A feltörekvő Linux-alapú rendszerek száma egyre csak nő. Számos olyan disztribúciót találhatunk az interneten aminek létezéséről ezidáig nem  tudtunk. Majd hirtelen megjelentek és jó nagy tábort csináltak maguknak. Persze ezek a rendszerek csak kisebb-nagyobb “dolgokban” térnek el társaiktól. Mindegyikben ugyanazok a nyílt forráskódú alkalmazások találhatóak, használhatóak valamint szinte ugyanúgy futtathatóak. De mégis, olykor mindig kicsit “másabbak”. Persze jogos a kérdés: Mégis miben másabb mint az Ubuntu, a Fedora, az Arch és stb?. Jogos lenne az a felvetés is, hogy egy asztali környezet vagy egy sima ablakcsere miként hoz  új dolgokat a házhoz. Attól mert kinézetben “eltérnek” , még nem biztos, hogy újabbnak számítanak. Ez valóban ígyvan, nem is lehet tagadni. Mégis, ha megnézzük a Distrowatch listáját, számos újabbnál újabb Linux disztribúcióval találkozhatunk.
A következőkben megnézzük, hogy egy külföldi cikkíró miként vélekedik a HandyLinuxról.

De még mielőtt nekikezdenénk, egy kis ismertető a Handy Linuxról.

A Handy Linux egy nyílt forráskódú, Debian-alapokra épülő Linux disztribúció. Alapértelmezett asztali környezete a mindenki által jólismert xfce “desktop”, amit egyedibbé varázsoltak a fejlesztők.
A rendszer letölthető 32/64 bites változatokban is. A régebbi gépek tulajdonosai sem panaszkodhatnak, hiszen a fejlesztők gondoltak rájuk is, így egy 2005-nél idősebb gépen, ahol a PAE nem támogatott, szépen elfuttatható a HandyLinux. A letöltött iso képet kiiírhatjuk DVD/USB-re amit a későbbiekben akár tesztelésre is használhatunk.
A HandyLinux nagy előnye még, hogy egy olyan funkcióval is rendelkezik, amely megtanítja a felhasználót a rendszer alap kezelésére. Ilyen funkciók lehetnek a dokumentációk illetve az egyéb leírások is. Valamint sajátossága még az úgynevezett “HandyMenü”, ahol is kategóriákba szedték az applikációkat, így könnyedén megtalálhatóak.
Alapértelmezett alkalmazások között találhatjuk a következőket:

 • Chromium,
 • Icedove,
 • Skype,
 • Vlc,
 • Quodlibet,
 • GPicview,
 • LibreOffice-család,

Ugyancsak idetartoznak még a következők:

 • Squeeze,
 • TeamViewer,
 • valamint az integrált nyomtató és szkenner illesztőprogramok,

Ajánlott minimális gképkonfiguráció a Handy Linuxhoz:

 • 32-bites CPU,
 • 512 MB RAM,
 • 6 GB szabadhely a merevlemezen,

Forrás: Softpedia Handy Linux

Nos, ennyi kis bevezetés után, nézzük is meg, hogyan vélekednek a Handy Linuxról.


Az eredeti cím: HandyLinux Is a Great Toolbox for Linux Newbies ( A HandyLinux egy nagyszerű eszköz a kezdők számára )

A Handy Linux az az a disztribúció, mely egyszerűsített megközelítést kínál ahhoz, hogy a Linuxot, mint operációs rendszert használni tudjuk. A Handy Linux körülbelül három évvel ezelőtt bukkant fel. A mostani állás szerint a jelenlegi verzió a 2.5-ös ,amit idén Június elején adtak ki.
A fejlesztők az úgynevezett “Handy” rétegeket húzták rá a rendszerre, hogy a felhasználók könnyebben tanulják meg a rendszer használatát. Akiknek később erre már nincs szükségük, azok a “Handy2Debian” alkalmazással eltávolíthatják őket.
Ahogy elindítjuk a rendszert, egy viszonylag szabványos Debian-alapú Linuxot kapunk egy “remix”-elt xfce asztali környezettel. Ez a “mix” lehet talán a megkülönböztető jellemzője ennek a disztribúciónak. Egy úgynevezett “Handy Menü”-je van, amiben számos alkalmazás megtalálható.
Lehetőség van, több szavbányos Linux menü választására. Mindeközben az xfce környezet változatlan marad, így nem zavarja be a kezdőket.
Ami az xfce asztali környezetre vonatkozik az az, hogy nem tartalmaz látványelemeket így még kényelmesebb a használata.
A Handy Linux újabb verziója egy karbantartási kiadás, melyben frissítették az rendszer eszközöket is. Aki esetleg régebbi verziót használ, azoknak nem kell újratelepíteni a rendszert, hanem automatikusan frissít a legújabb verzióra.

