Bevezetőként…

A feleségem egyik barátja azt kérte, hogy javítsam már meg a számítógépüket amelyen Windows Vista fut.

A probléma ott kezdődött, hogy amikor megnyitottam az Internet Explorert, az megint nyitott egy másik Internet Explorert ami viszont meg számos más ablakot nyitott. Hiába próbáltam más weboldalt betölteni, egyszerűen lehetetlenség volt vele mit kezdeni.

Csak megjegyzem, hogy mivel a hölgy Facebbok és Twitter “rajongó” így esélytelen volt bármilyen művelet számára.

Szóval, amikor a rendszer betöltött nem voltam meglepődve a következőktől. Tucatnyi olyan haszontalan programok ikonjai feszítettek az asztalon mint például a Windows Optimiser vagy az iSearch. Világos lett számomra, hogy ez a számítógép tele van Malware-el. De ami igazán nyomot hagyott az “Install Internet Explorer” ikon az asztalon.

Normális esetben én ilyenkor újratelepítem a számítógépet, bár rá kellett jönnöm arra, hogy ez az egyetlen módja, hogy teljesen tiszta legyen a rendszer, habár a gond az, hogy adott gép sajnos semmilyen visszaállítási partícióval nem rendelkezett.

Felhívtam a feleségem barátját és elmondtam neki, hogy akár órákat is igénybe vehet míg megtisztítom a rendszert és nincs rá semmilyen garancia, hogy tökéletesen fog működni. Vissza is adhatom akár a gépet, és maximum keres egy olyan embert akinek van Windows Vista telepítő lemeze… vagy esetleg megpróbálhatnánk egy Linuxot rátelepíteni.

Körölbelül 30 percembe került amíg elmagyaráztam neki, hogy a LINUX NEM WINDOWS és, hogy bizonyos dolgok másképp működnek. Aztán meghallgattam őt is, hogy mik az elképzelséi ezzel kapcsolatban.

Alapvetően, főleg böngészésre és levélírásra használja a számítógépét.

A legtöbb Linux distribúció megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Öreg gépre Linux distribúció…

Tehát, a következő lépés az volt számomra, hogy kiválasztom a megfelelő distribúciót, de előtte még meg kellett néznem a gép perifériáit.

A számítógép egy Acer Aspire 5720 ami egy dual core 2Ghz es processzort, és 2 Gb RAM-ot foglalt magában így kezdésnek.

Maga idejében nem volt rossz kis masina, de mára idejét múlta. Éppen ezért szerettem volna valami kis könnyű de nem is túl puritán rendszert telepíteni rá. Azt is számításba vettem, hogy az illetőnek ne legyen problémája a kezelhetőséggel.

Főleg olyanok között válogattam amik 32 bites verzióban tölthetők le.

A Distrowatch listáján néztem körül és az alábbiak jöttek számításba: PcLinuxOS, Linux Mint XFCE, Zorin OS Lite, Linux Lite. De miután a közelmúltban több jót is hallottam a Q4OS-ről így e mellett döntöttem. Nagyon hasonlít a Windows régebbi kiadására és könnyen használható. Másik érv ami még mellette szólt, hogy az ikonok is szinte úgy helyezkednek mint a Windowsban és még a mappák nevei is megegyezik, mint például Dokumentumok, Hálózati helyek és stb. Lehetőség van még egy kisebb multimédia és kodek csomag telepítésére is kezdeti alkalmazásoknak.

Profil választása…

A Q4OS Linux distribúcióban különböző profilok használhatók más különböző célokra. A kezdeti telepítés alap KDE alkalmazásokat tartalmaz.

Az asztali profil segítségével a következő lehetőségek közzül válaszhatunk:

  • sima Q4OS operációs rendszer
  • Q4OS asztal közösségi alkalmazásokkal parancssori eszközökkel, könyvtárakkal
  • teljeskörű asztali beállítás webböngésző, irodai programcsomagokkal és az ajánlott alkalmazások beállításai

Azt megjegyezném, hogy ha nem tetszett volna az utolsó beállítás akkor biztosan hozzá se nyúltam volna. De mivel egy teljesértékű “csomagot” kaptam így érhető volt a választásom. A következő applikációkat kaptam a csomaggal: Google Chrome, LibreOffice, Shotwell, VLC és stb.

Alkalmazások megoldva.

Multimédia kodekek…

A “probléma” itt az volt, hogy meg kellett magyaráznom még azt, hogy a Windows alatt valószníűleg a sok Malware miatt nem lehet a Flash lejátszót használni.

Éppen ezért biztosítottam arról, hogy a Flash lejátszó is telepítve lesz Linux alatt illetve a VLC is ami szinte az összes média formátumot és audió fájlt szó nélkül lejátsza.

Szerencsére ez a probléma is megoldódott.Webböngészők…

Már említettem, hogy a Google Chrome-ot tettem fel mint webböngészőt. Ennek oka az, hogy saját Flash lejátszója van és csak a Chrome támogatja a Netflix szolgáltatást.

Ismét egy olyan pont mint Windows alatt, a felhasználó nem törődök a “mellék dolgokkal” csak fusson a kedvenc alkalmazása hiba nélkül

Ez a pont is kipipálva.

