a problémára, mégpedig a következő módon:

  • ideiglenesen kikapcsoljuk a PackageKit-et,
  • tartósan kikapcsolva tartjuk a PackageKit-et,
  • teljesen “hatástalanítjuk” a PackageKit-et,

Nézzük is meg, hogyan hajthatjuk végre a módosításokat.

A PackageKit:

  • Ideiglenesen kikapcsolható a következőképpen > sudo yum install –disableplugin=refresh-packagekit <csomag-név>
  • Tartósan kikapcsolható a következőképpen  > CentOS/RHEL 7, Fedora 20 és afeletti rendszereken > sudo systemctl disable packagekitd ; CentOS/RHEL 6, Fedora 19 és korábbi verziókon > sudo vi /etc/yum/pluginconf.d/refresh-packagekit.conf (enabled=0)
  • Teljesen hatástalanítható a következőképpen > sudo yum remove PackageKit

Eredeti forrás a következő linkre kattintva olvasható: Xmodulo – PackageKit

Megosztás