A Linux sok mindenre használható. Habár játékok terén még mindig nem tudja felvenni a versenyt a Windowsal, de a többi munkamenet ha jól van beállítva akkor gond nélkül fut.
Ahogy olvasgattam az interneten a cikkeket, sok helyen írják, hogy nagyobb cégeknél a számítógépeken Linux fut mint operációs rendszer valamint a grafikai és tervezési osztályokon is egyre többet felüti a fejét a Linux és a nyílt forráskódú alkalmazások.


A következő fordítás amit elhoztam nektek, egy RedHat -nál dolgozó fejlesztő gondolatait mutatja be, hogy hogyan is találkozott a Linuxal, mik voltak a problémái, illetve, hogy most miként vélekedik róla.
Azt is leírja, hogy mindennapi munkálatok terén, hogy teljesít a Linux.


Screenivas Alapati – I’m an artist who loves Linux (csak egy tervező vagyok aki szereti a Linuxot)


Apámtól kaptam egy számítógépt az érettségimre, amiben 512 MB RAM és Pentium processzor volt.
Windows XP futott ekkor rajta és 2D animációkhoz használtam az Adobe Flash -el együtt.
Akkoriban álmaim munkáját kerestem mint 3D tervező, de gyakran a munkaajánlatoknál a következő feltételeket láttam:  ” Linux tudás szükséges hozzá”.
Hallottam már a Linuxról, de még soha nem használtam így úgy döntöttem, hogy többet meg akarok róla tudni.
Időm és energiám sem volt arra, hogy órákat vegyek belőle így saját magamnak kellett megtanulnom hogyan és miként működik.


A szakmai zsargon túlnyomóan a következőkből állt( GNU, disztribúciók, UNIX, ablakkezelők, GNOME, KDE, Bash, C shell…), de én tovább olvastam az interneten e -könyveket és fórumokat.
Végül egy nap, úgy döntöttem, hogy telepítek egy Linuxot.


Ok, de mit is telepítsek? Hogyan telepítsem? Ez egy kezdő számára túl sok kérdést vetett fel.
Letöltöttem minden lehetséges variációját a Linuxnak, és készítettem hozzájuk rendszerindító lemezt.
A következő hónapokban napi rutinná vált, hogy:


  • hazamentem
  • megformáztam a gépemet
  • telepítettem egy rendszert
  • utána olvastam a neten
  • téptem a hajam, hogy megértsem
  • pötyögtem ezerrel, hogy csináljon már valamit
  • hátradőltem, ha működött


Alapvetően megtanultam, hogy mi is az a GUI, mik azok programok amik elérhetőek, milyen csomag változások vannak valamint, hogy a belső működés minden egyes Linuxnál ugyanaz.
Alapvető tudásomat készségként használtam az önéletrajzomban, és kaptam is egy munkalehetőséget a Rhytm and Hues Studio- nál.
Fantasztikus filmeken dolgoztam itt mint Pi élete (Life of Pi) és a Hetedik Gyermek (Seventh Son).
A munkahelyemen már lassan teljesen Linuxot használok, és egyúttal kezdtem megcsodálni a filozófiáját és a nyílt forráskód kúltúráját.


Egy napon, kaptam egy nagyon jó kis gépet, amin CentOS futott.
Kereskedelmi szoftverek helyett inkább nyílt forráskódú alkalmazásokat kezdtem haszálni a tervezéseimhez.


Amikor elkezdtem ezt az egészet nem ment minden túl rózsásan.
Voltak napok és éjszakák amikor törtem a fejemet, hogy kitaláljam hogyan lehet csatlakozni az új Wifi -vel az internetre, mivel az adott rendszerhez nem igazán találtam illesztőprogramokat.
Néha az is előfordult, hogy nem tudtam egy adott szoftvert telepíteni mert hiányzott hozzá a könyvtár,és hajszolnom kellett magamat, hogy megoldást találjak rá. És ez nem csak az Nvidia és Wacom illesztőprogramokkal volt így. (Az Nvidia támogatás mostmár sokkal jobb, és a CentOS 7 már teljes mértékben támogatja a Wacom illesztőket.)


Valójában, megoldottam egy csomó problémát.
Meglátásom szerint, a probléma megoldása az amit Linux alatt megtanulunk. Igen, Linuxot tanulni kicsit ijesztő. De minél többet tanultam, annál egyértelműbbé vált a Linux.
Sokat tanultam arról is, hogy hogyan kell egy operációs rendszert működtetni, hogyan működnek az eszközök, hogyan kell kereseni valamint segítséget kérni fórumokon és IRC csatornákon, valamint hogyan lehet hibabejelentésket bejelenteni.
Szokásommá vált, hogy kézikönyveket olvassak. Elkezdtem olvasni a Basch script -ről. Sajátot is írtam. A végére pedig már minden összeállt.


Az egész animációs és vizuális effektek ipar teljesen a Linuxra támaszkodik, mert rengeteg adatot szolgáltat és nagyobb a számítási teljesítménye a látvány kidolgozásához. A Linux egy tökéletes alany arra, hogy visszanyerd a pénzed.
Nem hagytam fel a Linuxal-Folytattam továbbra is a kutatást a Linuxal kapcsolatosan és RedHat Rendszer Adminisztrátori Tansúsítványt szereztem (Red Hat Certified System Administrator).
Ennek a tanúsítványak a megszerzése volt életem egyik legjobb pillanata.
Jelenleg egy kis animációs studióban dolgozom aminek a neve The Cirqus Arts, ahol tervező/programozó vagyok és segítek a rendszer fejlesztésében ahol CentOS fut.
Egyik feladatom közzé tartozik még az újonnan érkezők képzése, akinek bemutathatom a nyílt forráskód világát.


Akik Linuxot akarnak tanulni, azoknak azt tanácsolom, hogy igen kezdjék el, habár egy kicsit nyomasztó lesz de ki lehet bírni.
Majd később megkösznöd ezt még magadnak.
A script -ről pedig megtanuljuk azt, hogy nincs határ , csinálhatsz bármit.
Köszönöm minden fejlesztőnek akik hozzájárulnak és értékes időt valamint energiát szánnak a Linux és más nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztésére.


Eredeti angol cikk a következő linkre kattintva olvasható:

https://opensource.com/life/15/10/my-linux-story-sreenivas-alapati

Megosztás