A Google Play mindenki számára ismerős aki Android tulajdonos. Rengeteg minden található benne a kis alkalmazásoktól a nagyobbakig, az ingyenesektől egészen a drága applikációg. Tehát a adatbázisa elég nagy, lehet szemezgetni benne. Mivel Linux alapú ( bár mai napig nem tudom, hogy melyik családhoz tartozna) így bárki írhat rá futtatható programokat, amikből szép “summát” le lehet szakítani ha jól csináljuk.
Van viszont egy kisebb úgymond “unokatestvére” a Google Playnek. Itt is ugyanúgy megtalálható elég sok alkalmazás. A neve F-Droid.


Nagyon idegen volt számomra mielőtt használni kezdtem volna, hiszen ki akarna új alkalmazásokat, főleg, ha azt sem tudjuk megbízhatók e vagy sem. Na nem mintha a Google Playben lévő appok oly megbízhatóak lennének. Na mindegy. Szóval kipróbáltam ezt a kis “áruházat” és meg kell mondanom nagyon tetszik. Az alkalmazások itt is kategóriákban vannak szedve, valamint frissítések is járnak hozzájuk. Külön előnyt jelentett számomra, hogy az applikációk mérete, nagyon kicsi. Ebből következik, hogy nem terheli le teljesen a telefonomat. Példaként, zenelejátszásra anno a telefon zenélő média playerét használtam. Mire betöltött megittam egy kavét, mire el is indította a zenét amit szerettem volna, talán még a reggelimet is befejeztem. Mondhatom, én vagyok a hibás hiszen terhelem szegény telefonomat felesleges alkalmazásokkal, csoda, hogy még él szerencsétlen. :).
Folytatva az F-Droid elemzését, az adatbázisából leszedtem az andLess nevezetű kis zenelejátszót. Mit ne mondjak, mintha nekem találták volna ki. Szinte semmit nem tud, csak zenét játszani, azt viszont “betyár” módon. Eddig csak .mp3 fájlokat használtam azokat szó nélkül futtatja. Nagyon keveset eszik, bár olykor fogja magát, megsértődik és kilép. Ezt is elnézem neki.
Másik dolog.


Mivel rendszeres sportként heti szinten két alkalommal nagyobb távot futok, így gondoltam egyet a Google Play áruházból egy jó menő futó alkalmazást letöltök és “irány surány”. Addig rendben is volt a dolog, hogy leszedtem, de utána mire ez is betöltött azt hittem tényleg “magam alá csinálok”. Nagyon megtervezett az applikáció, nagyon sok mindent tud de ez szintén terhes az én kis telomnak. Semmi gond, megnézzük F-Droid barátunkat, hátha találunk nála valami “lájtos” kis appot. Megint nem csalódtam, habár a keresés nem teljesen azt az eredményt hozta amire vártam, de megint meglepetést okozott. A kis “futó” alkalmazás, szintén semmit nem tud nagy testvéréhez képest. Maxium annyit,hogy távot mér, időt rögzít meg, hogy mennyi kalóriát égettem el. No apám, Te kellesz nekem!!!. > Eddig ennyi a tapasztalatom a F-Droiddal. Remélem nem vártatok nagy regényt. :)))


Az F-Droidról érdemes még annyit elmondani, hogy ez egy úgynevezett harmadik féltől származó alkalmazás. Ezt a honlapjukon el is mondják, valamint a hivatalos weboldalukról is lehet letölteni applikációkat, amik a már jólismert .apk fájlok. Amikor letöltöttük, vagy felmásoljuk a telefonunkra vagy esetleg elküldjük felhő tárhelyünkre, majd onnan visszatöltve telefonunkon futtathatjuk.
A Free and Open Source (FOSS) elméleten alapszik mint sok más nyílt forráskódú alkalmazás.
Az F-Droid egy önkéntes, non-profit projekt. Mivel megpróbál mindent biztonságosan telepíteni, a fejlesztők még is arra kérnek mindenkit, hogy csak is saját felelősségre használják az adattárban megtalálható alkalmazásokat!.
Az F-Droid tiszteletben tartja személyes adatainkat. Nem követ és nem nyomoz le senkit. Nem kell fiókot használni és nem küld tovább információkat rólunk.


Akit esetleg érdekel a téma a következő linkre kattintva elérheti a projekt hivatalos weboldalát:
https://f-droid.org/

Megosztás