Kisebb hátrányok

A Handy Linux jó választás lesz azok számára akik Linuxot szeretnének tanulni. Azonban a Handy Linux közösségnek szüksége lesz olyan felhasználókra akik egyes részeket karbantartanak. Ilyen rész lehet az Angol nyelv fordítása is.
Habár a francia az alapnyelv, mind a disztribúcióban mind pedig a hivatalos oldalon lehet angol nyelvet választani. A nyitó oldal francia nyelvü, de a honlap menüjében a kis “zászlóra” kattintva módosítható.
Sajnos, a fordítások hiányosak. A dokumentúciók és az illusztrációk egyes oldalakon nem jelennek meg.
Ez a “hiányosság” a rendszerben is megmutatkozik. Alapesetben a francia és az angol nyelv választható.

Az ISO letöltése

Az ISO kép letöltése nagyon egyszerű. Látogassunk el a Handy Linux oldalára. Az oldal mint már említettem francia, de ezt egyszerűen át lehet váltani angolra.
A rendszer letölthető i586 és i686-pae változatban. Figyeljünk oda, hogy melyik verziót akarjuk letölteni:

 • az i586 verzió a 2005 előtti számítógépekhez ajánlatos melyek nem támogatják a PAE memórialpozási lehetőségeket,
 • az i686 verzió az összes modern számítógépen fut amely 2005 után lettek kiadva ( 32/64 bit),

A kezdők értékelni fogják a bootolható ISO képet amit DVD/USB- re kiírva egyszerűen futtathatunk.

A telepítésről

Ellentétben a legtöbb LIVE-módban futtatható rendszerrel, a Handy Linuxnál két mód választható. Az összes lehetőség kiválasztása teljes üzemmódban francia nyelvü, de választható az angol nyelv is.
Ha minden rendben ,akkor akkor máris a LIVE-módban tesztelhetjük a rendszert, telepítés nélkül.
A telepítés során az “automatikus partícionálás” lehetősége nem elérhető, így vagy a teljes lemezünket használjuk fel, vagy más partícionálási módot választunk.
Saját magunk is feloszthatjuk a lemezeket partícionáló programmal.

Akkor futassuk…

Az xfce asztali környezet nagyon egyszerűen használható. Csak kattintsunk a jobb egérgombbal bárhova és a menü megjelenik előttünk. Számos konfigruáció és személyre szabhatósági lehetőség megtalálható.
Az újoncok számára nem csak a rendszer de a szoftverek frissítése és telepítése is újdonság lesz. Segítségül a Synaptic csomagkezelőt használhatják, ahol is kompletten elvégezhetnek szinte mindent, mint például alkalmazások telepítését, rendszerfrissítést és stb.
A Handy Linux tartalmaz egy sakát Wiki részt is ,ahol könnyedén eligazodhatunk. Például találhatunk leírást az alkalmazásokról.
De találkozhatunk a rendszerben beépített funkciókat is, amik “megmutatják”, hogy hogyan kell egyes alapvető funkciókat végrehajtani az egyes ablakokban.

A kinézet

Mint már említettem, még mindig az xfce asztali környezetet használja a Handy Linux. Aki ismeri ezt a “desktop” -ot azok már tudják, hogy kis erőforrást igényel mégis praktikus könnyen testreszabható.
A már említett “HandyMenü” -ben találhatunk olyan kategóriákt mint például:

 • internet,
 • helyek,
 • multimédia,
 • office,
 • játékok,
 • és stb,

Az alkalmazások

A Handy Linuxnak van egy másik menüpontja is ami különösen hasznos lesz a kezdők számára. Találhatunk egy úgynevezett ” alkalmazások keresőt ” aminek segítségével az applikációk között mozoghatunk.

Előretelepített népszerű alkalmazások között találhatjuk a következőket:

 • vlc,
 • ristretto,
 • clementine,
 • xfburn,
 • office-alkalmazások,
 • játékok,
 • és stb,

Végezetül

A Handy Linux egy olyan disztribúció amely igen ajánlatos kezdők számára. Habár az angol nyelv pótlásán van még mit “csiszolni”, mégis elmondható, hogy a Handy Linux kiválóan végzi a munkáját.

Eredeti cikk a következő linkre kattintva olvasható: Handy Linux

Megosztás