Igen nagy dilemma szokott lenni, hogy ki milyen webböngészőt használjon, vagy melyik a legjobb. Ez egy eléggé szubjektív teszt lesz. A tesztgép egy AMD 2×4200+, 1.5GB DDR2, és ATI X1550, 256MB grafikuskártyával melyen egy Zorin Core 9 fut ami gyakorlatilag egy Ubuntu 14.04LTS. A teszt nagyon relatív, nem mértem a processzor terheltségét, és nem a legutolsó verzió van mindegyik böngészőnél. Az Operát a nem tudta feltenni, ha manuálisan töltöttem le az oldalukról akkor sem mert 64 bites volt így az utolsó 32 biteset amit Linuxra kiadtak az oldalukon azt raktam fel ami jóval régebbi.

   Pár böngésző kimaradt a versenyből, megint mások rokonok. Ha volt plugincontiner azt is a memóriafogyasztásba számoltam, a Chrome alapú böngészők a memóriában több részből álltak össze így azokat memóriafoglaltságát összeadtam de bárhol lehet, hogy valamit nem vettem észre. Olyan is volt hogy valamelyik kevés memóriafogyasztással elég lassan ment mások az ellentétét produkálták. Mindenhol megnyitottam a böngészőt, és mértem egyet, majd a Facebook oldallal lapozás nélkül ami az első oldalon volt, aztán hozzá jött a Linuxsarok oldala, később a YouTube is, majd mindet becsuktam kivéve a Linuxsarok oldalát.

   Így belátást nyerünk egyes böngészők viselkedésébe, egy vagy több lappal, és mennyire tud visszaállni ha pár lapot bezárunk. Mivel a Facebook első lapja nem mindig ugyanaz így kis csalás van a mérésbe, de volt egy egy gyanús értéket később újra mértem és ugyanaz vagy hasonló lett az eredmény. Külön probléma, hogy sok böngésző nem megy az SSE2-es processzorinstrukció nélkül így van mely jónak tűnt de régi gépen nem fog menni. Hát sok duma után lásuk az eredményt.
 


A számok a mért megabájtokat mutatják.


(a kisebb adat a jobb)

 12
Start – a böngésző első lapja, FB – Facebook, LS – Linuxsarok
blogja, YT – YouTube(a kisebb adat a jobb)
 

       A számok kissé csalósak. A Midori mindenképp viszi a pálmát, bár elég puritán, a következő az Epiphany de ott sok mindent nem tudtam beállítani, például hogy üres lappal induljon, a 3 helyre sok jelentkező van. A Palemoon a legérdekesebb, őnála már a kezdő lap egy komoly internetről betöltött menü, nem csak egy sima Google lap a konkurensekkel ellentétben, amikor már két oldal is nyitva van akkor visszaveszi a vezetést főleg három nyitott lapnál. De Amikor csak egy lap marad nem tudja teljesen leüríteni magát. A Chromium jobbnak bizonyult a Chromenál. A Seamonkeyban csalódtam, bár kicsit jobb a Mozillánál de nincs ott a legjobbak között, a nap vesztese a Qupzilla lett.


Így indul a Palemoon, mégis megelőzi jó pár társát működés közben.

Megosztás