Mi értelme van a XXI. Században terminált használni ha nem ha egyszerű felhasználók vagyunk? Jó kérdés, de ha nagyon gyenge a hardver sok minden ott oldható meg, sok erőforrást megspórolva.
Ne feledjük egy kidobott gép egy újabb szemét és terhelés a környezetre, csak úgy raktározni meg nem érdemes és főleg ha meg vagyunk szorulva jó jöhet. De ugyanakkor jó heccből is akár, vagy az egyszerűség kedvéért esetleg nosztalgiázni. Ugyanakkor egy modern PC-n is gyors kis és jól használható programokat kapunk vele.

Na nézzünk is pár példát.

Alsamixer – Amennyiben be akarjuk állítania hangot a gépünkön az alsamixer bepötyög-tetetésével ezt könnyen megtehetjük. F6 os gombbal választhatjuk ki a hangkártyánkat, de a többire is ott a segítség. A le fel nyilakkal állítjuk a hangot a jobbra balra nyilakkal a mixert gombját.
Midnight Commander – MC más néven a Total Commander helyett van én inkább a Norton Commander helytett mondanám, Linuxon Krusader helyett, használata egyszerű, ha root fájlokba akarunk belenyúlni admin-ként indítjuk el.
Cmus – zenelétjátszó melyet nem nehéz használni és áttekinthető, a számokkal változtatjuk a menüt, Amikor a nekünk tetsző mappába vagyunk az a-betű lenyomásával hozzáadjuk zenéket a listához és a shift +d lenyomásával töröljük a zenéket.
Elinks – szöveges web böngésző, hát a facebooknak csak a a mobil oldala indult el, természetesen itt nincsenek képek csak nagyon alap dolgokra jó, de elindult, kicsit furcsa használni, amikor a mezőbe vagyunk ahova írnánk előszűr entert kell nyomni és utána írni.
W3m – egy másik terminálos böngésző, mintha jobb lenne az előzőnél a tab-al mozgunk és a enter a másik fontos gombunk. A Facebookba be tudtam lépni de nem volt használható átirányított a mobil Facebook oldalra.
Curl – időjárás-előrejelzés. Bizony az is van és akár magyarul is tud. Használata curl wttr.in/városnév, ha magyarul akarjuk az előrejelzést curl wttr.in/városnév?lang=hu.
Mplayer – médialejátszó, vele terminálból teljesértékűen és gyorsan tudunk filmet lejátszani mpalyer filmcím.avi, vagy ami a film kiterjesztése és máris megy a film egy nagyon régi PC-n is akár HD ben.
Htop – ez egy sokak által ismert rendszerfelügyeleti eszköz, benne megbírjuk nézni mi menyire terheli a rendszer esetleg valamit kilőni ha felakadt.
Cclive – egy letöltő program melyről YouTube videót tölthetünk le terminálbab. A cclive után bedobjuk a YouTube videó nevét és máris tölti.
Transmission-cli – őszintén ezt nem próbáltam ki, ez egy torrentről letöltő program
Cdw -egy áttekinthető CD/DVD író program,a munkafelület ki van rajzolva így könnyen kezelhető.
Dd – dd ezzel tudunk teljes diszket másolni, írni optikai diszket és hasonlók
Iwlist – iwlist hálózati kártya scanning , kiírja a wifi hálózatokat, melyre az iwconf-al csatlakozhatunk
Arp-scan – sokan szeretnék tudni hányan vannak fent a hálózatán, ezt egyszerű megnézni arp-scan –interface=hálózati kártyánk localnet, a saját gépünket melyről tesztelünk nem fogja mutatni

Ez mind csak pár alkalmazás a sok közül, de ezek elegek ahhoz hogy egy nagyfelhasználó elcsellengjen terminálból melyben ha van egy egyszerű ablakkezelő mint az IceWm vagy i3 akkor több ablak megnyitásával több alkalmazás is futhat egyszerre, hisz ezek mind nagyon kevés memóriát esznek és kis erőforrásúak. Telepítésük debian alapú rendszereken ide számolom az Ubuntut is sudo apt-get install programnév paranccsal csinálhatjuk, mindet kisbetűvel, például sudo -apt-get install cmus.

Megosztás