E mail kliens…

Számos leírás van az interneten a “legjobb és legrosszabb” e mail kliensekről. Talán az “ideális” mail kliens a Thunderbird mert “hasonló” tulajdonságokkal rendelkezik mint a Microsoft Outlook.

Én viszont úgy döntöttem, hogy az Ice Dove-t választom ami a Thunderbird “lájtosabb” kivitele.

A Thunderbird álalában a listák második helyét foglalja el, különösen az otthoni felhasználás szempontjából.

Irodai alkalmazások…

Szinte minden distribúcióban megtalálható alapból a már általam is említett LibreOffice. Egyéb megoldás még lehet az OpenOffice vagy a Kingsoft.

A Windows felhasználók nagy szükségét látják a Microsoft Office nak bár otthoni használtra bármi más is megteszi.

Általában a Word amit főként használnak. Levelek, jelentések, hírlevelek, könyvek, borítékok készítésében hasznos de mindezeket a LibreOffice Writer is képes megcsinálni.

Sajnos, viszont vannak funkciók amik hiányoznak a LibreOffice ból mint például, hogy nem mindig 100% on exportál Word formátumba. Otthoni használtra viszont tökéletesen megfelelő.

A táblázatkezelésnél alapvető dolgok elvégezhetők rajta mint például költségvetések vagy számviteli feladatok.

A beszélgetés során az illető viszont elmondta, hogy Ő bizony az Open Office-t használta. Most akkor el kellett döntenem, hogy OpenOffice vagy LibreOffice legyen.

A LibreOffice mellett döntöttem végül.

Videó lejátszó…

Ebben a kategóriában tényleg egy olyan lejátszót említenék meg amit Windows alatt is sokan használnak ami nem más mint a VLC.

Rengeteg formátumot ismer, ezek mellett képes DVD t is lejátszani.

Audió lejátszó…

Négy különböző audió lejátszó közzül választottam:

  • Rhythmbox
  • Banshee
  • Amarok
  • Clementine

Főképp azt is néztem, hogy iPod támogatás is legyen az adott alkalmazásban.

Később egy KDE specifikus audió lejátszót szerettem volna így szűkült a választás. Maradt az Amarok és a Clementin.

Funckiókban is hasonlóak de én valahogy maradtam a Celementin-nél, remélem az illetőnek is fog tetszeni.

Mellesleg elmondanám, hogy ezek a lejátszók simán verik a Windows Media lejátszót.

Fénykép menedzser…

Mivel itt a Shotwell volt alapból telepítve, nagy gondom nem volt a választással.

Úgy döntöttem nem változtatok.

Fénykép szerkesztő…

A GIMP egy jól ismert Linux képszerkesztő, bár én úgy gondolom, hogy egy sima felhasználó számára “túl sok”.

Ezért inkább a Pinta nevezetű alkalmazás mellett döntöttem ami mondhatni akár egy Microsoft Paint klónnak is.

Egyéb alkalmazások…

Ebben a kategóriában két applikációt vettem számításba:

  • Skype
  • Brasero

Azt nem tudhattam biztosra, hogy használni fogja e a Skype ot de inkább telepítettem nehogy később mégis keljen.

Azt sem tudthattam, hogy a hölgynek van e szükséges CD/DVD íróra. Jobbnak láttam ha feltelepítem ezt is.

Asztali szempontok…

A Q4OS jó választás hiszen már említettem, hogy szinte teljesen úgy néz ki mint a régi idők Windowsa. Könnyű navigálni rajta.

Kicsit átrendeztem az ikonokat. Elsőnek is eltávolítotam a Konqueror ikonját helyette a Google Chrome ikonja került a helyére. Aztán az asztalra tettem még a Thunderbird, LibreOffice Writer/Calculator, VLC, Clementin parancsikonokat is.

Annak érdekében, hogy a felhasználó ne tévedjen el nagyon, és könnyebben tudja használni kedvenc programjait, azok ikonjait is az asztalra tettem.

Egyéb “gondok”…

A fő probléma az összeállítás és a csomagkezelés. A Windows felhasználóknak foggalmuk sincsen mik is azok a csomagok és mire jók, hát még a telepítésük.

A Q4OS csomagkezelője a Synaptic amit a Linuxosok már megszokhattak, de egy Windows felhasználó számára teljesen új dolog lehet.

A másik “probléma” a hardver. Az illető soha nem említette, hogy van egy nyomtatója. De feltételezzük, hogy használja hiszen nem hiába lett neki szövegszerkesztő feltéve.

Az Epson vezeték nélküli nyomtatóval nem volt probléma, szépen felismerte, köszönhetően annak, hogy elég modern a nyomtató.

Összegzés…

A feleségem barátjának most egy jól működő számítógépe van ami vírus mentes és minden feladatot ellát ami számára fontos. Legalább is ezt mondta nekem a telefonban.

Küldetés befejezve. 🙂

Eredeti angol cikk és amit fordítottam: http://linux.about.com/od/soft/fl/The-Best-Linux-Setup-For-Older-Computers.htm

Megosztás