Képméretező programként általában a multi~platformos XnConvert alkalmazást használom. Segítségével több lépésben alakíthatóak át képeink különböző méretekben. Olyan funkcióval is rendelkezik ami képünket tömöríti, így akár egy több megabyte~os képből pár száz kbyte méretű kép készíthető.
Windowsra, MAC OS X~re, valamint Linuxra is elérhető .deb, .rpm és a forrásfájlokból egyaránt. Eddig talán az egyik leghasznosabb képmódosító app amivel találkoztam.
De mi van akkor ha én nem akarok semmilyen alkalmazást letölteni, vagy mert nincs kedvem vagy mert szorít az idő. Ilyenkor jöhet segítségűl a terminal, valamint az általa kiadható parancsok.
A következőkben, egy kis egyszerű alkalmazást fogok nektek bemutatni, aminek segítségével képeink tömöríthetőek, módosíthatóak de! a méretarányuk nem fog megváltozni. A programok nevei a következőek: jpegoptim ami a .jpg és .jpeg kiterjesztésű fáljok méreteit csökkenti, valamint .png képek tömörítéséhez az optipng alkalmazás használható. Nálam Arch Linux alatt yaourt~ból feltelepíthető, de a Debian és RedHat alapú rendszerekre is feltehető a következő képpen:

Debian~alapú rendszerekre:

# apt-get install jpegoptim
vagy
# sudo apt-get install jpegoptim


RedHat~alapú rendszerekre: mielőtt még elkezdenénk a telepítést, győződjünk meg róla, hogy a rendszerünkre fel van e telepítve az EPEL tároló.

# yum install epel-release
# dnf install epel-release (Fedora 22+ feletti rendszerekre)


Az alkalmazáshoz a következő syntaxisok tartoznak: (mindent terminálból végzünk el)

du -sh kep.jpeg > aktuális mappában található képméretének kiírattatása
jpegoptim –size=250k kep.jpeg > aktuális képet tömöríti 250 kbyte~ra, de a képfelbontást megtartja.


Csoportos képfájl méretezés:

ls -l > az aktuális mappában található képeket listázza ki
jpegoptim –size=300k *.jpg > az aktuális mappában lévő képek fájlméreteinek csökkentése 300 kbyte~ra. A *.jpg~vel az összes .jpg kiterjesztésű fájlt jelöljük ki.

Ugyanezek a parancsok vonatkoznak az optipng alkalmazásra is, csak ott a .png kiterjesztéssel rendelkező képeket módosítjuk!.


Eredeti forrás: http://www.tecmint.com/optimize-and-compress-jpeg-or-png-batch-images-linux-commandline/

Megosztás