A küföldi internetes oldalak előnye az, hogy rengeteg témát találunk nyílt forráskóddal kapcsolatosan, beleértve a Linuxot is. Vannak oldalak amelyek kifejezetten a Linux distribúciók tesztelésével foglalkoznak, de vannak olyanok is amelyek kicsit elvonatkoztatnak az operációs rendszerek működésétől és felépítésétől. Inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy megértsük a nyílt forráskód előnyét és használhatóságát.


A minap találtam egy oldalt ami számomra érdekesnek tűnt. Eleinte csak mosolyogtam a tartalmán, de mire a végére értem, elgondolkoztam rajta.


A történet lényege, hogy egy 16 éves kissrác segítséget kért egy fórumban a Linuxal kapcsolatosan. Nem az érdekelte, hogy miként lehet feltelepíteni egy adott Linux rendszert és még talán az sem érdekelte, hogy az egyes programok miként futtathatóak.
Arra próbált megoldást találni/kérni, hogy mit tehetne, hogy a szülei ne piszkálják a nyílt forráskód miatt.


Jól látjátok amit, írtam. Azért “dorgálták” le szerencsétlen gyereket, mert Ubuntu Linuxot mert használni.
Ugyanis, két évvel ezelőtt kapott egy laptopot amire tűzfal/antivirus és office kiegészítőket “vásároltak” a szülők.
A gyerek abban a pillanatban le is “durta” a gépét, és Ubuntut rakott fel rá.
Szépen teltek múltak az idők, és a nevelőapa valahogyan észrevette, hogy gyermeke nem azt az operácirós rendszert és alkalmazásokat használja amit vettek neki.


A nevelőapja és az anyja szerint, a nyílt forráskódú “dolgok” azok csak vírusokat hoznak a számítógépre, illetve “ajtót” nyitnak a hackereknek, hogy ellopják a gép adatait.
Pedig szegény kölyök próbálta elmagyarázni nekik, hogy mi is a helyzet ezzel kapcsolatosan, de az a válasz jött, hogy “nem eléggé tájékozott az operációs rendszerekkel kapcsolatosan.”


Büntetésként, a nevelőfater azt mondta a kis srácnak, hogy ha nem hagy fel a Linux használatával, akkor vissza kell fizetnie a “méreg drága” laptop árát.
A gyerek hirtelen “köpni nyelni” nem tudott.


Mivel a fiú nem hagyta annyiban a dolgot, egyik nap leült az anyukájával és szépen elmagyarázta nekik, hogy ez az egész Linux dolog hogyan is működik.
Az édesanya csak pislogott mint borjú az újkapura vagy mint hal a szatyorban, de fogalma sem volt, hogy miről beszél a gyerek.


Annyit elért ez a kis “fejmosás” az anyával kapcsolatosan, hogy megengedte a gyereknek, hogy használhatja a Linuxot de csak akkor ha a Windows is megmarad, no meg a tűzfal/antivirus és az office eszközök, valamint folyamatosan ellenőrzi a gépét a virusírtóval.


A nevelőapa viszont nem “tágított”. Annyiban viszont csökkentette a büntetést, hogy nem a laptop árát kell visszafizetnie a gyereknek, hanem csak a tűzfal/antivirus alkalmazások árát ha nem használja őket. Ez körülbelül ($ 120.)


Úgyhogy,most a kissrác azt tervezi, hogy egésznap a szomszédnál fog gödröket ásni, hogy visszafizesse a nevelőapjának amit kell.


SzerkV.: Érdekes egy helyzet. Nem tudom, hogy hazánkban van -e ilyen és ehhez hasonló eset. Remélem nincsen, de ha igen akkor a kedves szülő tájékozódjon a témáról, és ne dőljön be minden “jött ment” rossz akaró meséinek.
A másik dolog meg, hogy szegény gyerek miből fizesse vissza az “ajándékát”?. Na kösszépen!.


A következőkben már az eredeti szöveg fordítását láthatjátok, és innentől kezdve a gyerek “szemszögéből” fogom a dolgokat bemutatni, mintha ő mesélné el, hogy mi is történt valójában.


Az internetes fórumon nyitott téma címe a következő: I really need advice. (tanácsra van szükségem)
Nem tudom, hogy jó helyen járok- e, de tényleg tancsára lenne szükségem.
Jelenleg 16 éves vagyok.
Két évvel ezelőtt a szüleim vásároltak nekem egy nagyon jó számítógépet és előfizettek tűzfal szolgáltatásra valamint Microsoft Office programokra.
Azonnal feltelepítettem az Ubuntut.


Két évig normálisan ment minden, nem történt semmi.
Tegnap, a nevelőapám használta a gépemet és meg meg kellett neki magyaráznom.
Most dühösek rám.
Úgy gondolom, hogy tévedésben vannak ezzel kapcsolatban, valamint arról, hogy a Linux hogyan is működik valójában.


Azt hangoztatták, hogy a számítógépem vírusos mert nem vagyok hajlandó használni a tűzfalat amire előfizettek.
Azt is magyarázták, hogy a hackerek kommunikálnak a gépemmel és a banki információkat lekérik.
Azt szeretnék, hogy fizessem vissza a laptop teljes árát mert “elcsesztem egy drága ajándékot”.


Mindezek ellenére, a gépem továbbra is működik rendesen.
Megpróbáltam vitatkozni, de folyamatosan azt állítják, hogy nem vagyok szakértője az operációs rendszereknek, így már meg sem hallgatnak.


Minden tanácsot igazán nagyra értékelek. Nem igazán tudom mit tegyek.


Fejlemény: Tegnap beszéltem anyukámmal. Volt egy teljes napja, hogy lenyugodjon és így a beszélgetésünk sokkal könnyebb volt.


Egy csomó információt és cikket mutattam neki arról amit írtatok.
Még mindig vannak aggályai ezzel kapcsolatosan, de úgy tűnik, hogy hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy a Linuxal minden rendben van.
Megmutattam neki a kimenő kapcsolatokat, és elmagyaráztam, hogy melyik micsoda.
Nem vagyok benne biztos, hogy megértette (ezek a számok csak azoknak ijesztő aki még nem csinált hasonló dolgokat rendszeresen) de úgy tűnt, hogy kezd lecsillapodni.
Sok választ felolvastam a fórumról neki. (Nagyon köszönöm mindazoknak akik válaszoltak a kérésemre.)


Végül is kompromisszumot kötöttünk.
Azt mondta, hogy maradhat az Ubuntu a gépemen ha dual bootban használom a Windowsal együtt.
Azt is akarja még, hogy heti rendszerességgel vizsgáljam át a gépemet vírusírtóval valamint használjam a tűzfalat is.
Persze a suliban használhatom a Linuxot ahogy jónak látom.
A nevelőapám viszont azt akarja, hogy fizessem vissza a tűzfal/vírusírtó árát ($ 120), ha nem használom.
Azt hiszem át fogok menni a szomszédba udvari melót csinálni a következő két hónapban, míg vissza nem fizetem.


Szóval, mindent egybevetve, úgy gondolom, hogy elég jól ment. Nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Amikor feltettem a kérdést csak egy pár választ vártam. Ez a közösség csodálatos, és hihetetlenül támogató. Büszke vagyok, hogy Linux felhasználónak nevezhetem magamat.


Eredeti angol cikk a következő linkre kattintva érhető el:

https://www.reddit.com/r/linux/comments/3rfukp/i_really_need_advice/

Megosztás